Ki ölte meg JFK-t? Hát a Walking Dead leggyűlöltebb szereplője!

Jeffrey Dean Morgan már a szöges baseballütő előtt is sztár volt: ő játszotta Komédiást a Watchmenben.

Jeffrey Dean Morgan nevét mindenki megjegyezte egy életre, amikor a The Walking Dead tévésorozat hetedik évadában kaszabolós horrorfilmeket megszégyenítő trancsírozást végzett a főszereplők között, az ikonikus a szöges baseballütőjével.

Forrás: AMC

Pedig az 50 éves Morgan már a zombis sorozat előtt is a geekek egyik nagy kedvence volt. Ő alakította a Komédiás nevű, levitézlett szuperhőst a Watchmen című képregényadaptációban, amit még a régi, filmrajongó Zack Snyder forgatott, és nem a nézhetetlen szuperhősfilmeket ontó gagyigyáros.

A Watchmen: Az őrzők a 2009-es év legjobban várt filmje volt (persze csak az Avatar után), legalábbis azok számára, akik ismerték Alan Moore és Dave Gibbons eredeti Watchmen képregényét. Ez 1986-87 között jelent meg folytatásokban a DC-nél, és a műfaj szakértői szerint

ezzel a történettel vált nagykorúvá a képregény, mint műfaj,

amit persze még ma is sokan szeretnek valamiféle gyerekes hóbortnak beállítani. De miért is ütött akkorát a '80-as években a Watchmen, 30 évvel később pedig a filmváltozat?

Mert Alan Moore eleve nem szokott rossz sztorikat írni (film lett A pokolból és a V for Vendettából is), és mert a Watchmen tényleg nem valami idétlen pofozkodás volt néhány passzosgúnyás bohóc között, hanem egy nagyon összetett, társadalmi, politikai és lételméleti kérdéseket boncolgató, szépirodalmi igényű alkotás. A képregény alternatív történelmét (miszerint Nixon nemhogy nem bukott bele a Watergate-ügybe, de megnyerte a választásokat és a vietnami háborút is, a szuperhősködést pedig betiltotta) sokan a balos író Thatcher-kormány elleni kritikájának tartották.

A filmváltozatban Jeffrey Dean Morgan alakította a Komédiást, a Nixon-kormányzathoz hű szuperhőst, aki a vietnami kegyetlenkedései után látszólag szögre akasztotta az álarcát, valójában viszont továbbra is piszkos melókat végzett az elnöki adminisztrációnak.

A film és a képregény alternatív Amerikájában ő hallgattatta el például a Watergate-ügyet kirobbantó két újságírót, Bob Woodwardot és Carl Bernsteint, a film intrójában pedig azt is láthatjuk, hogy ő a Kennedy-gyilkosság konteókban emlegetett, titokzatos második merénylője.

A Komédiás persze csak az egyik a Watchmen számos ellentmondásos figurája közül. A rajongók másik nagy kedvence Walter Kovacs, azaz Rorschach, a szadista hajlamú, konok igazságosztó (a filmben Jackie Earle Haley) és Doktor Manhattan, az érzelemmentes szupergéniusz, aki egy kutatólaborban végzett kísérlet óta molekulánként tudja újrarendezni magát, és csak azért engedelmeskedik a tér és az idő törvényeinek, mert a szerelme, Selyem Kísértet (Carla Gugino) közönséges földi halandó.

Csakhogy a nő titkos viszonyba keveredik a korántsem szuperhatalmú Éji Bagollyal (őt a Démonok között-filmek sztárja, Patrick Wilson alakítja), aki egyfajta anti-Batman: kövérkés, nőkkel félszeg, gátlásos fickó, aki megörökli viszont az idősebbik Éji Bagoly felszerelését, és a szuperhősködés tilalmára fittyet hányva bűnüldözésbe kezd. Nem szeretnénk persze mindent elspoilerezni, mindenki fedezze csak fel magának ezt az időtlen klasszikust filmben és képregényben is!