Tévénézettség: a Cápák között és a Kincsvadászok sikere bizonyítja, amit már eddig is sejtettünk

A nézőknek talán másra van szükségük a túltolt ordibálós-celebes show-műsorok helyett: értelmes és higgadt szereplőkre és értékek közvetítésére – már amennyire ez a kereskedelmi tévék keretei között lehetséges.

Nagyot megy a Cápák között aktuális évada az RTL-en: immár második hete ez a műsor lett a hét legnézettebbje a fiatalok körében, a legújabb epizód még növelni is tudta az előző heti nézőszámokat, most 254 ezren követték a Cápákat, a közönségarány 22 százalék lett.

A teljes lakosság körében is sokkal jobban teljesített, mint az előző adás (645 ezer néző; 17,1% SHR): ebben a célcsoportban 686 ezren voltak kíváncsiak a vállalkozók bemutatkozásaira és a Cápák reakcióira, a közönségarány itt 18,3 százalékos lett, és összességében ez volt a 8. legnézettebb műsor a teljes lakosság körében.

Forrás: RTL Sajtóklub

 


A TV2-n múlt hétfőn indult Kincsvadászok nézettségét természetesen nem lehet összehasonlítani az RTL műsorával a vetítési időpontok különbözősége miatt, hiszen a TV2 műkincses realityjét hétköznaponként este fél 10 körül adják, a Szerencsekerék után. A koncepció mégis hasonló, mint ahogy azt kritikánkban is megírtuk: öt visszafogottabb, (még) nem „celebstátuszú” műkincskereskedő mond ítéletet az eléjük hozott tárgyról, és (elvileg) itt is a saját pénzüket kockáztatják, pont, mint a Cápák között üzletemberei.

ez is érdekelhet

Kincsvadászok - Majdnem olyan, mint a Cápák között, csak régiségekkel

Az "árut" itt is öt tapasztalt szakembernek kell eladni, mint az RTL műsorában, a Cápák közöttben, csak nem találmányról vagy vállalkozásról van szó, hanem műtárgyról, de a tét is jóval kisebb. És ez meg is érződik.

Tovább

 


Lássuk a Kincsvadászok számait: mint ahogy azt a TV2 esetében szinte minden műsornál megszokhattuk, a teljes lakosság körében érik el a nagyobb közönségarányokat, vagyis az idősebbek szinte rá vannak tapadva a csatornára, a fiatalabbak körében rendre kisebbek a közönségarányok. Ezt és a műsor késői kezdési időpontját figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a Kincsvadászok igen jól helyt állt a maga sávjában. Mivel ebben a késői időpontban mostanában nem nagyon van olyan produktum, amit mi és a nézők kiemelten számon tartanának, nehéz az összehasonlítás, de ami miatt mégis ki merjük jelenteni, hogy teljesen jól nyitott az új reality, az a nézőszámok és közönségarány napi alakulása.

 

A Kincsvadászok nézettsége a premierhéten

Ha valamit kedvelnek a nézők, ott a premier utáni adások is viszonylagosan tartják az eredményeiket, nem tapasztalható jelentős beesés a második-harmadik rész tájékán, úgy, mint például ...a szomszéd tehenénél történt. Mert az első adás számai lehetnek magasak a jól eltalált marketing miatt, viszont utána szinte rögtön kiderül, ha a műsor bukásra van ítélve. Ez alól Az álommeló lehet kivétel, az az RTL-es reality elég rosszul indult, de menet közben mégis elkezdték nézni az emberek, nem véletlenül van a csőben már a második évad. ...a szomszéd tehene esetében viszont már az első héten látszott az ordas nagy bukta, és ezt eddig nem is sikerült megcáfolnia a sorozatnak.

Forrás: TV2 Sajtószoba

 


A Kincsvadászok egy-egy részét a fiatalok körében átlagosan 129 502-en nézték, a közönségarány 15,5 százalékos volt, a teljes lakosság körében az adásonkénti átlag 503 608-an néző, a közönségarány pedig 19,2 százalék. 


