Horrorklasszikusok halloweenra!

Azt talán nem is kell magyarázni, miért pont ezeket a műfaji klasszikusokat ajánljuk erre az időre!

Péntek: Kedvencek temetője (1989)

A legtöbb család számára a költözés maga az újrakezdés. Ám Creedéknek ez lehet a kezdet vége. Egy olyan hely szomszédságába költöztek, melyet gyermekek építettek összetört álmokból. Ez a Kedvencek temetője. Ez az aprócska földdarab egy rejtélyes indián temetkezési helyet rejt, mely a feltámasztás erejével bír. A hátborzongatás nagymestere, Stephen King elviszi önöket és Creedéket a pokolba és vissza. Az önök kalauza a jólelkű, öreg Jud Grandall (Fred Gwynne), a kedves szomszéd, aki ismeri az élet titkait, de eleget látott ahhoz, hogy határozottan vallja: „Néha jobb halottan." A King-adaptációkra szakosodott rendezőnőnek, Mary Lambertnek teljes mértékben sikerült a mozivásznon és a tévéképernyőn is fenntartania feszültséget, és megragadnia a jellegzetes és utánozhatatlan Stephen King-hangulatot

Szombat: Sikoly (1996)

A 90-es évek egyik meghatározó horrorfilmje, a Sikoly kifigurázta a slasher megfáradt műfaját, egyúttal új lendületet adott a tiniket gyilkolászó maszkos figurák filmjeinek. Wes Craven - aki ugye az Elm utcával maga is a slasher egyik alapkövét tette le - kifigurázta, ugyanakkor új alapokra helyezte. A Sikoly brilliánsan forgatta ki a kliséket, amit csak úgy lehet maradéktalanul érteni, ha otthon vagyunk a horrorfilmek világában - szegény Drew Barrymore-t is pusztán azért belezik ki a film elején, mert nem tudja, hogy a Péntek 13.-ban Jason anyja a gyilkos. A gyilkos maszkját Edvard Munch híres festménye, A sikoly ihlette. Courtney Cox mindenképp ki akart kerülni a Jóbarátok Monicájának "rendes lány" skatulyájából, és egy ellentmondásos, nem túl rokonszenves figurát akart végre játszani. Épp emiatt nem kapta meg sokáig a Sikoly egyik főszerepét, csak hosszas és kitartó lobbizás után sikerült neki.

Vasárnap: Faculty - Az invázium (1998)

Szokás Robert Rodriguez tinihorrorját alaposan félreérteni: a Mexikóból Hollywoodba szakadt rendező ugyanis afféle műfaji tisztelgésként, talán egyben paródiának is szánta az idegen paraziták által megszállt gimnázium történetét.  Ahol első körben a tanárok és a kisegítő személyzet kergülnek meg, majd a diákokon a sor, de szerencsére az egyik menő srácnak szolid kis droglaborja van odahaza, és mit tesz isten, pont az általa barkácsolt speed lesz az, ami megállítja az inváziót. Eközben persze betekinthetünk a Herrington középiskola életébe, ahol az élet nagy dolgaival: a cigivel, piával, droggal és persze a szüzesség elvesztésének kérdésével foglalkoznak. És őket olyan ígéretes kezdők játsszák, mint Josh Hartnett, Elijah Wood vagy az ekkor szexszimbólumnak számító Jordana Brewster, a tanári karban pedig ott van Famke Janssen, Jon Stewart és Salma Hayek is, és mind remekül szórakoznak.