Ezek voltak a Sztárbox eddigi legdurvább sérülései

Kabát Péter brutális kiütését nehéz lenne elfelejteni.

A 2000-es évek ökölvívóműsorát tavaly élesztette újra az RTL. A Sztárbox 2023-as epizódjaiban is voltak bőven kiütések és sérülések, de idén is volt már néhány ijesztő pillanat. Mutatjuk a legdurvábbakat.

Horváth Tamás a látását is elveszítette egy pillanatra

A Sztárbox előző adásában Miller Dávid kiesése miatt Horváth Tamás ismét Sárközy Ákossal találkozott a ringben. Azonban az énekesnek nem sikerült újabb győzelmet aratnia, egy ponton olyan erős ütést kapott, hogy kénytelen volt feladni a mérkőzést.

Hálás vagyok a gyors és pontos orvosi ellátásért. CT, agyrázkódás, koponyasérülés... A látásom elment a ringben. A jobb szemem hamar visszajött, de a bal csak a traumatológián tisztult ki. Sok folyadék és pihenés... A fejemnél sokkal jobban fáj a szívem... Annyira szerettem volna folytatni... Ez az út nem most kezdődött, hanem hónapokkal ezelőtt

– írta az Instagram-oldalán a zenész. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sztárbox (@sztarboxrtl) által megosztott bejegyzés

A Port.hu is megírta, hogy a múlt heti adás után a nézők kiszúrták, hogy Sárközy Ákos akkor is ráütött egy nagyot az ellenfelére, amikor ő háttal állt neki. Többen arról számoltak be, hogy szerintük a séftől ez a húzás sportszerűtlen és szabálytalan volt. A műsor készítői nem tettek közzé az üggyel kapcsolatban közleményt. 

Ez is érdekelhet!

Agyrázkódással és koponyasérüléssel zárta a Sztárboxot Horváth Tamás

Az énekes látása szerencsére visszajött, de egy fejvédő talán megelőzte volna a sérülést.

Tovább

Király Viktor arca vérben úszott a ringben

Herceg Dávid sem kímélte a barátját néhány héttel ezelőtt. Király Viktor hősiesen próbált küzdeni a férfi középsúly-kategóriában, de végül technikai KO lett a vége. Az énekes arcából ömlött a vér, ám a jó hír az, hogy komolyabb sérülés nem érte:

Nagyon sokan aggódtok,  hogy hogy van az orrom! Ne aggódjatok. Jól vagyok (nem kell műteni, továbbra is szexi ferde orrom lesz). Ez már egy régebbi törés, amit pár héttel ezelőtt sikerült beszerezni kesztyűzés közben! Ezért eredt el ilyen gyorsan az orrom. Nem akartam hagyni, hogy egy orrtörés eltántorítson attól, amiért 6 hónapon keresztül keményen dolgoztam/ dolgoztunk! A ringben lenni nemcsak fizikai, hanem mentális küzdelem is – és én úgy döntöttem (saját felelősségemre), hogy nem hagyom veszni azt, amiért ennyit készültünk. Az akadályok csak erősebbé tesznek, és tudtam, hogy megéri ringbe szállni, még ha fájdalommal is jár” 

– írta néhány hete az énekes.

Noszály Sándornak a fogaitól kellett búcsúznia

A Sztárboxtól nemrég visszalépő Noszály Sándort sem kímélték az elődöntőben. Az egykori teniszező a műsor nyitóestjén pontozással győzött Pribelszki Norbert ellen. Azonban a kemény küzdelemben Noszály is csúnyán megsérült.

Nagyon jól vagyok, csupán két fogam hiányzik. Sajnos rosszul volt rajtam a fogvédő, kiesett, az ütések pedig eltaláltak. Az orvos lefertőtlenítette, megröntgenezték, nincs nagyobb baj, úgyhogy amint lehet, megyek, megcsináltatom a pótlást. Beszélni sem érdemes erről többet”

– mondta akkor a sportoló. 

Varga Ádám sem úszta meg

A népszerű színész Miller Dáviddal küzdött meg, ám a második menetben a műsorvezető-énekes kiütötte. A mérkőzés után Varga Ádámot is orvos vizsgálta meg, majd később kiderült, hogy agyrázkódása van. 

