Tévénézettség: Ősz óta kínlódik az RTL a hétköznapokkal

Most a Drága örökösök és a Szerencsekerék összecsapását követhetjük végig.

Hónapok óta nyeri a nézettségi versenyt a TV2 az RTL előtt - nem csak a teljes lakosság, hanem a fiatalok körében is. Nem volt ez mindig így, nagyon sokáig az RTL vezette a nézettségi listákat, és csupa hatalmas nézettséget produkáló műsorral szórakoztatták a nagyérdeműt. Aztán történt valami 2022 őszén: az addig jól muzsikáló Keresztanyu nézettsége bezuhant, a TV2-n futó Séfek séfe pedig kezdett egyre jobb számokat elérni. Hétvégén a szombati X-Faktor még hozta a nézettséget az RTL-nek, de vasárnap belehúzott a TV2 a Sztárban sztár leszekkel. Az végső csapást az Ázsia Expressz mérte az RTL hétköznapjaira, itt már nem volt elég a Kereszatnyu - akkorra már csökkenő - sikere, de még a Celeb vagyok, ments ki innen nézettsége sem vetekedhetett az Ázsiában kóborló TV2-s arcokéval. Innentől datálódik az RTL nézettségének csökkenése, és akkor még a TV2-es Nagy Ő-ről nem is beszéltünk.

Ebből a helyzetből igyekszik újra felállni az RTL, de egyelőre mérsékelt sikerrel. A Drága örökösöket már decemberben bevetették, de a Farm VIP-val nem tudtak versenyezni, és 2023-ban újabb kihívót kaptak Kasza Tibor és a Szerencsekerék képében. A vetélkedő tavaly még a nagyobb formátumú realityk utánra volt időzítve hétköznaponként a TV2-n, de látva a biztató nézettségi adatokat, a csatorna már a hétköznapok zászlóshajójává emelte a celebekkel „megbolondított” műsort.

Drága örökösök; Forrás: RTL Sajtóklub

És ez is bejött a csatornának, a múlt héthez képest még növelni is tudta nézettségét a Szerencsekerék mindkét célcsoportban. A fiatalok körében 207 618-as napi átlagról (18,4% SHR) 214 787-re (19,3% SHR), a teljes lakosság körében 779 992-ről (22,1% SHR) 802 575-re (22% SHR).


Ezzel szemben az RTL-en futó Drága örökösök veszített nézettségéből az előző héthez képest: a fiatalok körében 202 488-ról 197 994-re csökkent egy-egy rész átlagos nézőszáma, a teljes lakosság körében pedig 559 375-ről 557 505-re. Egyáltalán nem jelentős a nézővesztés, de a TV2-höz képest mindenképpen romló tendenciát mutat.

Vigyázat, gyerekkel vagyok!; Forrás: TV2 Sajtószoba

 


A Szerencsekerék után következő Vigyázat, gyerekkel vagyok! viszont vesztett nézettségéből az előző héthez képest – mindkét célcsoportban, de még így is többen nézik, mint az RTL-en futó Mi kis falunk ismétléseket. A mi kis falunk a múlt héten a fiatalok körében átlagosan 158 156 nézőt ért el, míg a Vigyázat, gyerekkel vagyok! 169 392 nézőt tudhat magáénak. A teljes lakosság körében 435 257 nézőt vonz a Mi kis falunk, míg a TV2-es műsor 608 505 nézőt ültetett le a tévé elé.

 

Az RTL mostanában a hétvégéket nyeri csak, de mint tudjuk, az sajnos csupán két napból áll. A szombatonként sugárzott Gólkirályság, ami A mi kis falunkat váltotta fel, a fiatalok körében 263 511 nézőt ért el, a közönségarány 22,2 százalékos lett, és a nézettségi versenyben a második legnézettebb műsor lett a héten ebben a célcsoportban. A teljes lakosság körében 688 713-an ültek le a tévé elé, 18,5 százalékos közönségarányt hozva a csatornának, ez pedig a 21. helyre volt elegendő a nézettségi versenyben. A TV2-n a Jurassic Park 2 ment, amely a fiatalok körében 108 555 nézőt ért el, a teljes lakosság körében 187 214-et. A közönségarányok is nagyon gyengék voltak, 9,6 illetve 5,5 százalék.

A Cápák között lett a legnézettebb műsor a múlt héten a fiatalok körében 276 032-es nézőszámmal és 22,5 százalékos közönségaránnyal, és ezt a szép helyezést előző héten is megugrotta a műsor.

Hogy-hogy nem, a TV2 gondolt egyet, és múlt pénteken úgy döntött, hogy mégsem filmet sugároz vasárnap a Cápák között-tel egy időben, hanem betesz még egy extra Vigyázat, gyerekkel vagyok!-adást. A csel azonban nem jött be, és a műsor a fiatalok körében csupán 187 214 nézőt szedett össze, amivel a nézettségi lista 45. helyére ért be, a teljes lakosság körében a 31. helyezésig tudott menetelni 588 998 nézővel. Ebben a célcsoportban egyébként a Cápák között 670 319 nézőt hozott, és a hét 24. legnézettebb műsora lett. Valószínűleg azonban így is jobb eredményt ért el a csatorna, mintha egy amerikai filmet rakott volna be főműsoridőre.

A teljes lakosság körében meglepő eredmény született: az RTL vasárnapi Híradója lett a legnézettebb műsor 844 526 nézővel és 23,6 százalékos közönségaránnyal, utána viszont TV2-es műsorok következnek:

Tények és Szerencsekerék-adások felváltva. Az RTL csak a Híradókkal illetve a Gólkirálysággal szerepel a lista első harmadában, a többi helyen TV2-es műsorok állnak.

A főműsoridőben, a fiatalok körében mért közönségarányok tekintetében változatlanul a TV2 vezet 15,6 százalékkal, ezt követi az RTL 14,5 százalékkal. Kíváncsian várjuk, hogy a TV2 új napi sorozata, a jövő hétfőn induló Hazatalálsz hogyan bolygatja meg a nézettségi versenyt.