Túlzás nélkül: jobbnál jobb filmeket nézhetünk vasárnap a tévében

A Duna Tv-n reklám nélkül zokoghatunk a Piafon, a SuperTV2-n A tanún nevethetünk (sírhatunk), de leadják a Mielőtt meghaltam című filmet Matthew McConaugheyjel a főszerepben.

A tanú - SuperTV2, október 4. vasárnap, 18.30h

Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik. Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják.Bacsó Péter filmszatíráját tíz évig dobozban pihentették bemutatása előtt.

 

Dirty Dancing - Piszkos tánc - Prime, október 4. vasárnap, 18.50h

1963 nyarán egy luxus-nyaralóhelyen tölti vakációját Baby, egy tizenhét éves lány, akinek életében a táncé a döntő szerep. Megismerkedik Johnny-val, a jóképű tánctanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnny-t faképnél hagyja a táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, s kiderül, hogy remek kettőst alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a turbékoló párost és a lány apja mindent megtesz azért, hogy a fiatalokat szétválassza...

 

Bérgyilkosok - AMC, október 4. vasárnap, 20h

Rath-t még a hidegháború éveiben szervezték be egy munkára, amelynek elvégzésére csak néhány kivételes ember volt képes. Rath bérgyilkos volt, aki mindig tudta, melyik oldalon áll. A világ azonban megváltozott: a hidegháború a múlté, egyszerre minden bizonytalanná, átláthatatlanná vált. Bain már ennek a régi szabályokat elvető világnak a gyermeke. A szakma íratlan törvényei számára semmit sem jelentenek, egyetlen célja, hogy mindenáron ő legyen az elsőszámú profi, a bérgyilkosok királya. Ehhez azonban el kell távolítania Rath-t, azaz meg kell ölnie a veterán mestert. A macska-egér harc megkezdődik, az üldöző és üldözött személye azonban hamarosan felcserélődik.

 

Kong: Koponya-sziget - Film+, október 4. vasárnap, 20.40h

A Csendes-óceán egy távoli, feltérképezetlen szigetére különös expedíció érkezik. Vegyes csapat: kutatók, természettudósok, üzletemberek és katonák is vannak köztük, de mindannyian a sziget belsejét szeretnék jobban megismerni. Az erdő ősi, háborítatlan paradicsomnak látszik. Ám a látszat csal, a sűrűben egyre mélyebbre jutók nem tudják, hogy átléptek egy határt, és már a legendás Kong területén járnak.

 

Szeretném, ha szeretnél - Moziverzum, október 4. vasárnap, 21h

Mary Fiore (Jennifer Lopez) esküvőszervező, okos és gyönyörű, ám rendkívül magányos, mert egyszerűen fogalma sincs, hol keresse a nagy Őt. A megoldás sorsszerűen, egy elszabadult szemetes konténer képében érkezik, amely elgázolná Maryt, ha a jóképű gyermekorvos, Steve (Matthew McConaughey) nem menti meg az utolsó pillanatban. A találkozás varázsütésként éri, fülig beleszeret megmentőjébe. Ám hamarosan kiderül, hogy épp Steve esküvőjét szervezi, aki a dúsgazdag és szépséges Frant (Bridgette Wilson) készül elvenni.

 

Star Trek 10. - Nemezis - RTL Spike, október 4. vasárnap, 21h

Új feladatra indul a Picard kapitány vezette Enterprise űrhajó. Az egyhangú utazást az első tiszt Riker és Deanna Troi házassága oldja. A mézeshetekre nem sok idő marad, lévén, hogy támadás éri az Enterprise számítógépes rendszerét. Shinzon, a Romulus nevű bolygó új prétora hátsó szándéktól vezérelve béketárgyalást kezdeményezett a Föderációval. Eközben azonban orvul foglyul ejti Picardot, a túléléshez ugyanis szüksége van a kapitány génjeire. A klón így egy napon majd a helyébe léphet. A kapitány nehéz helyzetbe kerül, amikor szembesül fiatal és gonosz önmagával. Ám nem habozik, hiszen veszély fenyegeti a világot.

 

Gladiátor - SuperTV2, október 4. vasárnap, 21h

Időszámításunk kezdete után 180-ban Marcus Aurelius császár halálával az egykor oly dicső Római Birodalomban a káosz lesz az úr. Marcus őrült, hatalomvágyó és kegyetlen fia, Commodus kerül hatalomra és első dolga, hogy megszabaduljon ellenfeleitől. Apja bizalmasát, a népszerű és legyőzhetetlennek hitt hadvezért Maximus-t árulónak kiáltja ki, miután az nem hajlandó behódolni neki. Maximus-ra a halál vár és az új császár, ellensége családját is kivégezteti. A rangjától megfosztott egykori hadvezér súlyosan megsérül, de életben marad. Nincstelen földönfutóvá lesz, rabszolga-kereskedők kezére kerül, és gladiátorként kell megküzdenie nap, mint nap az életéért. Csak egyvalami tartja benne a lelket, csak egyetlen cél lebeg a szeme előtt: megnyerni minden csatát és eljutni Rómába, hogy a Colosseumban végre szemtől szembe kerüljön ismét azzal, aki tönkretette az életét… Ridley Scott átmentette a XXI. századba a történelmi eposz műfaját a 2000. év egyik legsikeresebb és mindenképpen a legmaradandóbb monumentális filmalkotásával. A Gladiátor már születése pillanatában klasszikussá vált és helyet követelt magának az olyan film remekek között, mint a Ben Hur vagy a Spartacus!

