Kapaszkodj meg: 20 éves az Amerikai pszichó, A hazafi és a Bérgyilkos a szomszédom!

Eheti tévéajánlónkban csupa 2000-ben mozikba került filmet válogattunk össze. Hogy repül az idő! Mintha csak tegnap láttuk volna mindet!

Épp a tavalyi évet összegző PORTcast-adásban panaszkodtam arról, hogy a sorozatokkal ellentétben annyira gyér volt a 2019-es filmes termés, hogy alig tudtam belerakni valami igazán jót a TOP5-be. Ezzel szemben 20 évvel ezelőtt, amikor még kéthetente jártam moziba, nem emlékszem, hogy azzal jöttem volna ki a teremből, hogy a Gladiátor, a Hazafi, A számkivetett, A sejt, a Sikoly 3, A part, az Amerikai pszichó, a Sakáltanya, a Tolvajtempó, A hatodik napon vagy az Irány Eldorádó vacak film volt, és nem is érte meg a jegy árát. Ennek örömére most csupa olyan filmet szedtem össze a heti tévéajánlóba, amit a mozik nagy sikerrel vetítettek 20 évvel ezelőtt.

Hétfő: A hazafi

Mel Gibson igencsak nagy sztár volt már az ezredfordulón, bármilyen témához nyúlt, legyen az akciófilm (Halálos fegyver-sorozat), vígjáték (Mi kell a nőnek?) vagy western (Maverick), garantáltan kasszasiker lett belőle. Persze a '90-es és a 2000-es években leginkább a grandiózus történelmi filmes zsánerben alkotott maradandót: az 1995-ös A rettenthetetlen és a 2004-es Passió között azért Roland Emmerich-hel karöltve leforgatta A hazafit is.

Benjamin Martin (Mel Gibson) igazi harcos volt: kegyetlen, kiismerhetetlen, engesztelhetetlen. Mára azonban egyedül neveli hét gyerekét, és rájött arra, hogy a béke létszükséglet számára. Az amerikai függetlenségi háború azonban nem kedvez a kívülállóknak és a legnagyobb fiú, Gabriel (Heath Ledger) másképp gondolkodik, mint apja: kerüljön bármibe, a függetlenséget akarja szolgálni. Aki veszélybe került, meg kell védeni, akinek baja esett, azt meg kell bosszulni! Ha eljön az idő, Benjamin Martin újra fegyverbe szólítja régi harcostársait, és elindul, hogy az őrült háborúban megkezdje a maga őrült hadjáratát.

Kedd: Hulla, hó, telizsák

Bár Ben Affleck már 1998-ban Oscar-díjat kapott a Good Will Hunting forgatókönyvéért, elég sokat kellett dolgoznia azon, hogy ne a romantikus filmek és egynyári blockbusterek szívtiprójának könyveljék el Hollywoodban. A Hulla, hó, telizsák című, 2000-ben mozikba került, csavaros krimijével elég jól sikerült kitörnie ebből a skatulyából.

A börtönből szabadult Rudy (Ben Affleck) új életet akar kezdeni a gyönyörű Ashleyvel (Charlize Theron), akit levelezés útján ismert meg. De váratlanul beállít a lány őrült bátyja és gyilkos bűnözőkből verbuvált csapata, akik mindössze néhány fontos információt akarnak megtudni Rudytól arról a kaszinóról, ahol egykor dolgozott, és amelyet most ki akarnak rabolni. Rudynak hamarosan rá kell jönnie, hogy senki sem az, akinek mondja magát, és ha életben akar maradni, az ő szabályaik szerint kell játszania.

Szerda: Hegylakó 4: A játszma vége

A 80-as években kevés menőbb dolog volt Christopher Lambert Hegylakójánál, Adrian Paul pedig egy komplett hollywoodi karriert fel tudott építeni arra, hogy szigorú arccal nézett a '90-es évek Hegylakó-sorozatában. Idő kérdése volt csak tehát,  hogy a franchise két közönségkedvenc halhatatlanját összeeresszék egy sokadik folytatásban!

Connor MacLeod (Christopher Lambert) visszavonul a halhatatlanok egyetlen biztonságot adó búvóhelyére, a Szentélybe. De Jacob Kell (Bruce Payne) és gyilkos bandája megszegik a törvényt, és lemészárolják a Szentély lakóit, csak MacLeod éli túl a vérfürdőt. Jacob Kell, akit Connor tett halhatatlanná évszázadokkal ezelőtt, olyan mennyiségű erőt gyűjtött össze, amivel szemben a MacLeod testvérek együttes erejére van szükség. Duncanre (Adrian Paul) vár a feladat, hogy legyőzze a velejéig romlott halhatatlant. Connor a győzelem érdekében hatalmas áldozatot hoz.

Csütörtök: Amerikai pszichó

Bret Easton Ellis regényei, az Amerikai pszichó, a Nullánál is kevesebb, A vonzás szabályai és Az informátorok legalább olyan hálás filmes alapanyagok, mint Elmore Leonard (Mr. Majestyk, Szóljatok a köpcösnek!), Chuck Palahniuk (Harcosok klubja, Fulladás) vagy Stephen King könyvei.

Patrick Bateman (Christian Bale) egy gazdag és befolyásos Wall Street-i befektető fia, igazi aranyifjú. Könnyen halad előre az apja által kitaposott úton, megszállottja a pénznek, a sikernek, a divatnak és a stílusnak. Igazi társasági ember, központi figura, amolyan két lábon járó sikersztori. Bateman emellett minden idők legkegyetlenebb és leggátlástalanabb sorozatgyilkosa is. Ismerősöket és ismeretleneket mészárol le különös kegyetlenséggel, nem válogatva az eszközökben - kés, láncfűrész, fegyver, nála egyre megy. Indítéka nincs - hacsak az ölés gyönyöre nem számít annak. A rendőrség sötétben tapogatózik, eleinte senki nem gondol arra, hogy a legbefolyásosabb körökben kellene keresni az egyes számú közellenséget.

Péntek: Bérgyilkos a szomszédom

Bruce Willisen a Die Hard-filmekben is sokat lehetett nevetni, de a Bérgyilkos a szomszédom volt az egyik legismertebb olyan produkciója, ahol tényleg saját magát, azaz a kemény akcióhőst parodizálta. Partnere, a '90-es évek egyik legnagyobb sorozatsztárja, Matthew Perry itt is egy ugyanolyan lúzert alakított, mint amilyen Chandler volt, de még nála is többet lehetett nevetni a magyar maffiafőnökön, Laszlo Gogolakon, akit az elmaszkírozott Kevin Pollak alakított fergetegesen.

Nicholas "Oz" Oseransky (Matthew Perry) egy jóhiszemű, de balfék fogorvos, aki még pénzéhes, léha feleségét, Sophie-t (Rosanna Arquette) sem képes kirúgni, pedig köztudott, hogy a nő mindamellett hogy átveri, időnként még félre is lép. Ozék hétköznapi életét teljesen felborítja az új szomszéd érkezése, aki nem más, mint a hírhedt bérgyilkos, Jimmy (Bruce Willis). Oseransky véletlenül belekeveredik a maffia leszámolási ügyébe. A szálak teljesen összekuszálódnak, ugyanis Sophie meg akarja öletni Ozt, Jimmy bosszút akar állni Janni Gogolakon (Kevin Pollak), aki meg éppen Jimmy fejére vadászik. Oz nyugalomra vágyik, na meg persze Jimmy nejére, Cynthiára (Natasha Henstridge), de mint tudjuk, még a jó szomszédok sem osztoznak mindenen.