Miért imádja a fél világ Jennifer Anistont? Miért csak neki lódult meg a szekere a Jóbarátok után?

Oké, Matt LeBlanc is híres lett, de csak a Top Gear miatt. Courteney Cox a Sikoly-filmeken kívül nem sok bluckbustert csinált, David Schwimmer és Lisa Kudrow eltűnt a süllyesztőben, Matthew Perry alkoholista lett. Heti tévéajánló.

Idén 25 éve, hogy hódító útjára indult a Jóbarátok tévésorozat, amit a fél világ imád – mégsem tudott a szereplőgárdából mindenki jól sáfárkodni a hírnévvel, kivéve Jennifer Anistont, aki azóta is sorra forgatja a sikeres drámáit és vígjátékait. Oké, Matt LeBlanc is híres lett, de csak azután, hogy egy csúnya balhét követően kényszerből ő lett a Top Gear műsorvezetője, amúgy nem egy A-kategóriás sztár. És most őszintén, mit csinált Courteney Cox a Sikoly-filmeken kívül az elmúlt 25 évben, amire jó szívvel emlékezünk? Hát Lisa Kudrow? David Schwimmer ugyan benne volt nemrég az American Crime Story - Az O.J. Simpson-ügyben, de utoljára Az elit alakulatban villantott nagyot a szenyózós kiképzőtiszt (az is ezer éve, 2001-ben volt, őrület!), egyébként csak akkor kerül be a hírekbe, amikor egy Ross-hasonmás bolti tolvajt keres a rendőrség. Matthew Perry meg szegény évtizedeken át alkoholista és gyógyszerfüggő volt, ami miatt eléggé eltűnt a süllyesztőben, tavaly is csak akkor került be a hírekbe, amikor kórházba vitték. Szóval igazából tényleg csak Jennifer Aniston lett világsztár a Jobarátok hatosfogatából, így most az ő filmjeiből állítottuk össze a heti ajánlónkat.

Hétfő: Jóbarátok

Az 1994-ben elstartolt Jóbarátok viszonylag gyorsan a '90-es évek emblematikus kultsorozata lett – és nemcsak Amerikában, hanem Magyarországon is, ahol nagyon kevés lemaradással, 1996 májusától kezdték vetíteni, fergeteges szinkronnal! No de mitől volt annyira népszerű egy jóformán végig két lakásban és egy kávézóban játszódó sitcom, hogy 10 évadot is megélt?

Valószínűleg azért, mert a sorozat a nyilvánvaló túlzásai ellenére is életszagú volt. Hiszen három teljesen hétköznapi lányról (Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow) és három tök átlagos srácról (Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer) szólt, akik szülői segítség nélkül próbáltak boldogulni New Yorkban: jó melót akartak elcsípni, a szülőknek szerettek volna bizonyítani, aztán persze a karrier mellett normális párkapcsolatot kialakítani és később családot alapítani. A szereplőkkel minden '90-es évekbeli és ezredforduló utáni, hasonló cipőben járó fiatal könnyen tudott azonosulni – ráadásul nézőként mindig nagyot nevethettünk azon, hogy tessék, Ross még nálunk is szerencsétlenebb a szerelemben, a gunyoros Chandlernek borzasztóak a viccei, Phoebe teljesen zizi, Joey pedig jóképű ugyan, de igencsak tökkelütött.

Kedd: Boldogság bármi áron

Jennifer Aniston nagyon ügyesen használta fel a Jóbarátokkal elért népszerűségét. Sorozatbeli karaktere, Rachel kezdetben még egy nagyszájú naiva volt, aki nagyon vágyott a szeretetre, de annyi csalódás érte már az életben, hogy tiszta lappal újra akar kezdeni mindent – így lett belőle a széria végére egy sikeres, határozott és talpraesett nő, aki a sok nehézség árán ugyan, de végül a magánéletben is megtalálja a boldogságát.

Aniston a későbbi karrierjében szinte mindig hasonló karaktereket alakított. A Boldogság bármi áronban például egy szép, de undok nőt, aki elmart maga mellől minden rokont és barátot. Az egyetlen, aki még megmaradt a zsörtölődő remetelány mellett, az Nina (Anna Kendrick), aki ugyanabba a terápiás csoportba jár, ahová ő. Nina azonban öngyilkos lesz. Főhősnőnk megkeresi a nő exférjét (Sam Worthington), és hamar megtalálják a közös hangot: a két abszolút érzelmi mélypontra került ember szépen elkezdi kihúzni a másikat a totális apátiából.

Szerda: Mint-a-kép

Ebben az 1997-es romantikus vígjátékban Jennifer Aniston Kate-et, a tehetséges, igyekvő, fiatal marketingmenedzsert alakítja. A neves reklámcég nagyreményű és meseszép munkatársa azonban minden erőfeszítése dacára képtelen feljebb lépni a vállalati ranglétrán. A főnöke ugyanis konzervatív elveket vall, ki nem állhatja a független, sikerorientált hölgyeket. Szerinte egy nő akkor jó és megbízható, ha férfi áll az oldalán.

Az elkenődött szépség barátnője praktikus, ám komoly bonyodalmakat rejtő tanácsot ad: béreljen fel egy pasit, és hitesse el mindenkivel a cégnél, hogy megállapodott. Ettől fogva megy is minden, mint a karikacsapás, mígnem beüt a mennykő.

Csütörtök: Förtelmes főnökök 2

Jennifer persze nemcsak a szép, kedves és kicsit naiv, a magánéletben pedig nagyon szerencsétlen nőket tudja kiválóan eljátszani, hanem a dögös, törtető, magas beosztású üzletasszonyt, aki egy kiállhatatlan hárpia.

A Förtelmes főnökök 2-ben Aniston egy „pajkos fogorvost” alakít, aki lénygében szexuális segédeszközként tekint a férfi beosztottjaira, akiket emellett még halálra is szekál. Kurt (Jason Sudeikis), Nick (Jason Bateman) és Dale (Charlie Day) mindannyian egy-egy ilyen pokoli főnök zsarnoksága alatt szenvedő alkalmazottak – de szépen meg is szabadultak tőlük a Förtelmes főnökök első részében. Csakhogy amikor a botcsinálta gengszterek a zsíros váltságdíj reményében megszerveznek egy emberrablást, váratlanul felbukkan a szexmániás doktornő is!

Péntek: Szakíts, ha bírsz

A legérdekesebb ebben a 2006-os filmben az, hogy az élet írta a forgatókönyvét: a se veled-se nélküled párocskát alakító Jennifer Aniston és Vince Vaughn ugyanis 2005 és 2006 között titokban valóban jártak, és bár munkakapcsolatnak kamuzták be a kettejük közti állapotot, a paparazzifotók lebukatták őket (ez volt ugye az az időszak, amikor Brad Pitt azért vált el Jennifer Anistontól, mert összemelegedett Angelina Jolie-val a Mr. és Mrs. Smith forgatásán).

A romantikus komédiák végén a szerelmesek csókban forrnak össze és kéz a kézben, boldogan néznek a szép, közös jövő elé. Ám erről a jövőről vajmi kevés információnk van. Nézzük azonban Brooke és Gary esetét. Annak rendje módja szerint ismerkedtek meg egymással, majd jött a mindent elsöprő, nagy szerelem, végül az összeköltözés. Ám a régi mondáshoz hasonlóan, lakva ismerik meg egymást az emberek és ez bizony rózsásnak aligha mondható helyzetet eredményez. Valóságos háború veszi kezdetét a szembenálló felek között, melyből lassan az összes ismerős, barát, sőt idegen kiveszi a részét.