 

Frekvencia - Viasat6, október 4. vasárnap, 21h

John Sullivan számára valami furcsa dolog adatik meg: talán megakadályozhatná apja halálát, aki tűzoltó volt és oltás közben vesztette életét. A csoda pedig megtörténik! Egy este John megtalálja apja régi rádióját, és megpróbálja behangolni. Sikerül is kapcsolatot teremtenie egy férfival, aki tűzoltó, és egy harminc évvel ezelőtti baseball meccs döntőjére vár. Vajon lehetséges-e, hogy John a saját apjával beszél egyazon napon, egyazon helyen csak harminc évvel azelőtt? Elsőre hihetetlennek tűnik, de igaz. Lehetővé válik tehát a lehetetlen, sikerül megváltoztatni a múltat. John segít megtalálni apjának a tűzből kivezető utat, ezzel megmenti az életét és hirtelen minden megváltozik. John boldogan fedez fel újabb és újabb emlékeket apjáról. Valami azonban nem stimmel. A múlt megváltoztatásával egy teljesen új jövőt hoztak létre, melynek része az is, hogy John édesanyja egy soha meg nem oldott sorozatgyilkosság áldozatává válik.

 

A narancs illata - M2, október 4. vasárnap, 21.08h

Iva Procházková a "Narancsnapok" c. bestsellere nyomán készült romantikus cseh családi mozi _ "Kamaszkorom legszebb nyara…." hangulatú _ többszörös díjnyertes mozi. Darek és Ema jótestvérek. Ema még kicsi, down kóros. Nagyon szeretik egymást. Darek gondoskodik Ema-ról, kis tesója a bátyja védelme alatt áll. Édesanyja leukémiában meghal, apja próbálkozik a gyerekneveléssel, több-kevesebb sikerrel. Az üveggyárban dolgozik, de amikor bezárják az üveggyárat, munkanélkülivé válik. Darek apja, hogy ne veszítse el gyermekeit és házát, lovakban gondolkozik. Beszáll barátja lovardájába. Darek és Hanna kamaszok és szerelmesek. Hanna hajának narancs illata van. Szerinte Ő eleve narancs illattal született. Hanna a narancsos lány és a kamaszszerelemnél nincs is csodásabb és fájdalmasabb. Darek mindenben segíti apját, minden öreg lovat, a ménest is meg akarja menteni. A lovak angyali lények.

 

Piaf - Duna Tv, október 4. vasárnap, 21.10h

A film Edith Piafnak, a francia sanzon királynőjének drámai fordulatokban bővelkedő életét meséli el. Kislányként gyakran sírdogált az utcán, alkoholista szüleitől nem sok jóra számíthatott. Nagyanyja nevelte, az utcán és egy bordélyházban nőtt fel. Kilátástalan és reménytelen évek voltak ezek, hogy éhen ne haljon, az utcán énekelt és koldult. Itt fedezte fel az egyik párizsi kabaré igazgatója, és nyitotta meg előtte a hírnév kapuját. A törékeny énekesnőnek az egész világ a lábai előtt hevert, ő mégis boldogtalanságra volt ítélve. A Piaf alakját megformáló Marion Cotillard 2008-ban elnyerte a legjobb női alakításért járó Golden Globe díjat, majd ugyanebben az évben az Oscart is neki ítélték oda.

 

A kém - TV2, október 4. vasárnap, 22h

A neve Susan. Susan Cooper (Melissa McCarthy). A CIA elemzője, és az egyik legjobb a szakmában. Miután partnere (Jude Law) és az ügynökség legjobb ügynöke (Jason Statham) lebuknak, ő az egyetlen, akit éppen bevetésre lehetne küldeni: életében először, a terepen kell kipróbálnia magát. Hát belép egy világba, amit eddig messziről csodált és irigyelt. Elegánsnak éppen nem mondható, de nagy a szája és kemény az ökle. A világ első igazi női titkos ügynöke bevetésre indul!

