Miért a Star Trek: Az új nemzedék szántotta fel a netet és lett a mémgyárosok kedvence?

35 éve indult el hódító útjára az Enterprise-D űrhajó, a fedélzetén az arcát a tenyerébe temető Jean Luc Picard kapitánnyal, az online humor ősapjával.

Az 1966-ban világhódító útjára induló Star Trek-franchise már a korai időkben is kiváló alapanyag volt különféle paródiák készítéséhez. Első sorban annak köszönhetően, hogy a főszereplője, a pattogós hangú, cowboymentalitású James T. Kirk kapitányt alakító William Shatner finoman szólva sem volt egy Oscar-díjas színészóriás. No és persze az NBC tévétársaságnak sokszor igen szoros határidővel, szerény tévés büdzséből kellett elkészítenie az újabb és újabb űrkalandokat a Paramount stúdiójában, így ezek közé számos alkalommal kerültek be unalmas, megúszós töltelékepizódok.

Aligha véletlen tehát, hogy Kirk kapitány vérre menő csatája a rettegett Gornnal (aki valójában egy béna gyíkemberjelmezbe bújt statiszta volt) bekerült itt a PORT.hun is a mozgóképtörténet legröhejesebb akciójelenetei közé, és a párharc animgif-verziója még napjainkban is kiváló internetes humorforrás.

 

 

Ilyen előzmények után a világ legtermészetesebb dolga volt az is, hogy a Star Trek tévésorozatból már 1976-ban paródia is készült a Saturday Night Live-ban (persze ebben nyilván a keresztpromó is benne volt, hiszen az SNL is egy igen népszerű NBC-műsor). A szkeccs szereposztása fergeteges volt: Kirk kapitányt John Belushi alakította, Spockot Chevy Chase, Dr. McCoyt pedig Dan Aykroyd, akik mindannyian a korszak legnépszerűbb komikusai voltak.

 

 

Star Trek Vs. Star Wars

Az 1977-es Star Warsra „válaszul” a Paramount stúdió 1979-ben elkészítette az első Star Trek-mozifilmet. És mivel a Csillagok háborúja-őrület a '80-as évekre sem csillapodott (sőt, még a korábbinál is nagyobbra nőtt A Birodalom visszavágnak, A Jedi visszatérnek és a már akkor is tengernyi Star Wars-logós akciófigurának, bögrének és uzsonnásdoboznak köszönhetően), az Enterprise űrhajó legénysége is rendszeresen visszatért egy-egy újabb blockbuster erejéig a vászonra. A Star Trek-sorozathoz ekkoriban már nem készültek új epizódok, a folyamatosan ismételt régi részek, valamint a világ szinte minden országába eladott tévés sugárzási jogok viszont egyértelműen jelezték a Paramountnak, hogy tévés fronton is tovább kell ütni a vasat.

Kapóra jött, hogy a franchise atyja, Gene Roddenberry már régóta szeretett volna egy második, de a régi klasszikushoz képest merőben más Star Trek-sorozatot – ez lett volna az 1978-ban végül elkaszált Star Trek Phase II. A '80-as évek közepén viszont a Paramount mégis zöld jelzést adott Roddenberrynek: jöjjön csak szépen az a csupa új szereplőt felvonultató Star Trek-széria! A döntéshozó producerek ugyanis érezték, hogy van még bőven kraft a franchise-ban, ugyanakkor jól tudták, hogy a világsztárrá vált William Shatner és a többi színész is mozifilmes gázsit kérne egy újabb sorozatért, ezt viszont a tévés büdzséből nem fogják tudni kigazdálkodni. Roddenberry tehát leporolta a Star Trek Phase II-ben felvázolt ötleteit, kitalált mellé egy szekérderéknyi friss dolgot, a Paramount és  CBS pedig összeverbuvált egy csapatnyi Hollywoodban akkoriban még nem annyira ismert, de tehetséges színészt.

Így született meg végül az 1987-től 1994-ig futó Star Trek: The Next Generation (vagy ahogyan gyakran emlegetik: „a TNG”), és ekkor forrt egybe Patrick Stewart neve Pickard kapitányéval.

