Nem tudjuk megunni minden idők legundorítóbb zsaruját

A Torrente, a törvény két balkeze bármennyiszer újranézhető. Ma is látható lesz a tévében a kultikus első rész.

Vannak hősök, vannak antihősök, és van Torrente, a nacionalista, rasszista, alkoholista, szexmániás és bunkó exzsaru, aki ennek ellenére – de remélhetőleg nem csak ezért – kultikus figurává vált nálunk. Ebben persze lehet, hogy Csuja Imre keze, pontosabban a hangja is benne van, ő szinkronizálta ugyanis zseniálisan a főszereplőt. Talán az is Csuja érdeme, hogy a DVD-n megjelent, illetve a tévében sugárzott első három rész után a negyedik és az ötödik Torrente-film a magyar mozikba is eljutott. A Torrente 4. premierjekor a főszereplő-forgatókönyvíró-rendező Santiago Segura pedig hazánkba is ellátogatott, és összehozták Csujával, és még ő is elismeréssel adózott a magyar színész teljesítményének.

Így készült Torrente, a törvény két balkeze

Egy felháborítóan vicces komédia, amely olyan népszerű nálunk, hogy még a rádió is leadta.

Még több Torrente

 

Az alaphelyzet egyszerű, de nagyszerű: lecsúszott „hősünk” egy rozoga házban lakik tolószékhez kötött apjával, akit koldulásra kényszerít, hogy legyen miből megélniük. Amikor új szomszédok költöznek melléjük, Torrente összebarátkozik a szexi Amparitó kissé ütődött bátyjával, hogy közelebb kerülhessen a lányhoz. Torrente tudomására jut egy közeli kínai étteremben székelő kábítószer-elosztó banda tevékenysége. Barátaiból és egy kínai pincérnőből akciócsoportot állít fel a banda leleplezésére. A tét: Torrente megtépázott hírneve és rendőri becsületének visszaszerzése és ráadásként hőssé válna Amparitó szemében is.

Néhány érdekesség a filmről:

  • Santiago Segura állítása szerint a filmet az 1986-os Kobra ihlette, és eleve a 80-as évek akciófilmjeinek paródiáját akarta elkészíteni. 
  • A film altesti humorát részben a Party zóna ihlette – erre utal az is, hogy az 1978-as amerikai komédia rendezője, John Landis cameózott a Torrente folytatásaiban.
  • Mindössze 1,7 millió eurós költségvetésből készült, a mozipénztárnál azonban csaknem 11 milliót gyűjtött össze.
  • Hogy belebújhasson Torrente bőrébe, Segurának sajátos étrendet kellett követnie, és sikerült is nagyjából 20-30 kilót magára szednie.
  • A film 1998-ban begyűjtött két Goya-díjat, Santiago Segura elnyerte a legjobb elsőfilmes rendező elismerését, a Padrét alakító Tony Leblanc pedig a legjobb mellékszereplő lett. Leblanc ekkor már 23 éve felhagyott a színészkedéssel, Segura kedvéért tért csak vissza.