Mégis lopás a Stranger Things?

Egy ismeretlen filmes már mondogatja egy ideje, hogy tőle lopták az alapötletet. Most perre vihetik az ügyet.

Korábban mi is többször írtunk róla, hogy egy Charlie Kessler nevű függetlenfilmes alkotó azt állítja: a népszerű kölyök sci-fi széria alkotói, Matt és Ross Duffer tőle lopták a Stranger Things koncepcióját. A Netflix sorozata ugyanis kísértetiesen hasonlít a rövidfilmesként és produkciós asszisztensként tevékenykedő férfi 2011-es kisfilmjéhez, a Montaukhoz, illetve az ez alapján saját maga által írt nagyjátékfilmes forgatókönyvhöz – amit a filmes meg is mutatott Dufferéknek a 2014-es Tribeca filmfesztiválon.

A két Duffer az elejétől kezdve határozottan tagadta a plágium vádját, egy Los Angeles-i bíróság azonban most elutasította az alkotók azon jogi indítványát, hogy tárgyalás nélkül utasítsák el Kessler ellenük indított keresetét, ugyanis nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy annak nincs semmi alapja. Ez azt jelenti, hogy várhatóan tárgyalásra fog sor kerülni az ügyben.

Forrás: Netflix

 

Keresetében egyébként Kessler a széria nyereségének harmadát követeli. Érdekes amúgy, hogy a Stranger Things munkacíme eredetileg szintén az volt, hogy Montauk, ami eléggé összecseng azzal is, hogy a vádló állítása szerint Dufferék azt ígérték neki, hogy együtt dolgoznak majd a projekten.

Kessler nagyfilmes terve a The Montauk Project címet viselte, és a Long Island-környéki Montauk légibázishoz kapcsolódó összeesküvés-elméleteken (szupertitkos kormányprojekt, elrabolt gyerekeken zajló kísérlet, paranormális jelenségek) alapult. Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Matt és Ross Duffert plágiummal vádolják: 2015-ös nagyjátékfilmjükkel, a Hidden című horrorral kapcsolatban felmerült, hogy annak ötletét egy régi szobatársuktól lopták.


(via Uproxx)