A számok alapján tehát kijelenthetjük, hogy sikeres a műsor, és ahogy azt az elején már pedzegettük, ha tippelnünk kellene, hogy miért talált be a nézőknél a késői kezdési időpont ellenére is, akkor azt mondanánk, hogy a műsor visszafogottsága, feszes ritmusa, ordítozó és ugráló celebek hiánya emeli ki a többi közül, és az, hogy nem nézi hülyének a nézőt. Ugyanez mondható el egyébként a Cápák közöttről is, ami szintén hatalmas sikernek örvend a tévénézők körében. Talán a kereskedelmi adók most elgondolkodnak, hogy celebekkel kitömött műmájerkedéssel, vagy nyugodtabb, csendesebb hangvétellel tudnak nagyobb közönséget generálni.

Mindenesetre az is reménykeltő, hogy 2024-ben mind az RTL, mind a TV2 készül műveltségi vetélkedőkkel, a kérdés már csak az, hogy milyen kivitelezéssel kerülnek a műsorok a tévénézők elé.


És most nézzük a toplista további részét: a Cápák között első helye után a második helyen ért célba az RTL sorozata, A mi kis falunk új évadának szombati epizódja 206 ezer nézővel és 19,6 százalékos közönségaránnyal. A széria folyamatosan veszít közönségéből, de ez a veszteség még nem számottevő, ezért is tudta megszerezni a képzeletbeli ezüstérmet. Harmadik helyen ért célba a vasárnapi RTL Híradó 193 ezres nézőszámmal és 19,2 százalékos közönségaránnyal, ezzel pedig ismét behúzta az RTL a mesterhármast.

Forrás: RTL Sajtóklub

 


A fentebb említett műsorok mind hétvégén vannak, és ezt a két napot meg is nyerte az RTL, viszont a hétköznapokkal nagyon nem tud mit kezdeni a csatorna:

...a szomszéd tehene végképp a földbe állt, már csak 101 ezren néztek egy részt átlagosan a fiatalok körében, a közönségarány 10,7 százalék volt, így pedig még az előző hetet is sikerült alulmúlni,

akkor 108 ezren néztek egy részt, a közönségarány még 11,4 százalékos volt. A teljes lakosság körében sem jobb a helyzet, ott 329 ezren néztek egy részt, a közönségarány 9,8 százalék volt.


Ezzel pedig totálisan elveszíti az RTL a hétköznapokat, és a TV2-nek nem is kell olyan nagyon igyekeznie, a Szerencsekerék, ki tudja, hányadik évada, még mindig nyeri a hétköznapokat a csatornának, most 156 ezren néztek egy részt átlagosan, a közönségarány 16,2 százalék volt a fiatalok körében, ami egyáltalán nem kimagasló, de ...a szomszéd tehene ellen hatásos. A Kincsvadászokról már megemlékeztünk, azt nem taglalnánk tovább, legyen elég annyi, hogy az új műsorral még jobban bebiztosította a TV2 a hétköznapjait.


Ebben a célcsoportban a negyedik helyen végzett a hét legnézettebb Szerencsekerék-epizódja, majd egy RTL Híradó, egy Tények és megint egy RTL Híradó jön a sorban. Nyolcadik helyezést ért el a szerdai Kincsvadászok-adás, amit egy Tények és három Szerencsekerék-adás követ. Tizenötödik lett a német-magyar kézilabda-mérkőzés az M4-en.


A teljes lakosság körében az első öt helyen egy-egy Tények adás végzett, ebből is látszik, hogy az idősebbek közt még mindig a TV2 hírműsora jelenti az eligazodási pontot, szemben a fiatalabbakkal, akiknél az RTL Híradója megveri a Tényeket. Hatodik helyen ért célba a legnézettebb, vasárnapi RTL Híradó, aztán egy Tények következik, majd nyolcadik helyen a Cápák között adása. Kilencedik lett A mi kis falunk, tizedik szintén egy RTL Híradó. A legnézettebb Szerencsekerék itt a 13. helyet tudta megszerezni, ami jelentős visszaesés az elmúlt hetek-hónapok Kasza Tibi-eredményeihez képest.

Forrás: TV2

 


A főműsoridőben, a fiatalok körében mért közönségarányok tekintetében hajszálra együtt halad a TV2 és az RTL: mindkettő 12,3 százalékot ért el a múlt héten, ám ezen a hétvégén már a TV2 is bedob egy show-műsort, mégpedig a Mutasd a hangod!-at, ami azt is jelenti, hogy kihívóra talál szombaton A mi kis falunk.