Régen bezzeg nem volt ennyi remake... Ja de, már A dolog is az volt!

John Carpenter 1982-es kulthorrorja valójában egy 1951-es sci-fin és egy 1938-as kisregényen alapul, csak ez már kikopott a köztudatból.

Régen elfogytak már az igazi ötletek Hollywoodban! Csak könyveket meg képregényeket adaptálnak, és futószalagon jönnek remake-ek meg a folytatások korábbi kasszasikerek nyomán!

Megannyi újságcikkben, blogbejegyzésben és baráti beszélgetésben elhangzanak manapság a fenti kesergések – pedig régen sem volt sokkal több eredeti ötlet Hollywoodban. Bestseller sikerkönyv alapján készült a Quo Vadis? és A cápa is, Indiana Jones azért lépett színre, mert Spielberget nem engedte a United Artists stúdió James Bond-filmet rendezni (amiket ráadásul ekkoriban még Ian Fleming regényeiből forgattak!), arról pedig már mi is számtalan cikket írtunk itt a PORT.hun, hogy melyik westernekből és háborús filmekből gyúrta össze George Lucas a Star Warst.

10 kultfilm, amiből Lucas elcsaklizott ezt-azt a Star Warshoz

Kuroszava szamurájai, a westernhős John Wayne és a britek háborús filmjei is óriási hatással voltak a Csillagok háborúja univerzumára.

Tovább

 

John Carpenter kultikus sci-fi-horrorjára, az 1982-es A dologra nemigen lehet azt mondani, hogy ne lett volna eredeti és egyedülálló a maga korában.

Csakhogy ez a film valójában egy ősrégi fantasztikus film remake-je, sőt, egy még annál is régebbi kisregény adaptációja!

 

John W. Campbell Jr. könyve, az 1951-es filmváltozat plakátja és a carpenter-féle feldolgozás posztere (forrás: Amazon.com

 

John W. Campbell Jr. ugyanis 1938-ban írta meg a Who Goes There? című horrortörténetét – először még a Don A. Stuart álnevet használva, de a későbbi kiadásokon már John W. Campbell Jr.-ként szerepelt. Már 1951-ben készült belőle egy filmfeldolgozás The Thing from Another World címmel. Nálunk A lény - egy másik világból címmel ismert, és PORT.hus adatlapja is van, ahol ez áll tartalomismertetőként:

Idegen civilizáció képviselője landol különleges űrjárművével az Északi-sark hómezőjén, nem messze egy amerikai kutatóbázistól. A lény, a dolog, a valami nagyszerűen alkalmazkodik a földi klímához, életben maradásához azonban egészen speciális erőforrásokra van szüksége, ami nem kis riadalmat okoz az állomás lakóinak.

Kísérteties a hasonlóság a Carpenter-féle 1982-es változattal, nemde? A sci-fi rajongók szerint ráadásul már az 1951-es verzió is egy remek alkotás volt. Csakhogy a Kurt Russell főszereplésével leforgatott A dolog a kezdeti sikertelensége után a '80-as évek egyik legnagyobb hatású horrorfilmjévé vált (nem kis részben Stan Winston speciális effektjeinek köszönhetően), így az emberek mára teljesen elfelejtették az 1951-es verziót, amelynek sokan még a létezéséről sem hallottak.