Matt Damon jól belehúzott

Ha akarunk, egész hétvégén Matt Damon filmeket nézhetünk, korai zsengéket, érett alakításokat, bankrablást vagy sci-fit, lélekbe markoló drámát, esetleg szívmelengető családi darabot sok aranyos állattal!

A bátrak igazsága (1996)

Nem, itt nem Matt Damon a főszereplő, az Denzel Washington és kisebb mértékben egy kolosszális melléfogásként Meg Ryan, mint háborús hős katonanő, de ez a film csinálta meg Damon karrierjét. Ő az Irakban bajba került amerikai egység egyik embere, aki önmagával is ellentmondó vallomást tesz a vizsgálóbizottságnak, és ezt olyan meggyőzően tette a vásznon, hogy rögtön felfigyelt rá Francis Ford Coppola, aki rá osztotta Az esőcsináló (1997) főszerepét, de nem csak ő jegyezte meg magának a fiatal színészt, hanem egy bizonyos Steven Spielberg is, aki ekkor nézte ki magának a Ryan közlegény megmentése címszerepére.

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (2001)

Danny Ocean (George Clooney) 24 órával feltételes szabadlábra helyezése után már új, eddigi legmerészebb tervén dolgozik. Egy nagy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. A bandája csupa különleges emberekből áll. Mindannyian profik, akik tudják: a tét 150 millió dollár. Azt, hogy a három kaszinónak ugyanaz a tulajdonosa (Andy Garcia) és Ocean egykori feleségével (Julia Roberts) jár mostanában, azt egyikük sem sejti. Damon csak amolyan zöldfülű tanonc ebben a csapatban, akit Clooney és a jobbkezét alakító Brad Pitt baráti módon folyamatosan szívat, de ez a film pont attól jó, hogy mindenkinek megvan benne a helye és senkinek sem akkora az arca, amekkora lehetne.

A tégla (2006)

A közmegegyezés szerint Martin Scorsese filmje nem azért kapott Oscart, mert annyira jó, hanem, mert a zseniális rendező eddig annyiszor NEM kapta meg a díjat ennél nagyságrendekkel jobb munkáiért. A tégla díjazása már csak azért is billeg, mert egy nagyszerű hongkongi krimi, a 2002-es Szigorúan piszkos ügyek erős közepes remake-je, igaz, fantasztikus színészekkel. Az ír maffia fejét például Jack Nicholson alakítja, a bűnözők közé beépült zsarut Leonardo DiCaprio, a zsaruk közé beépült bűnözőt pedig Matt Damon – aki itt is remek.

Azután (2010)

Azért azt el kell mondjuk, hogy nem ez Clint Eastwood legjobb vagy legfontosabb rendezése, de gondolatkísérletnek izgalmas és jó! Merthogy ugyanazzal a kérdéssel szembesül három ember a világ három különböző pontján. Egyikük George (Matt Damon), az egyszerű amerikai munkás, aki gyermekkora óta különleges kapcsolatban áll a szellemvilággal. A másik Marie (Cécile De France), a francia újságíró, akinek alapjaiban változtatja meg a gondolkodásmódját a halálközeli élménye. Végül ott van a londoni iskolás, Marcus, aki elveszíti azt, akit a legjobban szeretett. A három ember sorsa keresztezi egymást. Az érzelmi megrázkódtatás alapjaiban forgatja fel világukat.

Az igazi kaland (2011)

Olyan ez, mintha Damon csak véletlen került volna ebbe a filmbe, nem ilyeneket szokott csinálni, de pont ez benne a jó. A lapszerkesztő Benjaminnak meghal a felesége. A hirtelen rászakadt magányban és fájdalomban nagy kihívást jelent élete folytatása, a két gyermeke nevelése. Az újrakezdés reményében kilép munkahelyéről, és vásárol egy régi vidéki birtokot, amelyhez állatkert is tartozik, a gondozókkal együtt, és velük érkezik Scarlett Johansson, Elle Fanning és Patrick Fugit is.

Elysium - Zárt világ (2013)

Ilyen lenne a dél-afrikai apartheid, ha a jövőben játszódna, és ez nem vicc, amiről a szintén dél-afrikai Neill Blomkamp sokat tudna beszélni. A rendező zseniális bemutatkozófilmje, a District 9 után kapott lehetőséget egy nagyszabású sci-fihez, amihez megkapta Matt Damont is pluszként, aki egy jobb jövőt akar. 2154-re ugyanis az emberiség két részre szakadt, gazdagokra és szegényekre. Az előbbiek a hatalmas mesterséges hold, az Elysium rendezett és biztonságos világában élnek, míg az utóbbiak a lepusztult és túlzsúfolt Földön. Hősünknek az élete múlik azon, hogy a lehető leggyorsabban feljusson a vágyott világba, megszerezze azt, amire szüksége van, és nála is van valami, ami miatt vadásznak rá – és szerencsére társai kicsit felturbózzák pár pótalkatrésszel, hogy több esélye legyen.