Terence Hill kultikus sorozata, a Don Matteo megér egy misét

13 évad készült eddig ebből a könnyed krimiszériából, melyben kedvenc pofonosztónk békés papként old meg bűntényeket a napfényes Itáliában. Tévéajánló.

2000 óta lényegében a mai napig töretlen népszerűséggel fut az olasz Rai 1 csatornán Terence Hill tévésorozata, a Don Matteo. A sorozat főhőse, a címbéli Don Matteo, egy festői vidéken fekvő olaszországi kisváros plébánosa, aki korábban misszionáriusként dolgozott. Ám ezúttal nem az igehirdetésben jeleskedik, hanem

epizódról-epizódra izgalmas bűnügyeket göngyölít fel, a rejtélyek megoldásában nem egyszer beelőzve az olasz csendőrséget is!

 

Forrás: DUNA Televízió

 

Terence Hill az interjúiban egy ideje már a Don Matteo tévésorozatot nevezi meg a kedvencének. Talán ezt most sokan furcsállják a PORT.hu-olvasók, elvégre gyerekkorunk kedvenc pofonosztójáról van szó. Csakhogy Hillről tudni kell, hogy civilben egyáltalán nem az a folyton vigyorgó, biliárddákóval körmösöket osztó csibész, akit a régi filmjeiben alakított: pont az ellenkezője, leginkább a fia, Ross Hill 1990-es halála óta. Kezdő színész korában persze (amikor még a Mario Girotti nevet használta) számos véres és brutális spagettiwesternhez adta a nevét – gondoljunk csak az Isten megbocsát, én nem!-re, ahol orvul kést hajít az ellenfele torkába, vagy a Viva Djangóra, amiben a fél vadnyugatot kivégzi egy sorozatlövő puskával! Valójában azonban Terence Hill a saját bevallása szerint mindig is egy halk szavú, békepárti, mélyen vallásos ember volt (többek között ezért is utasította vissza a Rambo főszerepét).

Magyarországon a Duna Televízió sugározza évek óta a Don Matteót. A címszereplő szinkronhangja természetesen itt is Ujréti László, akit (ahogy azt korábban ebben a PORT.hu cikkben is megírtuk) 1981 környékén hívták először Terence Hillt szinkronizálni „egy gyerekfilmhez”. Ez volt a Különben dühbe jövünk, ami '77-ben még csak felirattal volt látható a hazai mozikban, a szinkronos verziót 1982 karácsonyán vetítette le a Magyar Televízió – alighanem ekkor indult el az ünnepek alatti kötelező Bud Spencer–Terence Hill-filmek hagyománya.

 

 

Ujréti László 2016-ban, a SzinkronVideóknak adott interjújában számtalan érdekességet elmesélt a Don Matteóról és a magyar változat izgalmas kulisszatitkairól. Egyebek között például azt, hogy Ujrétinek van egy olasz tolmács ismerőse, aki időnként meglepetésszerűen felhívja telefonon a kiváló színészt azzal, hogy nézi ugyan a Don Matteót a Rai 1-en, de ugyan mondja már meg neki, mikor lesznek az ott futó részek a magyar adókon is levetítve. Ujréti eleinte nem értette a dolgot, hiszen az ismerőse elvileg kiválóan érti az olasz eredetit is, mire azt a választ kapta:

Igen, de nekem ez a TE hangodon kell!

A kedves és tisztességes detektív-papról szóló szériát ráadásul nemcsak a magyar nézők szeretik, hanem az olaszok is odavannak érte, amit mi sem igazol vissza jobban, mint hogy 2022 tavaszán már a 13. évad került adásba a Rai 1-en.