Számtalan meglepetésgyőzelem született a 71. Emmy-gálán

Van igazság! A Trónok harca nem nyerte szét magát, de sok díjat kapott egy feltörekvő angol forgatókönyvíró-színésznő.

Habár az egy héttel korábban átadott kreatív Emmyn a Trónok harca tíz elismerést is kiérdemelt (egyebek mellett a legjobb kosztümnek, vizuális effektnek, főcímnek, zenének és kaszkadőri munkának járót), a „fő” Emmyn – amelynek a díjait szeptember 22-én adták át Los Angelesben – mindössze két trófeával lett gazdagabb.

Az utolsó évadára az addig népszerűnek számító fantasysorozat egyértelmű közutálatnak örvendett, így a csalódott rajongók örömére a széria olyan kategóriákban maradt díjazatlanul, mint a legjobb férfi és női főszereplő, illetve legjobb mellékszereplőnő drámai sorozatban, továbbá a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv (egyértelműen az utóbbi kettő jelenti a legnagyobb elégtételt). A legjobb drámai sorozatnak ugyanakkor a Trónok harcát választották, Peter Dinklage-et pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismeréssel tüntették ki.

Meglepetésgyőzelmet aratott ezzel szemben az angol Phoebe Waller-Bridge, akinek Fleabag című sitcomja – amelynek ő a főszereplője és az ötletgazdája is – a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendezés és a legjobb női főszereplő vígjátéksorozatban, illetve a legjobb vígjátéksorozat kategóriákban győzedelmeskedett.

Phoebe Waller-Bridge a három Emmyjével. Forrás: Frazer Harrison / Getty Images

 

Sajnos a szóban forgó sorozat nálunk nem annyira ismert (de korábban megírtuk, hogy maga Daniel Craig a Fleabag alapjául szolgáló színdarab miatt kérte fel az alkotót a közelgő Bond film script doctorának), Waller-Bridge Megszállottak viadala című, fekete humorban bővelkedő thrillerszériája viszont szintén nyert díjat az Emmyn.

A széria egyik főszereplője, a szimpatikus és csábító pszichopata bérgyilkost alakító Jodie Comer lett a legjobb női főszereplő drámai sorozatban – ezzel pedig olyan színésznőket ütött ki a nyeregből, mint Emilia Clarke (Trónok harca), Laura Linney (Ozark), Viola Davis (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?), Mandy Moore (Rólunk szól), Robin Wright (Kártyavár) és saját kolléganője, a Megszállottak viadala másik főszerepét alakító Sandra Oh.

A gálán díjazták még többek közt a Csernobilt (legjobb limitált hosszúságú sorozat, illetve a legjobb forgatókönyv és rendezés limitált hosszúságú sorozatban), a Barry című fekete komédia főszereplőjét, Bill Hadert, A tettben szereplő Patricia Arquette-et (a legjobb mellékszereplőnő limitált hosszúságú sorozatban vagy tévéfilmben), Ben Whishaw-t (a legjobb mellékszereplő limitált hosszúságú sorozatban vagy tévéfilmben), aki az Egy nagyon angolos botrányban volt Hugh Grant partnere. A nyertesek teljes listáját itt találjuk.


(via Variety)