Még a rendező is bocsánatot kért a Batman és Robinért

Nem csupán inden idők egyik legrosszabb filmje, de jó időre gajra vágta a Denevérember mozis karrierjét. De miért lett akkora katasztrófa?

Joel Schumacher, a Batman és Robin rendezője interjút adott a Vice-nak, amiben őszintén beszélt a film durva fiaskójáról, egyúttal bocsánatot kért érte.

Bocsánatot akarok kérni minden rajongótól, hogy csalódást okoztam nekik. Azt hiszem, tartozom ezzel.

Schumacher több kiemelkedő, mi több, kultikus filmet rendezett: Az elveszett fiúk vitathatatlanul az egyik legjobb vámpírfilm, és gyönyörűen sűríti magába a 80-as évek esszenciáját a Spielberg-féle gyerek vámpírvadászokkal kezdve, Kiefer Sutherland lenőtt séróján át egészen a pazar zenékig. És iszonyú hangulatos főcíme van.

 

 Zseniális az Összeomlás, a bekattant, SZTK-szemüveges Michael Douglas-szal, de kiváló az Egyenesen át és a két remek John Grisham-adaptáció, Az ügyfél és a Ha ölni kell is. A Batman és Robin után volt ugyan még néhány jó filmje (Hibátlanok, A fülke, Lapzárta - Veronica Guerin története), de mára teljesen megfeneklett a rendező karrierje.

A Batman és Robin után én lettem a szemétláda. Úgy bántak velem, mintha megöltem volna egy csecsemőt.

De hol bukott el a film? Mitől lett ekkora katasztrófa?  Ehhez kicsit vissza kell kanyarodnunk a Batman visszatérhez. Tim Burton filmje meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült, leginkább a brutalitása, a sötétsége és groteszksége miatt.  Valóban, Burton mindent beleadott, és amellett, hogy az Ollókezű Edward mellett megcsinálta karrierje legkiemelkedőbb filmjét, egyúttal egy csodálatos és monumentális emlékművet emelt Gotham Sötét Lovagjának. A Warner persze akkor is alaposan megtolta a merchandise-t, még a Happy Meal mellé is Batmant meg Pingvint adtak. Ez hamarosan közfelháborodást okozott, és még keresztény szervezetek is talányosan kérdezgették, hogy vajon a szülők miért bíznak meg a Mekiben, ha ilyen erőszakos filmet promotál? A hivatalos válasz meglehetősen szánalmas volt: nem a film miatt adtak Batman-figurákat a Happy Meal mellé, hanem csak azért, mert mégis ő a világ egyik legnépszerűbb képregényfigurája. És természetesen eszük ágában sem volt, hogy felzaklassák a szülőket és éhes csemetéiket.  (Ebből az esetből tanulva, a Meki állítólag megkérte Spielberget, hogy ne legyen durva a Jurassic Park, a játékok eladása miatt.)

Rövid ideig szó volt arról, hogy Burton rendezi a harmadik részt is. Michelle Pfeiffer észbontóan gyönyörű, latexruhás Macskanője visszatért volna, Robin Williams került szóba Rébuszként, és Michael Keaton új jelmezét is tervezgetni kezdték. A stúdió vezetői azonban jelentőségteljesen afelől érdeklődtek, hogy nem csinálna-e inkább valami kisebb filmet, valami személyesebbet? Burton vette a lapot, és odébbállt.

Schumacher családbarátabb Mindörökké Batmanje jól teljesített a pénztáraknál, a Warner pedig azonnal kiadta az utasítást, hogy kezdjék el a következőt. És legyen olyan, hogy még több, sokkal több játékot el lehessen vele adni.  Ám Val Kilmer lelépett, mert szerepet kapott a Dr. Moreau szigetében, és nem akarta kihagyni a lehetőséget, hogy Marlon Brandoval együtt játszhasson - H.G.Wells klasszikus horrorjának feldolgozása végül sokkal rosszabb lett, mint a Batman és Robin. Gyorsan új címszereplő után kellett nézni. Az első kiszemelt David Duchovny volt, ám mégis az akkor a Vészhelyzettel egyre ismertebb és kedveltebb George Clooney lett a befutó.

Mára köztudott, hogy Clooney szívből gyűlöli a filmet. "Azt hiszem, ezzel kinyírtuk a franchise-t" - mondta, miután befejezték a forgatást. Ő is bocsánatot kért a rajongóktól, és állítólag egyszer felajánlotta, hogy bárkinek szívesen visszafizeti a mozijegy árát. Bár azért csak akadt valami, amit élvezett: amikor végigkérdezték a szereplőket, hogy mit vinnének haza a forgatásról, Clooney csak annyit mondott, hogy Bruce Wayne filmbéli csaját, Elle Macphersont.

Ez az egyetlen Batman-film, amiben Batgirl is feltűnik, Alicia Silverstone jeleneteinek legtöbbjét azonban kivágták. Ennek elég prózai oka volt: Silverstone meghízott kicsit a forgatás után, a jelmezeseknek ezért folyton módosítaniuk kellett az öltözékén. A sajtó pedig nekiesett a színésznőnek, rendre lekövérezték. Schumacher ezen teljesen felháborodott, hiszen egy fiatal lánynak tényleg az lenne a legnagyobb bűne, hogy megeszik néhány pizzát? És ezért már rögtön keresztre kell őt feszíteni?

Mr. Fagy szerepére kinézték Anthony Hopkinst és Hulk Hogant is, végül Schwarzenegger bohóckodhatott kékre festve, potom 25 millió dollárért.  Uma Thurman Méregcsókjára is több esélyes volt: Julia Roberts, Sharon Stone és Demi Moore.

A Batman és Robin eredetileg a harmadik film címe lett volna, ennek pedig a Mindörökké Batman - Batman Forever. De nem ám így egyszerűen leírva, hanem Batman 4Ever. Mert ez a negyedik rész! A folytatáson is gondolkodtak: a Madárijesztő és Harley Quinn lettek volna a gumiruhás gothami ugrabugrik ellenlábasai, de flashbackekben feltűntek volna az előző részek gonosztevői is. Szó volt még egy Robin/Éjszárny spin-offról is, szintén Chris O'Donnellel Batman (fölösleges) sidekickjének szerepében.

A film végül teljes joggal megbukott, és nyolc évre, Christopher Nolan Batman: Kezdődikjéig teljesen kinyírta a franchise-t.

És mi a helyzet a jelmezek gumimellbimbóival?

Schumacher szerint menők voltak.

Persze azóta már ezt is megbánta.