Az új széria Magyarországon a Star Trek - Az új nemzedék címet kapta. Az akkor még létező TV3 csatorna kezdte el sugározni 1998-tól. Igen nagy sikert aratott, mert a sci-fi rajongó tévénézők ekkor már jól ismerték Pickard kapitányékat a nálunk is vetített Star Trek: Nemzedékek a Star Trek: Kapcsolatfelvétel mozifilmekből, és kíváncsiak voltak a kopasz Enterprise-kapitány további űrkalandjaira is.

 

Marina Sirtis (Deanna Troi), Patrick Stewart (Jean-Luc Picard), Gates McFadden (Dr. Beverly Crusher), Jonathan Frakes (William T. Riker), Brent Spiner (Data), Whoopi Goldberg (Guinan), LeVar Burton (Geordi) és Michael Dorn (Worf) a Star Trek - Az új nemzedék című sorozatban (forrás: CBS Photo Archive / Getty Images)

 

Az Enterprise űrhajó új legénységét Roddenberry teljesen másmilyennek álmodta meg, mint az előző gárdát. A kapitányi székbe a francia Jean-Luc Picard került, egy kifinomultan intelligens, született diplomata flottatiszt, aki csak a legvégső esetben nyúlt a fegyverekhez. Ennélfogva a karaktere teljesen elütött Kirk kapitány temperamentumos vadnyugati stílusától: míg Kirk a soha véget nem érő (hideg)háború szülötte volt, Pickard már „a glasznoszty és a peresztrojka jegyében” a népek barátságát és a pozitív jövőbe vetett hitet képviselte. Ez az üzenet egyébként az egész szériát mélyen áthatotta – amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Worf, az Enterprise taktikai tisztje annak a harcias klingon fajnak volt a képviselője, akik korábban még a Csillagflotta leghalálosabb ellenségének számítottak (nem véletlenül: a szovjetekről mintázták őket).

Az új nemzedék a fentiek mellett a '80-as években robbanásszerűen fejlődésnek induló számítástechnika diadala mellett is lándzsát tört. Az Enterprise-D fedélzetén például már egy Data nevű android is szolgálatba állt a tudományos tiszti poszton, az afrikai származású főgépész, Geordi pedig születésétől fogva vak volt, de kiválóan látott egy különleges szerkezettel, az úgynevezett vizorral vagyis lényegében egy proto-Google Glasszel. És ha már a korukat megelőző, látnoki erejű technológiai jóslatoknál tartunk, említsük meg Picard kapitány letisztult formavilágú, vékony, elegáns és nagy tudású kézi számítógépét, ami (ahogy azt ebben a PORT.hu cikkben is megírtuk)

már 1997-ben úgy nézett ki, mint Steve Jobs legendás táblagépe, a 2010-ben a San Franciscó-i Yerba Buena Arts Centerben bemutatkozó iPad!

 

 

Bár a Star Trek - Az új nemzedék 1994-ben véget ért (az utolsó epizódot 31 millióan látták!), az 1990-es és 2000-es években számtalan tévécsatorna megismételte. Különösen kedvelt volt a széria a geekek között, akik már ekkoriban is a fél életüket a világhálón töltötték, hiszen a World Wide Web 1993-as elindulása maga volt a valóra vált tudományos-fantasztikus álom. A Star Trek - Az új nemzedék-epizódok ismétlése pedig kiváló alternatív szórakozást jelentett, amikor a betárcsázós 56K-s modem épp elromlott, vagy ledobta az embert a hálóról a vezetékes telefonvonal.

Ráadásul egy olyan sci-fi sorozat, ahol mindenki nagyon komolyan vette magát, pár másodperces darabokra vágva iszonyú viccesen hatott az izgő-mozgó animált GIF-ek, a bárki által szerkeszthető képek és a videómegosztók első aranykora idején. Ezeket olyan fórumokon gyűjtötték össze annak idején szorgos kezek, mint az 1995-ben alapított Newgrounds vagy a 2001-ben elindított You're the Man Now Dog (YTMND), amelyek mind a mémekkel és trollokkal teli „internetes pöcegödör”, a Reddit előfutárai voltak.

De lássunk is néhány elhíresült Star Trek-mémet, amit Az új nemzedék inspirált!

