Jerry a németek rohamsisakja után kapta a nevét? - Így született a Tom és Jerry

Jasper és Jinx - ahogy legelőször hívták a híres-neves macska-egér duót - először nem aratott sikert, majd egy Oscar-jelölés és a 2. világháború beindította a két csirkefogó karrierjét.

William Hanna és Joseph Barbera az 1930-as évektől kezdve az MGM rajzfilmes részlegénél dolgoztak. A stúdió komoly erőfeszítéseket tett, hogy méltó konkurense legyen a Warner-féle Schlesinger Productions-nek (Bolondos dallamok) és a Paramount alá tartozó Max Fleischer Studiosnak (Betty Boop, Popeye, az egész estés Gulliver rajzfilm, Superman). Noha Friz Freleng átigazolt hozzájuk a Warnertől, első komolyabb munkájuk, a The Captain and the Kids  elég szerény fogadtatást kapott, így csökkenteniük kellett a költségeket. Ennek érdekében egymás mellé helyezték az író-figuratervező Barberát és a rendező Hannát.

A macska-egér duó ötlete egy megbeszélésen merült fel, és 1940. február 10-én bemutatták a Puss Gets The Boot című rajzfilmet, ami a legelső Tom és Jerry epizódnak tekinthető, noha Tomot itt még Jaspernek, Jerry-t Jinxnek hívták (bár a neve nem hangzik el). A karakterük is különbözött a később megszokottól - mind vizuálisan, mint tulajdonságaikban: Jasper/Tom viselkedésében jóval macskaszerűbb volt és csak Jinx/Jerry volt "emberszabásúbb". A rajzfilm nem váltott ki különösebb visszhangot, így  Barberáék egy darabig nem is foglalkoztak az ötlettel, egyéb önálló rajzfilmeket készítettek.

Csakhogy a következő évben Oscarra jelölték a Legjobb rövid animációs film kategóriában, és noha nem kapta meg a díjat, Fred Quimby, az MGM rajzfilmes részlegének gyártásvezetője, félrerakatott minden egyéb munkát, és csak a macska-egér duó újabb kalandjaira fókuszált. Először is megváltoztatta a nevüket. A történet szerint a stúdió dolgozóit kérték meg, hogy írjanak fel egy cetlire neveket, majd dobják bele egy kalapba - John Carr animátor ötletét húzták ki, aki 50 dollárt kapott érte. A háborús hangulat megihlette a férfit, ugyanis az első világháborúban a briteket és németeket Tommie-knak és Jerry-knek nevezték. Az egyik magyarázat szerint a németek a sisakjuk miatt kapták a gúnynevüket, mert az angol szlengben a jerry éjjeliedényt, bilit jelent, a tommy pedig a Tommy Atkinsből származik - általánosan így nevezték a brit hadsereg katonáit.

A rajzfilm második, The Midnight Snack című epizódját 1941. július 19-én mutatták be - azon a napon, amikor Winston Churchill nevezetes beszédében először használta az ujjaival formált V-betűt, a "V for Victory" szimbólumát.

1957-ig, az MGM animációs részlegének bezárásáig összesen 114 rész készült. Hanna és Barbera saját céget alapítottak, és olcsón gyártottak rajzfilmeket a televízió számára, a karakterek jogait azonban megtartotta az MGM, és további 13 epizód gyártására a prágai Rembrandt Filmst bízták meg - ez volt a borzalmas Gene Deitch-féle korszak, a klasszikus Tom és Jerry mélypontja. 1963-tól azután Hollywoodban folytatták: Chuck Jones, a Bolondos dallamok alkotója a Warnert otthagyva összesen 34 részt készített.

(Forrás: Listverse)