Nolan legalulértékeltebb filmjét nem elég egyszer látni

Tarantino is csak harmadszorra jött rá, mekkora remekmű a Dunkirk. Tévéajánló!

Lehetne akár találós kérdés is: melyik a Port olvasóinak legkevésbé kedvelt Christopher Nolan-filmje a Tenet után? A megfejtés a Dunkirk, a rendező első olyan filmje, amely történelmi eseményeken alapul, és az első, amit nyugodtan nevezhetünk alulértékeltnek a karrierjében. Több oka is lehet ennek. Egyfelől a Dunkirk úgy háborús film, hogy közben nem követi a háborús filmek szabályait, sőt, kísérletezik ezekkel a konvenciókkal, a története ugyanis három nézőpontból van elmesélve: a tengerparton a gyalogsággal (beleértve Fionn Whitehead és Harry Styles karakterét), a haditengerészet által végrehajtott evakuálást (Kenneth Branagh és Mark Rylance karakterével), majd a levegőben (Tom Hardy vadászrepülőjével). 

Jobban átgondolva logikus ez a felosztás, hiszen ahogy maga a rendező is elmondta, a harcokban résztvevő katonák számára az események különböző idősíkon zajlottak, és valószínűleg az időérzékelésük is más volt, attól függően, hogy a szárazföldön, a vízen vagy a levegőben élték át ezeket.

Ahhoz, hogy mindhárom nézőpontot bemutathassuk, össze kellett kevernünk ezeket az időbeli síkokat, és, bár maga a történet nagyon egyszerű, ez egy rendkívül bonyolult szerkezet"

- mondta Nolan, elismerve, hogy nem ez a legkönnyebb filmje.

A Dunkirk másik rendhagyó húzása, hogy egy megalázó katonai vereségből kíván fényes (propaganda)győzelmet kovácsolni – még ha erre azért már volt is példa a filmtörténelemben. Ebből következik az is, hogy az író-rendezőnek csúsztatnia is „kellett” azért, hogy működjön ez az üzenet. Nem igaz például, hogy Dunkirknél zsúfolódott össze a megvert szövetségesek utolsó hadserege, vagyis minden hadereje, a kis hajók szerepe is fel lett nagyítva, de a védvonal is hátrébb volt, és akkor a Tom Hardy által játszott pilóta soha ki nem fogyó lőszertartalékairól még nem is beszéltünk.

Mennyire pontos történelmileg a Dunkirk?

Bár Christopher Nolan alkotása magával ragadó és hiteles háborús film, történelmi szempontból mégis akadnak benne hibák, igaz, van, ami szándékosan került ide, megkönnyítendő a néző dolgát.

Ennyire

 

Mindez persze semmit nem von le a film feszültségéből, izgalmából és üzenetéből. Ezért is érdemes újabb esélyt adni a Dunkirknek, ahogy Tarantino is tette.

„Az első pár alkalommal igen érdekes élményben volt részem. Amikor először láttam, nagyon elvitt a látvány, így nem is tudtam másra figyelni. Tetszett a film maga, de a látvány teljesen eluralta a moziélményt. Letaglózott, de érzelmileg nem vonódtam be, még csak nem is voltam a tudatában annak, hogy mi van rám hatással. Csak amikor már harmadjára láttam, akkor kezdtem el figyelni a látvány mögött a figurákra és a sztorira. Akkor már láttam a fától az erdőt”

– fogalmazott a direktor, aki az évtizedes toplistája 2. helyére tette Nolan filmjét.

Forrás: InterCom

 

További érdekességek:

  • A stáblista előtti „lábjegyzet” szerint a filmben 12 olyan polgári hajó tűnik fel, amelyek annak idején részt vettek a dunkirki evakuálásban 1940-ben, és itt saját magukat játszották el.
  • Nolan 20 millió dolláros fizetést kapott, valamint az összbevétel 20 százalékát, ami eszméletlenül sok, de vegyük hozzá, hogy ő és a felesége voltak a film producerei is. Ekkora összeget eddig csak Peter Jackson kapott korábban a King Kongért (2005).
  • Dan Friedkin amerikai milliárdos, vintage katonai repülőgépek lelkes gyűjtője engedélyezte a produkciónak, hogy két eredeti Mk1 Spitfire-t használjanak a gyűjteményéből a filmhez. A repülőgépek értéke egyenként ötmillió dollár, így úgy kellett vigyázni rájuk, mint a hímes tojásra.
  • Az itt látható német gépeknél a sasszemű megfigyelők kiszúrhatják a jellegzetes sárga orrkúpot, ám a Luftwaffe csak 1940 végén kezdte sárga színűre festeni a vadászrepülőgépeik elejét, amit egyébként Nolan is tudott, de azt akarta, hogy a közönség könnyebben azonosítsa a német repülőgépeket.

10+1 dolog, amit talán nem tudsz a Dunkirkről

Mint minden jó háborús film, Christopher Nolan eposza is vereségből csinál fényes győzelmet: egész pontosan a megvert angol hadsereg kimenekítése Franciaországból a II. világháború elején jelenik meg sorsfordító eseményként.

Még több trivia

 

Via: IMDb / Wikipedia