Imádtuk az X-akták 11. évadának nyitóepizódját

Retróban és konteóban is erős az 1. rész: kamu volt a holdra szállás, titkos háttérhatalom irányítja a világot!

Bár az X-akták 10. évadát két éve ilyenkor sokan csak egy szétpoénkodott nosztalgiamaratonnak nevezték, már akkor érződött, hogy van még kraft az UFO-hisztiben. A Fox csatorna is elégedett volt a nézettségi adatokkal, hiszen berendelték az új évadot, 2017-ben pedig jóformán havonta megvillantottak valamit a készülő új részek tartalmából. Nos, az X-akták rajongóknak nem is kezdődhetne jobban a 2018-as esztendő, mert

akinek bejött a korábbi 9 évad – plusz a két mozifilm–, szerette a retrólázat meglovagoló 10. évadot, az biztos, hogy a 11. évadot is imádni fogja!

Persze nekem nagyon könnyű a kedvemre tenni, bármit bekajálok, amin X-akták logó van! Azt is simán megnézném 10 x 40 percben, ha David Duchovny és Gillian Anderson semmi mást nem csinálna, csak egy üres szobában ülne, és hangosan felolvasná a Hihetetlen! magazin amerikai megfelelőjének összes cikkét. Már a '90-es években is fanatikus X-akták-rajongó voltam, és még a 2000-es évek közepén is így nézett ki a szobám:

Valamit nagyon jól eltalált az X-akták kreátora, Chris Carter a '90-es évek elején. Pedig nem csinált mást, csak összegyúrta az épp tetőfokára hágó ufóhisztériát a titkos kormánykísérletekről szóló pletykákkal meg a többi konteóval, megemlítette pár epizódban a jetit, a csupakabrát meg egy rakás másik köztünk élő, legendás szörnyet, és mindig jó ütemben reagálta le az olyan tudományos-technológiai fejleményeket, mint a mobiltelefon, az internet vagy a klónozás. Ezek a hívószavak még ma sem koptak meg, sőt!

Soha ennyien nem gondolták még komolyan azt, hogy kamu volt a holdra szállás, szeptember 11. egy amerikai összeesküvés volt, mint manapság. Vagy azt, hogy valójában Soros, a templomosok meg a gyíkemberek irányítják a világot titkos háttérhatalomként. Törvényszerű volt tehát, hogy előbb-utóbb az X-akták stábja is felugrik a konteóexpresszre és a nosztalgiavonatra – a hozzám hasonló rajongók legnagyobb örömére.

De hogyan tud versenyezni a mai sorozatdömpinggel egy olyan naftalinszagú brand, mint az X-akták? Először is Mulder és Scully párosával, akik mostanra ugyanolyan mozgóképtörténelmi ikonok lettek, mint Bud Spencer és Terence Hill, Starsky és Hutch, Riggs és Murdaugh vagy Han Solo és Csubakka. Mindenki tudja, kik ők, a popkultúra részei, kitűzőkön, táskákon, spin off könyvek borítóin láthatjuk a képmásukat. A két színész között a mai napig működik a kémia – ezért is nagy kár, hogy Gillian Anderson a napokban újra megerősítette: nem vállal több X-akták évadot.

Aztán ott van a sok rejtély és összeesküvés. Igen, ezeken többnyire csak nevetünk, de a kamu holdra szállás, a világot irányító árnyékkormány vagy a törvények felett álló, mindenkit lehallgató titkosszolgálatok témája mindig ott motoszkál az ember agyának leghátsó traktusában. Aztán mindig előtérbe kerül, amikor szétverik a G8-csúcs elleni tüntetést, titkos ülést tart a Bilderberg-csoport, kirobban egy NSA- vagy Wikileaks-botrány, vagy épp kiderül, hogy nem is volt tömegpusztító fegyvere a megbuktatott diktátornak.

Az X-akták sorozatnak mostanra már megvan a maga jól bejáratott, hamisítatlanul egyedi ízű, saját világa (videojátékos szakzsargonnal élve: lore-ja). Minden rajongó tudja, kicsoda Samantha Mulder, Krycek ügynök, Skinner igazgatóhelyettes, X, a Cigarettás, az ápolt körmű férfi vagy a Magányos Harcosok. Mindannyian jól felépített, emlékezetes karakterek, akikkel kapcsolatban a széria írói nem egyszer megjátszották már, hogy segítőtársakat csináltak a régi ellenségekből, vagy ádáz ellenfelet egy régi barátból.

Nincs ez másképp a 11. évadban sem. Nagy öröm viszont látni a Cigarettás hányattatott sorsú fiát, Jeffrey Spendert, és Monica Reyes ügynököt is (ő a régi évadokban Scullyt helyettesítette azokban a részekben, amikor Doggett ügynökkel hajkurászták az ufókat). És persze visszatért az örök konspirátor, a halottnak hitt Cigarettás is, hogy egy-két súlyos titokkal ismét jól bekavarjon Mulderéknek – de ez már a 10. évad fináléja óta nyilvánvaló volt.

Az évadnyitó ráadásul látványban is felveszi a versenyt az olyan tempósabb akciósorozatokkal, mint a 24, a Strike Back vagy a Halálos fegyver-remake. Én legalábbis sosem láttam még korábban olyan látványos autós üldözést az X-aktákban, mint itt, és a feszes, videofilmes vágás sem volt divat ebben a sorozatban (hiszen mindent ráérősen elmesélhettek 20-22 részben, nem kellett sehová sem sietni). Aki tehát szép emlékeket őriz az igazságot kereső Mulderről és Scullyról, mindenképpen adjon egy esélyt a 11. évadnak!

Ítélet: 8/10

Az X-akták 11. évadát január 5-től vetíti a Cool csatorna, természetesen a jól megszokott Rékasi Károly-Náray Erika-szinkronnal.