Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

Boldog pénteket kívánunk!

Trója - Viasat3, október 8. péntek, 21h

Az ókori Hellászban az irodalom talán legismertebb szerelmespárja _ Parisz, Trója hercege (Orlando Bloom) és Helené, a spártai hercegnő (Diane Kruger) _ ártatlan találkozásából akkora háború robban ki, ami egy egész civilizáció végromlását fogja előidézni. Parisz elszereti és elrabolja Helenét férjétől, Meneláosz királytól (Brendan Gleeson), és ez nem maradhat megtorlás nélkül. És aki Meneláoszt sérti meg, az megsérti bátyját is, Mükéne hatalmas királyát, Agamemnónt (Brian Cox), aki azonnal hadba hívja a görög seregeket, hogy Trója ellen vonuljanak, visszaszerezzék Helenét és fivére becsületét. Agamemnónnak kapóra is jön ez az eset, hiszen végtelen kapzsiságában régóta feni a fogát Ilionra: ha elfoglalja Tróját, övé a teljes Égei-tenger, és megerősíti hatalmát máris óriási birodalma felett. Ilion, a fallal körülvett város, amit Priamosz király (Peter O'Toole) irányít és fia, a nagy Hektór herceg (Eric Bana) véd, olyan fellegvár, amit még soha egyetlen sereg sem tudott bevenni. Hogy Trója győz, vagy elbukik, az egyetlen ember döntésén múlik: sikerül-e megnyerni a háborúnak Akhilleuszt (Brad Pitt), az ókor leghatalmasabb és legtekintélyesebb hadvezérét? Akhilleusz öntörvényű, lázadó és a szóbeszéd szerint sebezhetetlen, nem hódol be senkinek és semminek, csak saját dicsőségéért harcol. Az örök hírnév iránti csillapíthatatlan étvágya veszi rá, hogy Trója alá vonuljon Agamemnón zászlaja alatt _ de végül a szerelem lesz az, ami meghatározza sorsát. Két civilizáció fog összecsapni a becsületért és a hatalomért. Ezrek fognak elesni a dicsőségért vívott harcban. És egy egész nép fog eltűnni a föld színéről _ a szerelemért.

 

John Wick - Mozi+, október 8. péntek, 21h

John Wick nyugodt életre vágyik. Magányosan akarja tölteni a napjait: kutyája, sportkocsija, üres, hideg lakása éppen elég neki _ nincs szüksége többre. De egy nyugdíjas bérgyilkos nem pihenhet. És amikor bántják, ő sem marad tétlen. Előveszi rég elrejtett fegyvereit, és elindul véres bosszúhadjáratára. Egyetlen ember harcol gengszterek és bérgyilkosok egész hadserege ellen, New York pedig valódi csatatérré válik. És az őrült, véres ütközetben mégsem egyértelmű, ki fog győzni: a gyilkosok légiója vagy a magányos harcos. Hiszen ő John Wick.

 

Tűzoltó utca 25. - M5, október 8. péntek, 21h

A Tűzoltó utcában éjszaka is bontanak egy házat. A mellette álló bérház lakói a hőségtől, zajtól, portól nem tudnak nyugodtan aludni, ezért álmokkal és víziókkal keveredett emlékeik képei villannak fel emlékezetükben. Együtt átélt évtizedek, családi történetek és a történelem. "Házunk a múlt egy darabja - írja Szabó István a film mottójában -, az emberek, akik itt laknak, a múlt emlékeinek szövevényében élnek, életük legnagyobb döntéseit a háborús évek követelték tőlük, s emberségük, magatartásuk döntő próbái elé is akkor álltak." Sára Sándor kamerája előtt különleges képek jelennek meg, melyeknek történetei időn és téren átlépve kapcsolódnak egymáshoz és egységes látomást alkotnak.

 

Világok harca - Paramount Network, október 8. péntek, 21h

Egy ikonikus csillag, egy legendás filmkészítő és minden idők sci-fi klasszikusa látványos eredményekkel jön össze. Tom Cruise játssza Ray Ferrier, egy hétköznapi ember szerepét, aki rendkívüli bátorságot tanúsít gyermekei védelme érdekében, amikor idegen betolakodók globális hadserege szemet vetett a Földre és az egész emberiségre szabadította pusztító harci gépeit. A többszörös Oscar-díjas filmkészítő, Steven Spielberg mesteri rendezése elkápráztatja a szemet és megérinti a szívet ebben az H. G. Wells eredeti története alapján készített, meghökkentő kalandfilmben.

