Kedvenc bemondóink a nyolcvanas-kilencvenes évekből

A mai tévéből nemcsak bizonyos műsorok hiányoznak fájón, de a csodálatos hangú és csodálatos kiejtésű tévébemondók is. A nagybetűs Bemondónő, Kudlik Júlia mellett is voltak jó páran, akikre jó szívvel emlékszünk vissza.

Bay Éva

Bay Éva színészcsaládból származik, és 1978-ban ő maga is előadóművészi vizsgát tett. Ezzel párhuzamosan sokféle pályára elkalandozott (nyert szavalóversenyt, rendezett színdarabot, dolgozott a külkereskedelemben), majd mindünk szerencséjére beadta a jelentkezését a Magyar Televízióhoz, amelynek egészen 1999-ig volt a munkatársa. Talán emlékszünk még, hogy ő volt az Ötös- és Hatoslottó-sorsolás műsorvezetője is – érdekesség, hogy utóbbi sorsolást 2011. március 27-ig vezette, amikor is az azt következő vasárnap fia, Marczali László váltotta, és ő vezette a sorsolást egészen 2020. augusztus 16-ig. Bay Évához köthető a híres „hatos, f*szt, kilences” rejtélyének megfejtése is: ő tisztázta, hogy az eset valóban megtörtént, ám nem tévés, hanem rádiós közvetítés során.

De Bay természetesen nem elsősorban ezért hiányzik, hanem megnyugtató, mély hangja miatt – ma is el tudnánk viselni, hogy ő kívánjon nyugodalmas jó éjszakát.


Bozai József

Bozai József talán a legnagyobb legenda a lista összes szereplője közül, mivel nemcsak bemondóként és műsorvezetőként emlékezhetünk rá, hanem filmes stáblisták konferansziéjaként is ( Bozai egyébként eredetileg színésznek készült). Olyan kellemes az orgánuma, hogy

bármilyen rossz filmet feljavít egy kicsit, ha ő sorolja fel a színészeit

– furcsa ellentmondás, hogy annak idején azért nem akarták felvenni a Magyar Rádióba, mert nem volt megfelelő a hangszíne. Bozai azonban szerencsénkre olyan elszánt volt, hogy először a szalagtárba került csak be, majd bemondóvá avanzsált (az ügy érdekében fizetése 3/4-éért még a fogait is megcsináltatta, hogy ne legyen olyan sziszegős a beszéde). Rádiós karrierjével párhuzamosan 1975-től 1992-ig volt a Magyar Televízió bemondója, ahonnan az esti Híradó műsorvezetőjeként is emlékezhetünk rá.


Bőzsöny Ferenc

Bőzsöny Ferenc a bemondószakma nagy öregje volt, olyannyira, hogy Bozai József például részben tőle tanulta a szakmát – emiatt ő az egyedüli szereplő a listán, aki sajnos már nincs életben (2018-ban hunyt el, 87 éves korában). Annak ellenére, hogy elsősorban a Magyar Rádió munkatársaként ismerhetjük (56-ban személyesen is részt vett például az ott zajló forradalmi eseményekben), nem hagyhattuk ki a kedvenceink közül, mivel ő volt a Delta egyik álllandó narrátora. De aki nem nézett tévét, annak is ismerős lehet a hangja, hiszen

a 2000-es évek elejétől egészen 2011-ig ő mondta be a budapesti M2-es metró állomásainak a nevét.

Mai fülnek talán már kissé monoton a hangszíne, de iskolateremtő az a higgadt dikció, amit használt.


Kertész Zsuzsa

Még a szokásos minőségi mezőnyből is kiemelkedett Kertész Zsuzsa, az utóbb Kazinczy-díjjal jutalmazott bemondó, aki

olyan gyönyörűen beszéli a magyar nyelvet, hogy szinte simogatja a fülünket

(az alábbi, 1983-ból származó rövid részletben például kifejezetten nehéz figyelni arra, amit mond, olyan szépen mondja). Kertész nem túl meglepő módon gyerekként számos próza- és mesemondóversenyt nyert, majd 1965-ben lett a Magyar Rádió bemondója. 1974-től már a Magyar Televízió munkatársa, ahol bemondói tevékenysége mellett műsort is készített, például a Beszédművelés című sorozatot, Montágh Imrével. További érdekesség vele kapcsolatban, hogy fia, Tímár Andor szerepelt a Szomszédokban: ő alakította Julcsi egyik barátját, Bandit.


Kovács P. József

Több más bemondóhoz hasonlóan Kovács P. József is úgy került a pályára, hogy korábban szavalóversenyeken csillogtatta meg a tehetségét mint irigylésre méltóan szép beszédű előadó. Kovácsnak gyerekként maga Szabó Magda volt az irodalomtanára, aki nagy szerepet játszott abban, hogy emberünk az irodalom, a művészetek és a versmondás felé fordult. Kovács P. József először akkor szerepelt a tévében, amikor

érettségijének az évében országos szavalóversenyt nyert, ahol élő műsorban mondott el egy Ady-verset.

Munkatársként végül 1962-ben került a Magyar Televízióhoz, ahol évtizedekig ő volt a Híradó hírolvasója. Ezzel párhuzamosan a Magyar Rádióban is dolgozott, de számtalan gálaműsornak, hangversenynek, vetélkedőnek volt a konferansziéja, irodalmi műsoroknak ihletett előadóművésze.


Sugár Ágnes

Sugár Ágnes volt az egyik legbájosabb jelenség a bemondók között, egyúttal ő volt az egyik utolsó képviselőjük is. Több évtizeddel fiatalabb, mint listánk többi szereplője, és a pályát is csak a nyolcvanas évek legvégén kezdte. A Magyar Televíziónál így csak egy pár évet dolgozott, mielőtt az önállósuló tv2 (MTV2) műsorvezetője lett.

Ő talán az egyetlen a „régi” bemondók közül, aki a kereskedelmi televíziózásban is kipróbálta magát,

hiszen 1997-ben az akkor induló TV2 reggeli és délelőtti műsorának munkatársa lett. Pár év után azonban visszatért a királyi tévéhez, ahol egészen 2011-ig állt alkalmazásban. Azóta a Klubrádiónál dolgozik, ahol különféle kulturális műsorok szerkesztője és vezetője.


Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ennél a három-három kiragadott példánál sokkal több tehetséges bemondó és bemondónő dolgozott annak idején a Magyar Televíziónál. A Wikipedia meglehetősen részletes listával rendelkezik róluk, itt lehet böngészni és nosztalgiázni.