Te kiszúrtad a magyar lányt Az utolsó Jedikben?

És Piroch Gábor kaszkadőrt a Blade Runner 2-ben? 5 hollywoodi produkció, amin magyarok is dolgoztak. Rendhagyó heti tévéajánló.

Egy héttel ezelőtt már összeszedtünk pár olyan hollywoodi produkciót, amin hazánk fiai (és lányai) is dolgoztak:  Kamarás Iván Bruce Willisszel bunyózott, Dobó Kata a CSI-ban gyilkolt. Eheti tévéajánlónkban bemutatunk öt másik magyart is, akik nélkül biztosan nem lett volna olyan jó egy-egy kultsorozat vagy blockbuster.

Hétfő: Legendás állatok és megfigyelésük

A londoni székhelyű Double Negative trükkstúdió ma már legalább akkora nagyágyúnak számít a filmiparban, mint George Lucas legendás speciális effektgyára, az Industrial Light & Magic. A két cég hol konkurenciája egymásnak, hol ugyanahhoz a filmhez készítenek CGI jeleneteket (ilyen volt például a Tűz Serlege), és egy-egy tehetséges dolgozó átigazolása is pont olyan gyakori, mint a legmenőbb fociligákban. Menyhei Szabolcs például még digital matte painterként dolgozott a Double Negative-nál a Legendás állatokon, de a Zsivány Egyes idején már technical director volt az ILM-nél.

Az első Harry Potter nélküli Harry Potter-filmben kedvenc mágustanoncaink tankönyvének szerzője, Göthe Salmander (Eddie Redmayne), a bűvös fenevadak és bestiák szakembere New Yorkba érkezik. A muglik között bujkáló varázslók és boszorkányok közösségének segítségével keresi a városban élő szörnyeket, de közben összetűzésbe keveredik a sötét erőket szolgáló mágusokkal...

Kedd: Két pasi - meg egy kicsi

Közel 10 évvel ezelőtt az Origón jelent meg egy interjú Knausz Tamarával, aki még 1999-ben, 20 évesen utazott ki az Egyesült Államokba, hollywoodi sztárkarrierről álmodozva. Feltűnt pár másodpercre a Mentalistában, pincérnő volt a Maffiózókban, de a legemlékezetesebb szerepe a Két pasi meg egy kicsiben volt, és mivel közös jelenetben játszott Charlie Sheennel, alkalma is volt beszélgetni az akkoriban még kevésbé kettyós és balhés sztárral.

A Két pasi - meg egy kicsi az a sorozat, amit biztosan nem kell bemutatni a Port.hu olvasóinak, hiszen, ha máshonnan nem is, Charlie Sheen botrányai miatt mindenki hallott róla: ez volt az a széria, amiben Sheen lényegében önmagát, a dúsgazdag, cinikus csajozógépet alakította, és mindezért epizódonként 1,8 millió dollárt talicskázott haza.

Szerda: Valerian és az ezer bolygó városa

Keresztes Dániel a Pannónia Filmstúdió rajzfilmeseként kezdte, majd miután eltöltött pár évet a leghíresebb magyarországi játékfejlesztő és animátor stúdióknál (Stormregion, Digic Pictures) úgy döntött, szerencsét próbál a világ túlsó felén - és azóta is Peter Jackson új-zélandi trükkstúdiójának, a Weta Digitalnak az oszlopos tagja. Motion editor beosztásban CGI-orkokat rajzolt a Hobbit-trilógiába, de dolgozott az új Majmok bolygója-filmeken és Luc Besson Valerianján is (aminek az eredeti képregényváltozata az újraélesztett Kockásban már magyarul is olvasható).

Valerian (Dane DeHaan) és Laureline (Cara Delevingne) a kormány különleges ügynökei, akiket az univerzum rendfenntartásával bíztak meg. Parancsnokuk (Clive Owen) útmutatása alapján következő küldetésük a lélegzetelállító intergalaktikus városba, Alphába vezet, amely egy folyamatosan növekvő metropolisz a világegyetem négy sarkából érkező ezernyi különleges fajjal. Sajnos azonban az Alphán nem mindenkinek ugyanaz az érdeke, láthatatlan erők dolgoznak a háttérben, amelyek hatalmas veszélyt hozhatnak az emberiségre.

Csütörtök: Szárnyas fejvadász 2049

Nem túlzás azt állítani, hogy a 65 éves Piroch Gábor minden magyar kaszkadőr öregapja. Annak a nagy kaszkadőrgenerációnak a pionírja ő, akik már nemcsak a hazai készítésű történelmi filmekben és krimisorozatokban (lásd: Szirmok, virágok, koszorúk, Ötvös Csöpi-filmek, Linda) estek-keltek, hanem a kasszarobbantó hollywoodi blockbusterekben is. Piroch neve leginkább Arnold Schwarzenereggerével forrt össze, mivel a Vörös zsarut, a Total Recallt és a Terminator 3-at is együtt forgatta le a testépítőből lett akciósztárral. Egy ilyen kaliberű sztárkaszkadőrnek természetesen az itthon forgó hollywoodi produkciók stáblistáján is bérelt helye van. A Die Hard 5, a Z világháború, az Inferno és a Herkules után Piroch természetesen a Szárnyas fejvadász 2-ben is benne volt: ő volt többek között az a csáklyavetős fickó, aki lelőtte Ryan Gosling repülő autóját!

Az 1982-es Blade Runner kultfilm lett, de a rendező, Ridley Scott a folytatásban már csak a produceri szerepet vállalta el. Az új rész rendezője Denis Villeneuve lett, az ő filmje 30 évvel játszódik az első Szárnyas fejvadász eseményei után. Ryan Gosling alakítja benne K ügynököt, aki Los Angeles-i nyomozása során nemcsak sötét titkokra bukkan, de megtalálja az évtizedek óta rejtőzködve élő replikánsvadászt, Rick Deckardot (Harrison Ford) is.

Péntek: Az utolsó Jedik

Tavaly nyáron a megboldogult Magyar Nemzet hozta le elsőként az exkluzív hírt: egy magyar lány, Nemes Zoé is szerepet kapott a Star Wars 8-ban, a Canto Bight-i kaszinójelenetben! Nemes Zoé drámatagozatos iskolába járt, majd az egyetem miatt Londonba költözött. Mivel korábban szerepelt néhány videoklipben és reklámban, regisztrált egy brit modellügynökségnél - egy héttel később pedig már be is hívták a Star Wars 8-castingra.

Nemes Zoé Az utolsó Jedik forgatásán (forrás: Mno.hu)

 

Az utolsó Jedikben tovább folytatódik a 2015-ös Az ébredő Erővel feltámasztott Skywalker-saga. Az előző részben megismert fiatal hősök, Rey, Poe és Finn a galaxis legendás alakjaival, Leia Organa tábornok és az önkéntes száműzetésben élő Luke Skywalker segítségével próbálják legyőzni az Első Rendet. A végeredmény viszont igencsak felemásra sikerült: van, aki szerint ez az eddigi legjobb Star Wars-film, mások viszont arra hajlanak inkább, hogy a legrosszabb.