Tévénézettség: messziről nézve nagyot nyert Az ugrás, közelebbről már nem ilyen rózsás a helyzet

Múlt héten indult el az RTL-en Az ugrás című vetélkedő Gundel Takács Gáborral, a műsor alternatívája lehet a TV2-es Szerencsekeréknek, mivel azonos időpontban sugározzák őket a csatornák. Megnéztük, hogy áll a nézettségi helyzet a premierhéten.

Ahogy a címben fogalmaztunk: ha a heti átlagokat nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy Az ugrás nagyon elverte a Szerencsekereket a fiatalok körében: Az ugrásból egy adást átlagosan majdnem 196 ezren néztek, a közönségarány 19,3 százalék volt, míg a Szerencsekerék egy-egy epizódját 144 ezren nézték, itt 14,4 százalékos volt a közönségarány. Vagyis

feketén-fehéren látszik, hogy nagyjából 50 ezerrel többen néztek egy Az ugrás-adást, mint a Szerencsekereket, az RTL új műsora minden nap megverte Kasza Tibi műsorát.


Az RTL ezeket a számokat nézve „ugrálhatna” is örömében, de ha megnézzük napokra lebontva a műsor nézőszámait, már közel sem olyan egyértelmű a siker. 

Forrás: Nielsen Research, RTL

 

Láthatjuk, hogy a kezdeti hatalmas tolongás a tévéképernyők előtt a hét végére egy kicsit lelohadt, a fiatalok körében minden nap egy kicsivel (vagy nem is annyira kicsivel) kevesebben nézték Az ugrás adásait, és a közönségarány is napról napra csökkent, ez alól csak a péntek a kivétel, akkor ugyanakkora volt a közönségarány, mint csütörtökön. A teljes lakosság körében is megfigyelhető a tendencia, itt a pénteki napon egy minimális növekedés látható az előző naphoz képest, de ez nagyjából elhanyagolható. 

Forrás: RTL Sajtóklub

 

 

Mindezek mellett a Szerencsekeréknek nincs jó időszaka,

az előző heti átlagos 153 ezres nézőszámról múlt hétre 144 ezer lett, a 15,8 százalékos közönségarány 14,4 százalékra apadt. A teljes lakosság körében az előző heti 654 ezres nézőszám és 19,9 százalékos közönségarány 602 ezer nézőre és 17,5 százalékos közönségarányra csökkent.


Vagyis igencsak megérezte a TV2 a konkurens csatorna új vetélkedőjét, de Gundel Takács Gábor műsorának nézettsége előre vetíti, hogy nehezen lesz fenntartható az érdeklődés Az ugrás iránt, a nagy kérdés az lesz, hogy a nézők visszatérnek-e a Szerencsekerékhez, vagy kitartanak Az ugrás mellett.

Forrás: TV2

 


És emlékezzünk meg a Szerencsekerék másik „kihívójáról” is, ami viszont a saját csatornáról jön, nevezetesen a Kincsvadászokról Till Attila műsorvezetésével:

a fiatalok körében megint tudta növelni átlagos nézőszámát a műsor, az előző heti 145 ezerről 148 ezerre, ami azt is jelenti, hogy ebben a célcsoportban mind nézőszámban, mind közönségarányban már bőven megveri a Szerencsekereket,

ami igazán nagy fegyvertény, tekintve, hogy sokkal később kezdődik a Kincsvadászok, vagyis jó pár olyan néző van, aki direkt erre a műsorra kapcsol át a TV2-re, nem csak „ott felejti magát” a Szerencsekerék után. A teljes lakosság körében a Kincsvadászok 559 ezres nézettséget tudott produkálni, és a közönségarány is elképesztően magas, 21,1 százalékos lett – itt a nézőszámban még nem ért fel a Szerencsekerékhez (601 ezer), közönségarányban (17,5% SHR) viszont már bőven elhagyta azt.

Az RTL legdrágább sorozatáról, ...a szomszéd tehenéről annyit írnánk, hogy szinte mérhetetlen tartományokba esett a nézettsége a fél 10-es sávban, a Kincsvadászok sikere és maga a sorozat sikertelensége miatt volt olyan nap, amikor a fiatalok körében 44 ezren nézték, a közönségarány 5 százalékos volt.


A TV2 a hétvégével nem tud vagy nem akar mit kezdeni: az egyetlen újdonság egyelőre a Mutasd a hangod! című show-műsor második évada, ami viszont kiábrándító nézettséget produkál, hiába rakosgatják ide-oda: először a szombat esti időpontot módosították egy másik szombat esti időpontra, múlt héten viszont vasárnapra pakolták, pont a Cápák között idejére, valószínűleg nem is kell ecsetelni, hogy mekkora sikerrel. Míg a Cápák között a fiatalok körében 262 ezer nézőt vonzott 23,5 százalékos közönségaránnyal, addig a Mutasd a hangod! 101 ezres nézőszámot és 9,2 százalékos közönségarányt ért el. A teljes lakosság körében egy kicsit növelni tudta az előző heti nézettségét a TV2-es show: 478 ezer nézőt és 13,1 százalékos közönségarányt produkált (előző héten 417 ezer néző és 12% SHR volt a mérleg).

Forrás: RTL Sajtóklub

 


És akkor nézzük a nézettségi toplistát:

zsinórban ötödik hete végez az első helyen a fiatalok körében a Cápák között adása,

most viszont nem tudta tovább növelni nézettségét a műsor, sőt egy kicsit kevesebben nézték, mint az előző héten, de ez az elsőségét nem veszélyeztette: 262 ezer nézővel és 23,5 százalékos közönségaránnyal tehát ismét megszerezte a képzeletbeli aranyérmet.


Második lett ebben a célcsoportban Az ugrás legnézettebb, hétfői adása  224 679 nézővel és 22,4 százalékos közönségaránnyal, és harmadik A mi kis falunk című RTL-es sorozat  222 654 nézővel és 22 százalékos közönségaránnyal. Ezután Az ugrás-adások és RTL Híradók következnek, a Kincsvadászok legtöbb fiatalt érdeklő, pénteki adása a 13. lett a héten. A legnézettebb Szerencsekerék adás csupán a 18. helyet tudta megszerezni 154 ezer nézővel. 


A teljes lakosság körében az első öt helyen egy-egy Tények adás áll, majd három RTL Híradó következik, vagyis a négy évnél idősebbek körében egyértelműen a hírek fogyasztása az elsődleges, aztán jöhetnek a szórakoztató műsorok. Az első ilyen típusú műsor a kilencedik helyen bukkan fel a listán: a Cápák között  694 783 nézővel és 18,9 százalékos közönségaránnyal ért célba. 10. helyen egy RTL Híradó, 11.-en A mi kis falunk múlt heti epizódja áll. Az ugrás hétfői adása a 12. helyre ért be, a legnézettebb Szerencsekerék-adás pedig a 17. helyen végzett.


A fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében az RTL nyert 14,5 százalékkal, a fölényes hétvégék után most már a hétfőt és a keddet is vitte a csatorna, viszont szerdán, csütörtökön és pénteken már a TV2 győzedelmeskedett, ezt pedig egyértelműen a Kincsvadászoknak köszönhetik.


A nagy kérdés, hogy ezen a héten tovább csökken-e Az ugrás nézettsége, és ha igen, ezt a csökkenést ki tudja-e használni a Szerencsekerék, vagy folytatódik-e Kasza Tibor műsorának erodálása, és a nevető harmadik, a Kincsvadászok jön-e ki a legjobban a buliból.