 

A „Facepalm”-mém diadalútja

Nemigen van „Patrick Stewart-osabb mozdulat”, mint az arcodat a tenyeredbe temetni, hogy ezzel fejezd ki: ekkora baromságot még soha éltedben nem láttál vagy hallottál. Érdekesség, hogy maga Patrick Stewart már 1974-ben is megcsinálta ugyanezt a mozdulatot, amikor Lenint alakította egy kosztümös BBC-drámában. A facepalm-mém viszont egy 1990-es Star Trek - Az új nemzedék-epizódból, a Deja Q-ból való: Picard akkor reagált így, amikor az Enterprise-D hídján a semmiből felbukkant a halandóvá vált isteni lény, Q, és elkezdett hegyibeszédet tartani  legénységnek. Érdekesség, hogy a mozdulat eredetileg fordított volt: Picard felnézett a tenyeréből, nem pedig az arcát temette a kezébe (lásd 1:02-nél).

 

 

A Know Your Meme „szakportál” szerint a Picard-facepalmos mémet már 2001-ben is előszeretettel használták, az online médiában pedig egy 2008-as Engadget-cikkben tűnt fel először, mint az eseményeket kommentáló illusztráció. Jelenleg havonta körülbelül 3000 Picard-facepalmos mém készül az Imgflip-en.

 

Forrás: Imgflip.com

 

A „WTF is this shit?”-mém

A Star Trek - Az új nemzedék sorozat másik emlékezetes epizódja 1990-ből való, és a Menage a Troi címen fut. Kevésbé a fő cselekménye miatt emlékszünk rá, inkább csak az egyik fergeteges(en béna) jelenet miatt, amelyben Picard Shakespeare-szonettekben kezd el udvarolni Troi tanácsos anyjának, Lwaxanának.

A jelenetből készült állóképet, ahol Picard épp ott jár Shakespeare XVIII. szonettjének szavalásában, hogy

Shall I compare thee to a summer’s day?

(Mészöly Dezső fordításában „Egy nyári naphoz hasonlítsalak?”) a Know Your Meme adatbázisa szerint 2006 decemberében töltötték fel a Flickr-re egy

„WTF IS THIS SHIT” felirattal.

A W(hat)T(he)F(*ck)?-mém (a jelentése nagyjából az, hogy „Mi a tosz ez a szar?”) ettől kezdve önálló életre kelt az interneten, és szinte nem is létezik ma már olyan helyzet, ahová ne passzolna a láthatóan kissé fura fejet vágó, karjait felemelő Picard kapitány – a facepalm-mémhez hasonlóan ez is egy univerzális eszközzé vált a világhálón a frusztráció kifejezésére, bármivel kapcsolatban. Persze legnagyobb poén az egészben pont az, hogy Picard egyáltalán nem volt frusztrált az eredeti jelenetben, sőt! Kimondottan lelkesen szavalt.

Forrás: memegenerator.net

 

A „Picard-dal”

A Star Trek - Az új nemzedék népszerűségére végül természetesen a YouTube 2005-ös elindulása tette fel a koronát, ahová a „Picard-dal” elnevezésű kultikus remix volt az első olyan videók egyike, amely nagyon hamar óriási népszerűségre tett szert – és azonnali dallamtapadást okozott. Az eredeti remixet egy DarkMateria nevű titokzatos geek készítette, de a YouTube-ra már egy CoJux nevezetű felhasználó töltötte fel 2006. szeptember 10-én (jelen cikkünk megírásakor pedig nem kevesebb, mint 4,4 millió megtekintéssel büszkélkedhet). A refrén funky verziója, amelyben Picard kapitány bemondja a nevét és a hajóját, annyira emlékezetes volt, hogy a Greatest Generation nevű geek podcast azóta is ezt használja szignálnak.

 

Egy nagyon hasonló, de kevésbé fülbemászó, csupa Picard kapitány-idézetet használó dallam volt a The Picard Rap is, amelyet egy 1990-es évekbeli garázsbanda, a Frantic Dogpaddle készített 2000 körül, és osztott meg a neten – az utókor nagy örömére.

(via Mashable)