Tudj meg mindent A tökéletes trükkről!

Christopher Nolan filmje ugyan már 13 éves, de mi bármikor szívesen újranézzük. Erre legközelebb szombat éjjel van lehetőség, és mi a sugárzás kapcsán összeszedtünk nektek tíz érdekességet a forgatás kulisszái mögül.

1. David Bowie először elutasította a neki felkínált szerepet, azaz Nikola Tesla megformálását. Christopher Nolan rendező erre személyesen repült el hozzá, hogy meggyőzze – és elég meggyőző lehetett, hiszen az énekes végül kötélnek állt. Nolan azt mondta egyébként neki, hogy egyedül vele tudja elképzelni a karaktert, és hogy kizárólag az ő nagy formátumú egyénisége tenné hihetővé, hogy Tesla valóban épített egy teleportáló készüléket.

2. A tökéletes trükk Christopher Priest regényén alapul, és eredetileg nem más akarta megrendezni, mint Sam Mendes. akinek Amerikai szépség című alkotását épp akkor jelölték nyolc Oscarra, így jó esélyekkel indult a harcban – csakhogy Nolan így is elhappolta előle a filmes jogokat. Történt ugyanis, hogy Mendes mellett Nolan is ajánlatot tett az írónak, aki azonban sosem hallott még az ismeretlen alkotóról, ekkor ugyanis a Memento, amivel a rendező betört a film világába, még az utómunkálatoknál tartott. Hogy meggyőzze Priestet, Nolan elküldte neki VHS-en első nagyjátékfilmjét, A csapdát, ami igencsak elnyerhette a szerző tetszését, mert ennek hatására végül Nolant választotta. És persze annak is örült, hogy támogathat egy kezdő filmest. Azóta persze nagyot fordult a világ az alkotóval...

3. Alley figuráját az az Andy Serkis játssza, aki Gollamot is megformálta A Gyűrűk Ura-trilógia és A hobbit alapján készült filmekben. Amikor Alley A tökéletes trükkben először megjelenik, egy olyan bűvészmutatványról beszél, aminek az a lényege, hogy a bűvész kitalálja, mi van valakinek a zsebében. A hobbit: Váratlan utazásban pedig Gollam úgy veszti el a Gyűrűt, hogy nem tudja megmondani, mi van Bilbó zsebében.

4. Habár a stáblistán nem tüntették fel, a Christian Bale alakította Alfred Borden lányát, Jesst csecsemőkorában Christopher Nolan egyik gyermeke, egy Oliver nevű fiúbaba játszotta.

5. 2006-ban nagy boomja volt a bűvészes filmeknek, hiszen A tökéletes trükk mellett ebben az évben mutatták be a Fülest Woody Allentől (amiben egyébként szintén szerepel Hugh Jackman és Scarlett Johansson) és A mágust, Edward Nortonnal és Jessica Biellel (utóbbi alkotás nálunk csak DVD-n jelent meg, évekkel később).

6. A rivalizáló bűvészeket megformáló Hugh Jackmant és Christian Bale-t egy igazi bűvész, Ricky Jay trenírozta, hogy minél jobb legyen a kézügyességük a trükköknél. Jay egy kisebb szerepeben (egy Milton nevű bűvészt alakít) meg is jelent a filmben. Sajnos a férfi azóta, 2018 novemberében meghalt.

Forrás: InterCom

 

7. Ha összeolvassuk a két főhős nevének kezdőbetűit (Alfred Borden Robert Angier), az kiadja az ABRA szócskát – akárcsak az abrakadabrában. Véletlen? Aligha!

8. Egészen a Csillagok között bemutatásáig A tökéletes trükk volt Christopher Nolan legalacsonyabbra értékelt filmje a kritikákat összesítő Rotten Tomatoes oldalon – mondjuk elég beszédes, hogy még így is magas értékkel, 76 százalékkal. A Csillagok között egyébként 72 százalékon áll, de Nolannek több filmjét is 90 százalék fölé értékelték, sőt: van egy alkotása (egy Quay című rövid doku), ami 100 százalékot kapott.

9. A filmben azután kezdődik az életre-halálra szóló ellenségeskedés a két bűvész között, hogy Angier imádott felesége meghal Borden miatt egy balul sikerült mutatvány közben. Christopher Priest regényeredetijében ezzel szemben az asszony nem hal meg, csak megsérül (pontosabban elvetél).

10. A végül Hugh Jackman által megformált Robert Angier szerepére egy ideig Josh Hartnett is esélyes volt. Talán emlékszünk még rá: olyan filmekben játszott, mint a Pearl Harbor – Égi háború, A Sólyom végveszélyben vagy a 40 nap és 40 éjszaka – a 2006-os A Fekete Dália óta azonban nem igazán szerepelt számottevő alkotásban. Még az is lehet, hogy másképp alakul a karrierje, ha ő játszhatja Angiert...


(via IMDb)