Részletes vallomást tett Matthew Perry asszisztense, 15 év börtönt is kaphat

Perry asszisztense részletes vallomást tett arról, hogyan juttatta halálos mennyiségű ketaminhoz a Jóbarátok függőségi problémákkal küzdő sztárját.

Ahogy azt korábban a PORT.hu is megírta, Matthew Perry 2023 októberében, 54 éves korában hunyt el a Pacific Palisades-i otthonának jakuzzijában, miután ketamintúladagolás miatt belefulladt a vízbe. A színész halála után szövetségi és helyi szinten is vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy ki látta el a Jóbarátok sztárját a halálát okozó szerrel – ez ugyanis egy nagyon erős fájdalomcsillapító, és a boncolási jegyzőkönyv szerint a sztár szervezetében lévő ketamin mennyisége a műtétek során alkalmazott érzéstelenítéshez használt tartományban volt.

 

Forrás: Frederick M. Brown / Getty Images

 

A színészhez közel álló források szerint Matthew Perry a súlyos depressziója csillapítására használta a ketamint. Saját bevallása szerint egy 1997-es jet ski balesetet követően gyógyszerfüggőség alakult ki nála: egy erős, ópiátalapú fájdalomcsillapító, a Vicodin rabja lett. A színész a pár éve megjelent önéletrajzi könyvében azt írta, élete során 9 millió dollárt költött el a józanságra való törekvésre, 6000 alkalommal vett részt az Anonim Alkoholisták gyűlésen, és összesen 15 alkalommal ment elvonóra.

A nyomozás szerint ezt az állapotát használta ki egy „széleskörű földalatti bűnszervezet”, amelynek nemrégiben öt tagját is letartóztatták. Köztük van a színész asszisztense, Kenneth Iwamasa, valamint két orvos és a „Ketaminkirálynő” néven ismert nő, Jasveen Sangha is, akik mindannyian többéves börtönbüntetésre számíthatnak.

Kiderült, kiket tartóztattak le Matthew Perry halálának ügyében

A Jóbarátok sztárjának halálával kapcsolatban többek közt két orvost, a színész asszisztensét és a „Ketaminkirálynő” gúnynevű bűnözőt vádolták meg.

Tovább

 

Matthew Perry asszisztense, Kenneth Iwamasa elismerte, hogy a színész halála előtti hetekben több alkalommal is eszméletlenül talált rá a Jóbarátok sztárjára. Arról is részletesen vallott, hogy többször is ő adta be Perrynek a ketamin injekciókat (szerinte körülbelül „napi 6-8 alkalommal”), bár ehhez nem volt meg a megfelelő képesítése. Ő adta be a sztárnak azt a ketaminadagot is, amely végül Perry halálához vezetett. A Page Six beszámolója szerint Iwamasa bűnösnek vallotta magát „halált okozó ketamin terjesztése” vádjában, amiért akár 15 év börtönt is kaphat.

Iwamasa vallomásából fény derült Matthew Perry  utolsó szavaira is. A bírósági dokumentumok szerint Perry 2023. október 28-án reggel 8:30-kor kérte meg az asszisztensét az első ketaminadag beadására, majd egy második adagra is sor került 4 órával később. 40 perccel ezután a színész azt kérte Iwamasától, hogy készítse elő neki a pezsgőfürdőt, és

lőjön be egy nagy adagot!

Iwamasa beadta Perrynek az aznapi harmadik ketamin injekciót is, majd állítólag elhagyta a színész házát, mert el kellett valamit intéznie. Később visszatérve ő volt az, aki holtan találta meg Matthew Perryt a pezsgőfürdőben.

A vádirat szerint Iwamasa a ketamin ampullákat „Ketaminkirálynőként” emlegetett 41 éves nőtől, Jasveen Sanghától szerezte be Erik Flemingen keresztül, akit Perry barátjaként és utcai drogdílerként jellemeztek. A nyomozás szerint a színész halála napján Sangha üzenetet küldött Flemingnek a Signal alkalmazáson keresztül, amelyben arra kérte „törölje az összes korábbi üzenetváltásukat”. De két orvos, Dr. Mark Chavez és Dr. Salvador Plasencia is adott el ketamint Perry asszisztensének hamis receptek írásával. A The New York Times értesülései szerint a bűnszervezetben működő csoport tagjaira sok év börtön vár:

  • Kenneth Iwamasa a fentiek miatt akár 15 év börtönt is kaphat.
  • Eric Fleming bűnösnek vallotta magát ketamin terjesztésében és halált okozó ketamin terjesztésében. A bíróságon elismerte, hogy ő szerezte be Jasveen Sanghától azt a ketamin adagot is, amely végül Perry halálát okozta, amikor 50 fiolát adott át Iwamasának, pár nappal a színész halála előtt.
  • Dr. Mark Chavez akár 10 év börtönbüntetést is kaphat. Az orvos bűnösnek vallotta magát ketamin terjesztésében, és elismerte, hogy valóban gyógyszereket adott el Dr. Salvador Plasenciának, amelyeknek egy részét a korábbi munkahelyéről, egy klinikáról szerzett be.
  • Dr. Salvador Plasenciát hétrendbeli ketaminterjesztéssel, valamint kétrendbeli szövetségi nyomozással kapcsolatos dokumentumok megváltoztatásával és meghamisításával vádolják. Minden egyes ketaminnal kapcsolatos vádpontért 10 év börtönbüntetést kaphat, és minden egyes jegyzőkönyv-hamisítási vádpontért 20 év néz ki neki.
  • A „Ketaminkirálynő”, Jasveen Sangha 10 évtől életfogytig terjedő börtönbüntetést kaphat.

A letartóztatások után Matthew Perry mostohaapja, Keith Morrison így nyilatkozott:

Összetört a szívünk Matthew halálkor. És még most is megszakad a szívünk, de segít bennünket a tudat, hogy a bűnüldöző szervek nagyon komolyan vették az ügyét. Várjuk, hogy az igazságszolgáltatás utat törjön magának, és hálásak vagyunk azoknak a nyomozóügynökségeknek a kivételes munkájáért, amelyek felderítették Matthew halálának okait. Reméljük, hogy a veszélyes kábítószerek gátlástalan szállítói érteni fognak az üzenetből.

(via NME.com)