Minden rendben van, van egy kis agyrázkódásom”

– mondta a színész szeptember elején az Instagram-oldalán. 

A kórházban azonban elvégeztek egy koponya CT-vizsgálatot, és kiderült, hogy nincsen semmilyen maradandó károsodása.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sztárbox (@sztarboxrtl) által megosztott bejegyzés

Kabát Péter kiütése volt a legdurvább és a legijesztőbb

2023 őszén megfagyott a hangulat a stúdióban, amikor Rácz Jenő kiütötte Kabát Pétert. Az egykori futballistát elvitték a mentők, miután elveszítette az eszméletét. Később kiderült, hogy leginkább a térde sérült meg, amit műteni is kellett. 

Na, végül nem kerülöm el a műtétet sajnos, holnap reggel operálják a térdemet, úgyhogy drukkoljatok nagyon!

– írta 24 óráig elérhető Instagram-történetében Kabát Péter január elején. 

Rácz Jenőnek az arccsontja tört el 

 A sztárséf a tavalyi szuperdöntőben Molnár Áronnal küzdött meg. Rácz Jenő azonban már a legelején megsérült, és a jobb szemével pár másodpercig nem látott. Később pedig kiderült, hogy komolyabb sérüléseket szenvedett, mint azt először gondolta.

Sajnos vasárnap komolyabban megsérültem… Részt vettem egy MR, CT, szemészeti és fül-orr-gége vizsgálaton, ahol sajnos azt mutatták ki, hogy az arccsontom eltört és az egyik ideg leszakadt a helyéről… az utóbbira lettem figyelmes, hogy valami nem oké…”

– írta akkor az RTL sztárja a közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rácz Jenő (@chefjenoracz) által megosztott bejegyzés

Sokan feladták a versenyt

Nem csak az éles adásban érheti a baj a Sztárbox versenyzőit. Ott van például Henry Kettner és Pápai Joci, akik még az idei élő show-k előtt adták fel a mérkőzést. Kiderült, hogy a népszerű influenszer három csigolyáján is sérvet kapott, míg az énekes a vállproblémái miatt nem vállalhatta a szereplést.

Hódi Pamela pedig nemrég arról számolt be, hogy vállfájdalmakkal küzd. Az orvosnál megtudta, hogy részleges izomszakadás történt a jobb bicepszében, sérült a felkari izom, illetve 5-6 cm ödéma is képződött. A kétgyermekes édesanya terápiára jár, valamint fájdalomcsillapítókat szed, és reméli, hogy felépül a finálé előtt. 

Megszólalt az ügyben Kovács Kokó István is

Megkerestük Kovács Kokó Istvánt is, aki elmondta, mit gondol a tavalyi és az idei év sérüléseiről:

A sportágban rejlő sérülések a Sztárboxban is, mint minden más sportágban, előfordulhatnak. Ezek jelentős része kalkulálható. Ezek olyan szinten vannak, hogy jellemzően nem komoly, vagy éppen maradandó sérülések. A sérülések lehetőségével a versenyzők is tisztában vannak. Ahogy azt tapasztalhattuk, ezekkel számolnak és ezekről be is számolnak

– nyilatkozta az RTL Sztárbox című műsorának szakmai supervisora.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó arról is beszámolt, milyen szabályok érvényesek, amelyek alapján nem kötelező a fejvédő használata.

Fontos tisztázni, hogy az amatőr férfi versenyzőknél 2014 óta, az amatőr hölgyeknél tavaly óta -kivéve az Olimpiát- nem kötelező a fejvédő használata. Ennek oka, hogy a statisztikák kimutatták, hogy a fejvédő a sérülések jelentős részétől nem véd, ellenben nagyobb ütőfelületet mutat az ellenfélnek, így még több ütést szenvedhetnek el a versenyzők A Sztárbox esetében pedig lényeges, hogy a versenyzők és az edzők a Magyar Ökölvívó Szövetség profi tagozatának hivatalos licenszével rendelkeznek, tehát profi státuszt kaptak, a Sztárbox gáláit a profi tagozat szankcionálja, a bírókat és minden egyéb szakembert a mérkőzések hivatalos lebonyolításához a profi tagozat biztosítja.” 

