Ezért van csak négy ujjuk a rajzfilmkaraktereknek

Biztos mindenkinek feltűnt már, hogy a rajzfilmkaraktereknek rendszerint csupán négy ujjuk van: három ujj plusz egy hüvelykujj. Ebbe bele kell nyugodnunk, de azért az okát jó volna tudni.

A BBC-n most egy Disney-sorozat, a Milo Murphy's Law animátorai, Dan Povenmire és Jeff "Swampy" Marsh (Phineas és Ferb) elárulták, hogy miért spórolnak az ujjakkal: "ujjgazdaságosság, vonalgazdaságosság".

Mivel egy rajzfilmben egy másodperc alatt huszonnégy rajz pereg le a szemünk előtt, meg lehet érteni ezt a fajta spórolást. A két animátor szerint hatalmas különbséget és könnyebbséget jelent, hogy öt helyett csak négy ujjat kell rajzolni. A videóban tanácsokat is adnak azoknak, akik rajzfilmrajzolásra adnák a fejüket: a radír használatának mellőzése és a körvonalazás segít abban, hogy a rajzoló ne pepecseljen túl sokat a részletekkel, és visszatartja attól, hogy a már megrajzolt formákkal több időt töltsön.


Azt is elárulták, hogy ők szinte minden esetben a szemekkel kezdik a rajzot, ugyanis ez meghatározza a kép fókuszpontját. A számítógépes technika az utóbbi egy évtizedben teljesen megváltoztatta az animációt, egy számítógép segítségével már bárki képes lehet arra, hogy akár otthon elkészítsen egy komplett rajzfilmet. Hajrá, lehet utánuk csinálni!