Tehetség első látásra: itt rohadtul nem a tehetség számít!

A Tehetség első látásra némileg meglepő módon nem arról szól, hogy te valamiben tehetséges vagy és jól felfedeznek, hanem a jól ismert celebekről, akik szokás szerint produkálják magukat.

 

Az kicsit bizarr, hogy ember kikapcsolja a az X-faktort, aztán bekapcsolja az elvileg teljesen új – bár kölcsönzött  - formátum alapján készült Tehetség első látásra című showműsort az RTL Klubon, és ugyanazokat az arcokat látja. Nevezetesen Gáspár Lacit és Puskás Petit, akik szerintem már ott élnek a stúdióban, haza se mennek. És ha nem lenne elég nagy a déja vu érzés, hát itt is mentornak hívatják magukat – mert ők képesek felfedezni a tehetséget -, legalábbis ezt hirdetik az ajánlókban, kissé túl fellengzősen.

 

Forrás: RTL Klub

 

A Foxon futott amerikai Game of Talents magyarított verziója az Álarcos énekes helyére érkezik, és az a koncepció, hogy keveredik a tehetségkutató műsor és az ún. gameshow, vagyis vetélkedők izgalma, jelen esetben celebekkel és civilekkel.  Adásonként két pár játszik egymás ellen, ahol a párok egyik tagja egy híresség –az első adásban Gáspár és Puskás -, a másik hétköznapi ember, most éppen két csinos fiatal lány, véletlen sem nyugdíjas váltókezelő Kazincbarcikáról vagy hasonló. A színpadra ismeretlen személyek érkeznek, akikről ki kell találni, hogy miben lehetnek tehetségesek. Rövid bejátszások segítenek a találgatásban, majd az illető bemutatja a számát, amiből kiderül, jól tippeltek-e. Ha jól, akkor nő a pénzalapjuk, ha nem, a pénzt az ellenfeleik kapják. A főnyeremény 10 millió forint, amit a civil fél kap meg,

a „mentor” celeb csak besegít, pusztán jófejségből – vagy azért, mert az ő gázsija így is magasabb, mint az átlagnyeremény, minek törje magát.

 

Forrás: RTL Klub

 

A műsorvezető pedig Istenes Bence, akit nálunk a gyerek csak úgy hív, hogy

a fiú, aki minden műsorban benne van,

és írjuk gyorsan a javára, hogy nem tolja túl, a tőle szokásos erőltetett jópofizás, viccesnek szánt szívatás töredékét hozza. Talán mert ő sem tartja a dolgot olyan izgalmasnak. Nem is az. Például iszonyú könnyű kitalálni azt, ki mit fog előadni, nyolcból – ennyi van összesen - hetet bárki megfejtene a kisfilm után, és minél kevesebb marad a végére, annál egyszerűbb a feladat. Az izgalmat, ha lehet így nevezni, a pénzjutalmat rejtő nagy rózsaszín zseton jelenti, ami változó összegeket rejt, majd a vége felé csavarnak is a dolgon, lesz felezés, duplázás, hasonlók. Ilyenkor a civil versenyzők nagyon tudnak ugrálni, Puskás és Gáspár pedig hozzák, amit szoktak: az előbbi sokat poénkodik, az utóbbi sokat értetlenkedik.

 

Forrás: RTL Magyarország

 

És vannak persze a tehetségek, akik szemmel láthatóan nem élvezik a fellépést. Nincs is különösebb kontakt köztük és a versenyzők között, mondanak egy mondatot magukról, aztán vizslatják őket – „szépek a körmei, jól van öltözve, jó a beállása” -, hátha az elárul valamit, aztán a tipp után előadják a kunsztjukat. Talán egy volt a nyolc közül, aki félig elvigyorodott, amíg „nézegették”, az legalább egy kicsit életszerű volt,

és értem én, hogy koncepció a fapofa, nehogy akaratlanul is eláruljanak valamit, csak így nincs túl nagy hangulat.

Tisztára, mint a TV2-n futott Pénzt vagy éveket!-ben, ahol egyébként a feladatok struktúrája is hasonló, de itt legalább nincs Kasza Tibi. A tehetségek egyébként mindenfélék, van légtornász, pizzazsonglőr, tenyérzenész, vaskarika művész, ilyesmik, ügyesek, csak a műsor felépítéséből fakadóan magának az előadásnak nincs különösebb súlya, tényleg nagyjából arról szól a dolog, hogy akkor sikerült-e a teljesen nyilvánvaló megoldást eltalálni vagy sem. Hogy mégis kicsit jobban figyeljünk, a női előadók fehérneműben vannak - gyanítom, hogy az eredeti verzióban ez nem így volt.  

Ráadásul amikor elkezdik a performance-ot, akkor a játékosok még örvendező üzemmódban vannak, így rendszerint még bele is dumálnak abba, amit ezek az emberek éveken át gyakoroltak, csiszoltak, amire nagyjából az életüket tették fel, függetlenül attól, hogy a tenyerükkel adják elő a Birodalmi indulót a Star Warsból, nyers pizzatésztát hajigálnak a levegőbe vagy valami elképesztően akrobatikus mutatványt adnak elő. A tehetség itt sajnos nem tör utat magának. Az első adásban az egyik civil lánynak tényleg nagy mákja volt, és nagy pénzt vitt haza, kérdés, mennyire izgalmas, ha valaki csak pár százezerrel távozik, és az is kérdés, hogy a következő adásokra milyen celebekkel áll elő az RTL, mert minden alkalommal mások lesznek – mondjuk a legtöbbjüket nyilván előre ki lehet találni. 

Majd elfelejtettem, az egyik kisfilmben Fekete Pákó segít elpantomimozni a megoldást, és ahogy elmutogatja, hogy MŰ-VÉSZ, na az egy médiatörténeti módon kínos jelenet volt.

Értékelés: 5/10