Tom Cruise harcos hétvégéje

Az elképesztő munkabírású és hihetetlenül magas energiaszintű színészből sosem elég, és ezen a hétvégén is fut négy fontos filmje, és mindegyikben megvívja a maga harcát.

Péntek: Az utolsó szamuráj (2003)

Tom Cruise szamurájpáncélban? Ráadásul úgy 250 évvel azután, hogy Japánban kiment a divatból az ilyesmi? Edward Zwick 4 Oscarra jelölt filmjének nem feltétlenül a történelmi hitelesség a legfőbb erőssége, de Cruise újra igazi hősként jeleneik meg, aki szamurájabb az igazi szamurájoknál is. Merthogy kiégett polgárháborús veteránként vetődik a távoli szigetre, miután kiképzőtisztnek szerződött a japán császár nyugati mintára szerveződő hadseregéhez. Csakhogy lázadó szamurájok elfogják, nála pedig hamar kifejlődik az ún. Stockholm-szindróma és néhány montázs segítségével pár nap alatt megtanulja azt, ami a japánok évek alatt sajátítanak el, és a császár ellen vonul. A látványos, de dagályos filmet a nagyszerű japán szereplők mentik meg a hiteltelenségtől – közülük Ken Watanabe Oscar-jelölést is kapott.

Szombat: Világok harca (2005)

Steven Spielberg nagy fába vágta a fejszéjét: H. G. Wells 1898-ban írt fantasztikus regényének nagyszabású adaptációját készítette el, ami ugyan nem lett kultuszfilm, de nem is sikerült rosszul. Az ismert történetből különösebb nehézség nélkül csinált modern poszt-apokaliptikus drámát, ami egyrészt baromi jól néz ki és rendkívül izgalmas, másrészt megvannak a maga érzékeny emberi vonatkozási pontjai. Az utóbbiról elsősorban Tom Cruise gondoskodik, mint egyszerű átlagpolgár, akinek a családját szétszakítja a hatalmas háromlábú gépeken érkező idegenek inváziója. A férfival csak a kislánya marad (Dakota Fanning), vele igyekszik túlélni a tébolyt egy olyan világban, ahol már senkiben sem bízhat az ember. Cruise ezúttal meglepően visszafogott, nem akar akcióhőst játszani, és ez nagyon jól áll neki és a filmnek is.

Szombat: Különvélemény (2002)

A szombat a jelek szerint Cruise és Steven Spielberg külön napja, hiszen a Philip K. Dick regénye alapján készült film is a közös munkájuk. És, ha Dick regényéről van szó, akkor természetesen a jövőben járunk, ami békés és élhető lesz, köszönhetően egy különleges rendőri egységnek, amely három telepatikus képességekkel rendelkező lény segítségével minden gyilkosságot még elkövetése előtt leleplez. A médiumok segítségével a jövőbe látnak, előre gyűjtik össze a bizonyítékokat, tárják őket a bíróság elé, és a helyszínen, még az elkövetés előtt tartóztatják le a bűnöst. A rendszer tökéletes, ám egy nap pont az egység parancsnokát nevezik meg a leendő gyilkosként a jövőbelátók, akinek menekülnie kell – és eközben egy összeesküvés jeleire bukkan. A sci-fi vonal ugyan a sok futurisztikus kütyü ellenére sem dominál, de korrekt akciófilmről van szó, ahol Cruise Colin Farrellt kapta ellenfélnek, ami egész jó párosítás.

Vasárnap: Mission: Impossible - Titkos nemzet (2015)

A Mission Impossible filmszéria tulajdonképpen Tom Cruise szerelemgyereke, nélküle aligha lehetett volna új életet lehelni az egykor oly sikeres tévésorozatba. Vele azonban egész új szintre emelték az akciót és a csapatmunkát, merthogy itt nem csak szólózik, de csapatjátékos is. Ebben a részben feloszlatja a minisztérium az Impossible Mission Force-t, Ethan Hunt magára hagyott ügynök lesz, a csapat pedig saját ellentézisével kerül szembe, a Szindikátussal. Ők ugyanolyan profik, mint az IMF, de rossz ügyet szolgálnak, új világrendet akarnak létrehozni terrortámadások egyre durvuló sorozatával. A segítséget ezúttal egy szakadár brit ügynöknő jelenti, és tessék kitalálni, hogy az illető hölgy csinos-e vagy sem! Cruise most is egyedülálló kaszkadőrmutatvánnyal készült a filmre, egy, a magasban repülő katonai szállítógép oldalán csimpaszkodott, de ez neki rutinfeladat – bár lehet, hogy egyszer így fog meghalni.