Természetesen a műsor alatt is alkalmaznak más védőeszközöket a bokszolók érdekében. Kokó elmondta, hogy minden mérkőzés előtt a bíró ellenőrzi a felszereléseket, úgymint foggumi, mélyütésvédő, hölgyeknél mellvédő, bandázs, bokszkesztyű, és ezek viselése a mérkőzés teljes ideje alatt kötelező.

Ez a Sztárbox egészségügyi protokollja

  • Minden gálán többszörös egészségügyi biztosítás van.
    • Legmagasabb felszereltségű esetkocsi és magas képzettségű egészségügyi személyzet.
    • Sok éves tapasztalattal rendelkező ringorvosi személyzet.
  • A ringorvos és segédje -a ringbíróval egyeztetve- saját hatáskörében bármikor beléphet a ringbe és megvizsgálhatja bármelyik versenyzőt. Ezt az azonnali vizsgálatot kiütés vagy több tiszta találat esetén a gála szakmai vezetői, a produkció vezetői kifejezetten el is várják a ring melletti egészségügyi személyzettől.
  • A mentőszolgálat szakemberei saját hatáskörükben vagy a ringorvosok jelzésére bármikor beléphetnek a ringbe és megvizsgálhatják bármelyik versenyzőt.
  • Kiütés vagy több tiszta találat esetén mind a ringorvosi stáb, mind a mentőszolgálat szakemberei az öltözőben is elvégeznek egy vizsgálatot. Ezt a vizsgálatot egymástól függetlenül végzik el.
  • A két függetlenül elvégzett vizsgálat után a két orvosi stáb konzultál. Ha bármelyikük úgy látja, hogy szükséges lehet további vizsgálatokat elvégezni, akkor a mentőszolgálat azonnali vizsgálatokra elszállíthatja a versenyzőt. Erre az ügyeletes traumatológia, de szükség esetén egyéb szakorvosi osztályok is rendelkezésünkre állnak.
  • A mérkőzést követő napokban mind a szerkesztőség, szükség esetén a Sztárbox orvosai is napi kapcsolatban maradnak a versenyzőkkel, amennyiben bármilyen panasz adódik, biztosítják a megfelelő szakorvosi vizsgálatokat és szükség esetén a beavatkozásokat.

A boksz külföldön is nagyot megy

Egy évvel ezelőtt egy cikkünkben körbejártuk, „hogyan lett kínos bohóckodásból milliós üzlet a celebboksz?” Az RTL-nek inspirációt adtak a külföldi műsorok is, ugyanis Amerikában és a briteknél sem meglepő, ha hírességek gyepálják egymást a ringben.

ez is érdekelhet

Hogyan lett kínos bohóckodásból milliós üzlet a celebboksz?

Messzire nyúlnak vissza a műfaj gyökerei, annak idején még Ricky Gervais is ringbe szállt.

Tovább

 

A legelső hivatalos sztárbokszmeccs 1994-ben volt, amikor az egykori gyereksztár és rádiós műsorvezető Danny Bonaduce csapott össze Donny Osmond színésszel. Előbbit hirdették ki győztesnek, de egyikőjük produkciója sem hasonlított igazi bokszra. Az igazán nagy dobásra 2002-ig kellett várnunk, amikor Ricky Gervais vállalta, hogy ringbe száll Grant Bovey üzletember ellen. Mindez egy jótékonysági gála keretein belül történt. 

Az eredmény a komikusnak kedvezett, aki pontozással nyert, de a harmadik menet végén már vérző orral kapkodott a levegőért. 

Az USA-ban pedig a 2000-es évek elején a Fox csatorna útjára indította a "Celebrity Boxing" nevű műsorát. Olyan hírességek mutatták meg magukat a ringben, mint az első hivatalos sztárboksz győztese, Danny Bonaduce, a rapper Vanilla Ice és a hírhedt jégkorcsolyázó, Tonya Harding.

Manapság pedig már inkább a Youtube-on zajlanak érdekesnél érdekesebb mérkőzések. Joe Weller  és Theo Baker youtuberek 2017-ben mérkőztek meg egymással. KSI, az akkoriban 20 millió feliratkozóval rendelkező youtuber odakommentelte, hogy "megküzd a győztessel", aki Joe Weller lett. Ezt követően pedig állandóan jöttek az új kihívások, és a celebboksz egy igazi trenddé vált az interneten.