Tíz dolog, amit nem tudtál a Karate kölyökről

Gyermekkorunk egyik megkerülhetetlen kedvence egy komplett generációval szerettette meg az autófényezést és a kerítésfestést. Ugyanis a célközönség zokszó nélkül elhitte, hogy ezek által elsajátíthatja a karate alapjait.

A Karate kölyök csúcshazugsága azonban keserű felismerést követően sem generált népharagot, John G. Avildsen filmje ugyanis túl szerethető volt ehhez. Össze is gyűjtöttünk róla tíz nosztalgikus érdekességet.

A tinédzser Danielt alakító Ralph Macchio 22 éves volt a forgatás idején, ám ezt hiába bizonygatta a stáb egyes tagjainak.

Az edzés célzattal lepolírozott autó, amit Miyagi odaajándékoz tanítványának egy 1948-as Ford Super De Luxe. Nos, Macchio a való életben is megkapta a szóban forgó oldtimert a film producerétől, és a mai napig a garázsában őrzi azt.

A stúdió ki akarta vágni a jelenetet, melyben fény derül a részeg Miyagi régi traumájára, mondván, durván lelassítja a film tempóját. John G. Avildsen rendező viszont hajthatatlannak bizonyult a szkeccset illetően, amiért Pat Morita végül Oscar-jelölést kapott.

Morita mellesleg semmiféle kapcsolatban nem volt a harcművészetekkel, a verekedős jelenetekben Fumio Demura karatemestert láthatjuk elmaszkírozva. A színész ugyanakkor sokat merített Demura karakteréből Miyagi megformálásához.

A Daniel karateruháján látható bonszáj-logót Morita sajátkezűleg tervezte.

A végső összecsapás forgatásánál a Johnny Lawrence-et alakító William Zabkát akkor is kifütyülte a közönség, amikor a kamera éppen nem forgott. Eközben Zabka anyja, aki szintén jelen volt a helyszínen, folyamatosan győzködte a statisztákat, hogy William valójában jóravaló, rendes fiú.

Zabka a film premierjét követően évekig közutálatnak örvendett, nem egyszer bele is kötöttek az utcán. Ilyenkor általában meggyőzte rosszakaróit, hogy csupán egy karaktert játszott el, akit ő maga is utált volna nézőként.

Elisabeth Shue 1984-ben a Harvardon tanult, de a film kedvéért félbehagyta tanulmányait.

A megannyi szamurájfilmből ismert Tosiro Mifune ugyancsak jelentkezett Miyagi szerepére, ám Avildsen végül úgy találta, hogy túl komoly és kimért lenne a karakterhez.

Kyle Eastwood is versenyben volt Daniel szerepéért. Amikor kiderült, hogy nem ő lett a befutó, apja, egy bizonyos Clint Eastwood annyira feldühödött, hogy következő filmjeiből száműzte a Coca-Cola-termékeket. (A Columbia Studios ugyanis ekkoriban az üdítőgyártó multi kezében volt.)