 

Elveszett - Filmcafe, október 8. péntek, 21h

Az Elveszett (Gone) című hátborzongató thrillerben Jill Parrish (Amanda Seyfried) hazaér az éjszakai műszakból, és felfedezi, hogy testvérét, Mollyt (Emily Wickersham) elrabolták. Jillt egy évvel korábban szintén elrabolták, de ő akkor megmenekült. Most meg van győződve róla, hogy ugyanaz a sorozatgyilkos tért vissza, és ragadta el Mollyt. A rendőrség őrültnek tartja a lányt, és nem akarnak segíteni neki. Jill attól fél, hogy Molly meghal, mire lemegy a Nap, ezért belevág egyedül, hogy egy idegborzoló hajtóvadászattal felkutassa a gyilkost, leleplezze a titkait és megmentse a testvérét.

 

T2 Trainspotting - Viasat6, október 8. péntek, 22h

Négy edinborough-i srác meg a heroin története húsz évvel ezelőtt felforgatta a mozis világot. A durva valóság és az őrült humor nagy találkozásából kultikussá váló film valamint négy feledhetetlen _ bár kissé veszélyes _ figura született. Most mind a négyen visszatérnek: az évek őket sem kímélték, és ők továbbra sem kímélnek senkit. Renton, Spud, Begbie és Beteg Srác: a négy régi barát, akit jó viszontlátni (de lehetőleg nem egy sötét sikátorban) újra akcióba lendül.

 

Danton - Duna Tv, október 8. péntek, 22.10h

Az 1974 tavaszán Párizsba visszatérő Dantont riasztó látvány fogadja:a dühöngő terror jelképe, a guillotine. Danton szembefordul a Közjóléti Bizottsággal, régi vetélytársával, Robespierre-rel, akinek a kezében összpontosul a jakobinus diktatúra hatalma. Tevékenysége mind a balszárny, mind a Danton vezette jobboldal ellenállásába ütközik. Robespierre kérlelhetetlenül leszámol ellenfeleivel, letartóztatja és börtönbe veti Dantont is. Danton a tárgyaláson gyújtó hangú szónoklatot tart, melynek hatására kis híján lázadás tör ki. A pánikhangulatban Robespierre minden felelősséget magára vállal, és guillotine alá küldi nagy ellenfelét... A film fő vonulatát a hatalomról való elmélkedés alkotja. Kitől kell megőrizni?,kit szolgál?, hogyan kell élni a hatalommal?- öt évvel a Bastille lerombolása után, amikor ki kellene vezetni az országot egy súlyos társadalmi és gazdasági válságból... A filmet Louis Delluc-díjjal tüntették ki.

 

Eastern Promises - Gyilkos ígéretek - Filmcafe, október 8. péntek, 22.45h

Egy brutálisan bántalmazott orosz kamaszlány belehal a szülésbe. Az ügyeletben lévő nővér, Anna (Naomi Watts) elhatározza, hogy megkeresi a rokonait. Amikor felkeresi az elegáns orosz éttermet, nem is sejti, hogy milyen veszélybe sodorta magát. Az étterem tulajdonosa a helyi orosz maffia vezetője, aki éppen azon ügyködik, hogy fia, Kirill (Vincent Cassell) után eltakarítson. Ebben nagy segítségére van Nyikolaj (Viggo Mortensen), aki mindig profin gondoskodik arról, hogy az útban lévő hullák eltűnjenek.

 

Szárnyas fejvadász - Film+, október 8. péntek, 23.10h

Deckard (Harrison Ford), a speciális osztaghoz tartozó fejvadász éppen visszavonulni készül, amikor újabb feladatot kap. Öt replikáns megszökött a gyarmatokról, és Roy Betty (Rutger Hauer) vezetésével elvegyültek a metropoliszban. Beférkőznek a magányos fejlesztő, J.F. Sebastian (William Sanderson) bizalmába, hogy segítségével eljuthassanak a replikánsok tervezőjéhez. Tudják, hogy a napjaik meg vannak számlálva, és bármire képesek, hogy beprogramozott életüket meghosszabbítsák. Deckard feladata, hogy felkutassa és végezzen a replikánsokkal.