Kedvenc magyar színésznőink a világ szórakoztatóiparában

Dobó Kata gyilkos prostituált volt a CSI-ban, Osvárt Andi A szállító sorozatverziójában segítette a főhőst.

Hétfő: CSI: A helyszínelők

Dobó Kata szinte a semmiből feltűnve lett itthon nagyon gyorsan nagyon népszerű az 1997-es A miniszter félrelép főhősnőjeként. A Színművészeti elvégzése helyett azonban a színésznő inkább Hollywoodban próbált szerencsét, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Bár az ezredfordulón már Andy Vajna barátnője volt (még A miniszter félrelép forgatásán habarodtak egymásba), még az amerikai producerként sikeressé vált filmügyi kormánybiztos sem nagyon tudott neki segíteni az álomgyári álomkarrier felépítésében: neki is ugyanúgy el kellett járnia a castingokra, ahogyan az összes többi fiatal, szép és feltörekvő színésznőnek.

Dobó Kata végül csak néhány B-kategóriás filmet és pár sorozatepizódot forgatott Amerikában. A Rollerball-ban veszedelmes görkoris amazon volt egy gyilkos játékban, A professzorban Steven Segal elhunyt feleségét alakította, akiért a morcos harcművész bosszút állt, de láthattuk a Túlélésből jeles című, kései Dolph Lundgren-klasszikusban is. A filmek mellett egy tévés szerep is összejött a színésznőnek a világ egyik legnépszerűbb nyomozós sorozatában, a CSI-ban: a Lady Heather's Box  című epizódban ő alakította a címbéli madám szado-mazo klubjában az egyik prostituáltat, Chloe Sammst, aki végül egy gyilkosság miatt rács mögé került.

Kedd: Határtalan szerelem

Osvárt Andrea karrierje egy kicsit hasonlít Dobó Katáéra, aki az Éretlenek című magyar tévésorozat után külföldön forgatott, hogy aztán később itthon másodjára is berobbanjon egy sikeres hazai gyártású mozifilmmel.

Osvárt az Első generációban tűnt fel először, majd Brad Pitt és Robert Redford Magyarországon forgatott Kémjátszmája után külföldi filmekben építgette tovább a karrierjét. Szerepelt egy rakás olasz filmben, 2012-ben Eli Roth Utórengés című horrorjában láthattuk, majd a Megdönteni Hajnal Tímeát zajos hazai sikere mellé jött egy görög romantikus film, a Határtalan szerelem. Utóbbiban a színésznő egy svéd válságmenedzsert alakít, aki egy depressziós görög férfival gabalyodik össze a gazdasági válság kellős közepén.

Szerda: Halálkeringő

Ahogy Osvárt Andrea a zsinórban leforgatott gagyi filmek után hirtelen mindenki kedvence lett itthon a Megdönteni Hajnal Tímeát idején, úgy Dobó Kata is sikeres tudott lenni itthon A miniszter félrelépet követő B-filmjei után. A Csak szex és más semmi és a Szabadság, Szerelem egyértelmű kasszasiker volt, ráadásul a kritikusok sem szedték ízekre - ugyanez viszont már nem volt igaz a 2010-es Halálkeringőre.

Ebben az egyetlen helyszínen, egy budapesti bérlakásban játszódó kamaradrámában Dobó Kata egy megtört, terhes rendőrnőt alakít, aki veszélyes szerelmi háromszögbe keveredett a szintén rendőr férjével (Mészáros Béla) és annak bűnöző haverjával (Lengyel Balázs). Nem várt segítségnek betoppan az apja (Kern András), aki a változatosság kedvéért szintén rendőr, ám a csalhatatlan szimata azt mondja neki, hogy a kislánya nem is olyan ártatlan, mint amennyire el akarja magáról hitetni.

Csütörtök: Vészhelyzet

Mariska Hargitay kicsit kilóg a sorból, mivel Dobó Katával és Osvárt Andreával ellentétben ő nem Magyarországról dobbantva került be külföldi filmekbe, hanem eleve a kaliforniai Santa Monicában született, és csak apai ágon voltak magyar felmenői.

 

Az 53 éves színésznő igen szép filmográfiát hozott mostanra össze: a Ghoulies című gagyi kulthorror után szerepelt többek között az ellen-Dallasnak szánt Falcon Crest sorozatban, a Tequila és Bonettiben, feltűnt a Baywatch-ban, az Esküdt ellenségekben, a Különleges ügyosztályban és a Vészhelyzetben is. Utóbbi sorozatban a sürgősségi osztályra recepciósnak felvett Cynthia Hoopert alakította.

 

Péntek: A szállító

Luc Besson Szállító-filmjei nemcsak kikövezték az utat Jason Statham számára ahhoz, hogy ő is bekerüljön A-listás hollywoodi akcióhősök közé, de a gyér hajú, öltönyös sofőr figurája saját jogon is önálló branddé tudott válni.

Frank Martint a 2012-ben elindult sorozatverzióban Jason Statham helyett már Chris Vance vette át az ő csinos segítőtársát, Carla Valerit alakította 12 epizódon keresztül a mi Osvárt Andink. Sajnos a kanadai-német-francia koprodukcióban készülő széria mindössze két évadot élt meg, 2015-ben elkaszálták, és azóta nem is készült hozzá folytatás.