 

Véres gyémánt - Film+, október 4. vasárnap, 23h

Solomon (Djimon Hounsou), akit elválasztanak a családjától, és arra kényszerítenek, hogy a gyémántmezőkön dolgozzon, egy nap különleges drágakövet talál, amit élete kockáztatásával elrejt, hogy az érte kapott pénzzel megmentse a családját. Archer (Leonardo DiCaprio), az exzsoldos tudomást szerez a kincsről, és Mady Bowen (Jennifer Connelly) újságírónő közvetítésével Solomon mellé szegődik abban a reményben, hogy a kincs sikeres értékesítésével ő is jól jár, és végre elhagyhatja Afrikát. A két ember sorsa végzetesen összefonódik az életveszélyes vállalkozás során.

 

Az óriáskerék - Duna Tv, október 4. vasárnap, 23.35h

Az '50-es években játszódó filmben _ melyet az Apokalipszis most három Oscar-díjas operatőre, Vittorio Storaro fényképezett _ négy ember sorsa fonódik össze és változik meg végzetesen Coney Island nyüzsgő vidámparkjában. Az érzelmileg labilis Ginny (Kate Winslet), aki korábban színésznő volt, most pincérnőként dolgozik. Férje, Humpty (Jim Belushi), egy szedett-vetett körhintát üzemeltet több-kevesebb sikerrel, Mickey (Justin Timberlake), a fiatal életmentő arról álmodozik, hogy író lesz belőle, a fiatal Carolina (Juno Temple), Humpty lánya pedig, bár régóta elhidegült apjától, most kénytelen a házában meghúzni magát, miután gengszterek elől menekül.

 

Mielőtt meghaltam - SuperTV2, október 4. vasárnap, 00.20h

Texas, 1985. Ron hétközben villanyszerelőként dolgozik, ám hétvégén a rodeók vakmerő cowboya. Az öntörvényű, fickó megtudja, hogy HIV-fertőzött, az orvosok szerint harminc napja van hátra. Ron Mexikóban talál alternatív gyógymódra és táplálékkiegészítő szerekre, melyeket csempészni kezd az Államokba. Ebben az AIDS-es Rayonban talál társra. Vásárlói klubot alapítanak, ahol a betegek hozzájuthatnak a kormány által nem jóváhagyott gyógyszerekhez, kiegészítőkhöz. A gyógyszergyárak rossz szemmel nézik ezt.

 

Schindler listája - TV2, október 4. vasárnap, 00.45h

Egyetlen ember is képes lehet arra, hogy a körülmények ellenére megváltoztassa a dolgok menetét. A mondás igazát mi sem bizonyítja jobban, mint Oskar Schindler története. Steven Spielberg nem sokkal a megjelenése után elolvasta az ausztrál Thomas Keneally regényét, mégis 10 évnek kellett eltelnie, hogy elég érettnek tartsa magát a Schindler listája filmre vitelére.A film főhőse, Oskar Schindler született üzletember és szerencsejátékos. A második világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte. Baráti kapcsolatok és némi ügyeskedés révén megszerez magának egy gyárat _ a Deutsche Emailware Fabrikot _ és nem győz eleget tenni a beözönlő megrendeléseknek. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli arra, hogy minél nagyobb számban foglalkoztasson zsidókat, így nemcsak olcsó munkaerőt talál magának, hanem segíthet a koncentrációs táborokban szenvedő embereken. A gyár hamarosan a zsidók egyetlen menedéke lesz. 1944-ben a nácik az Endlösung, azaz a zsidókérdés végső megoldása jegyében bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat Auschwitzba és Treblinkába, vagyis a biztos halálba akarják küldeni.Schindlernek gyorsan lépnie kell, ha meg akarja menteni a munkásait. Némi korrupció árán rábeszéli a német hatóságokat, hogy a termelés szempontjából nélkülözhetetlen munkásokkal együtt a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra, Brinnlitzbe. Ekkor készül el az 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek résztvevői kalandos úton, de megmenekülnek a krematóriumokból. Brinnlitzben Schindler gondoskodik arról, hogy a gyár fennállásának 7 hónapja alatt semmi olyasmit ne állítson elő, amelyet a németek hadicélokra tudnának használni. 1945. május 7-én, amikor a tábor lakói megtudják, hogy a németek kapituláltak, és abban is biztosak, hogy az oroszok pillanatokon belül elérik Brinnlitzet, Schindler elbúcsúzik védenceitől. Magára hagyja őket, mert tudja, jobb, ha az amerikaiak kezére adja magát...

 

Kopp-kopp - RTL Klub, október 4. vasárnap, 00.55h

Evan (Keanu Reeves) elismert építész, aki gyönyörű kaliforniai otthonában él két gyermekével, és szeretett, tehetséges feleségével. Egyik délután a gyerekek és a férfi felesége kimennek a tengerpartra, de Evan nem tart velük, mert van egy sürgős, határidős munkája. Odakint esik, és váratlanul kopogtatnak az ajtaján. Két fiatal lány áll az ajtóban bőrig ázva, és szeretnének menedéket találni a vihar elől.