Tom Hardy nem feledkezik meg rólunk

Kedvenc angol színészünk itt lesz velünk egész hétvégén, hol vadászpilótaként, hol barátságos gengszterként, hol hallgatag csaposként vagy éppen menő titkosügynökként!

Spíler (2008)

Nem, Tom Hardy itt még messze nem volt főszereplő, talán még Guy Ritchie sem sejtette, hogy mekkora sztár lesz majd belőle hamarosan, amikor beválogatta az igazi főhős, Gerard Butler legjobb barátja, a Csini Bob nevű dörzsölt és nagyon szerethető kispályás bűnöző szerepére. Bob és az akkor még nagyjából szintén ismeretlen Idris Elba voltak Butler legénysége, a Vad Banda ebben a kissé túlbonyolított, kissé túlbeszélt, de nagyon látványos és főleg nagyon sok jó karaktert felvonultató gengsztermesében, ahol mindenki átver mindenkit, és ahol gengszter gengszternek a farkasa lesz. Kivéve persze Csini Bobot, aki a legjobb arc!

Kémes hármas (2012)

Íme, a műfaj, ami kétségtelenül a legkevésbé fekszik Tom Hardynak, a romcomba oltott akcióvígjáték, és azóta már többször is elmondta, hogy ilyesmit soha többet nem vállal, de azt már mi tesszük hozzá, hogy azért ez egynek jó volt. Hardy és Chris Pine két tökös, menő, bevállalós és jóképű CIA-ügynök, ráadásul a legjobb, csakhogy tudtukon kívül egyazon napon mindketten ugyanabba a lányba, a szerelemben ügyetlen Laurenbe lesznek szerelmesek. A jó barátok, akik nemrég még ellenséges nemzeteket döntöttek romba, most egymás ellen fordítják utolérhetetlen leleményüket és a hipermodern kémkütyüket. És bár Reese Witherspoon tulajdonképpen az anyjuk lehetne, majdnem elhisszük neki, hogy két ilyen pasas ölre menne érte.

Piszkos pénz (2014)

Az alapanyagot korunk egyik legmenőbb krimi írója, Dennis Lehane Animal Rescue című novellája szolgáltatta, az egyik főszerepet korunk legmenőbb színészére, Tom Hardyra osztották, a másikat a kor kedvenc karakterszínészére, a nem sokkal később elhunyt James Gandolfinire, a női főszereplő pedig az éppen legdivatosabb külföldi színésznő, Noomi Rapace lett. Ehhez szereztek egy felkapott európai rendezőt, a belga Michael R. Roskamot (Bikanyak), és biztos, ami biztos, a főhős kezébe nyomtak egy grafitszínű, nagyon helyre pitbullkölyköt – igaz, ő benne volt a novellában is -, mert ki tud ellenállni Hardynak, amint megment egy bumfordi kiskutyát? A többi már szinte lényegtelen is, de eláruljuk, egy veretes külvárosi thriller, ami javarészt egy kocsmában játszódik.

Dunkirk (2017)

Christopher Nolan eposzi léptékű munkája a II. világháború egyik legnagyobb brit vereségéből varázsol felemelő győzelmet, és abban valóban igaza van, hogy a Brit Expedíciós Haderő evakuálása az összeomló Franciaországból létfontosságú volt Anglia számára és lehetővé tette a harc folytatását. Ehhez Nolan megmutatta mind az egyre zsugorodó partszakaszon rekedt angol katonák, a kimentésükre érkező tengerészek és a felettük harcoló pilóták közös erőfeszítését, és ebben a sztárokkal telizsúfolt filmben Tom Hardy egy Farrier nevű repülőtisztet alakít, aki Spitfire vadászrepülőgépén igyekszik légi fedezetet nyújtani az alatta lévőknek. Tulajdonképpen az ő alakja fogja össze mindazt, ami a földön, vízen és levegőben történik – és nem véletlen, hogy a film csodaszép záróképsorai is vele foglalkoznak.

Venom (2018)

Ki mondta , hogy csak azért, mert valaki/valami baromi ronda, akkora fogai vannak, mint három cápának együtt, és ezekkel a fogakkal szeret emberi fejeket letépni, még gonosz kell, hogy legyen? Ugye, hogy senki? És ez az ötlet működteti, viszi előre és teszi nagyon szórakoztatóvá az új Venom filmet. Igaz, ez az Eddie Brock már nem az az önsajnáló balfék, aki volt, ami abból is látszik, hogy Tom Hardyra osztották a szerepét – és Hardy nem picsog soha! És Eddie Brock oknyomoz, egy bizonyos Dr. Carlton Drake (Riz Ahmed) piszkos ügyeit igyekszik feltárni, aki az űrben kutat idegen létformák után, és pár mintát sikerül is beszereznie, amikkel embertelen kísérleteket hajt végre – embereken. Drake laborjában tett illegális behatolása után költözik Eddie-be az egyik szimbióta, hogy ideiglenesen átvegye felette az irányítást. Amiből elég sok poén sül ki.