Úgy néz ki a jégbe fagyott Chicago, mint valami gigantikus Trónok harca-díszlet!

A filmrajongók a Holnapután című, 2004-es katasztrófafilmet is egyre sűrűbben emlegetik a neten.

Ítéletidő tombol az Egyesült Államok északkeleti részén, első sorban Illinois és Wisconsin államokban, ahol nem ritka a szibériai állapotokat idéző, mínusz 40 Celsius fokos hideg sem. Így nem csoda, ha Chicago városát, ahol elakadt a postai kézbesítés és töröltek egy csomó repülőjáratot, az internet népe már csak Chiberia néven emlegeti.

Az Uproxx (és persze sok más portál) a napokban közreadott egy fotó- és mémválogatást, csupa olyan képpel, ahol az amerikaiak a Trónok harca sorozathoz és a Holnapután című katasztrófafilm jeleneteihez hasonlítják a chicagói állapotokat. Az összeállítás ezzel a Getty-képpel indul – a Michigan-tó megfagyott hullámai tényleg úgy néznek ki rajta, mintha csak a Falat látnánk a Trónok harcából, és mindjárt berongyol a képbe Havas Jon meg Bánatos Edd, zombikkal és White Walkerekkel hadakozva.

Fotó: Scott Olson/Getty Images

 

A Trónok harca mellett a Holnapután is egyre többször kerül elő a Twitteren a chicagói rekordhideg kapcsán. Ebben a 2004-es katasztrófafilmben Dennis Quaid egy klímakutatót, Jake Gyllenhaal  pedig a fiát alakította, akik rájönnek, hogy a globális felmelegedés következtében katasztrófák fogják sújtani Amerikát, de hiába tájékoztatják az illetékeseket, már késő: a Déli-sarkról sziget nagyságú jégtábla válik le, ami megváltoztatja az időjárást a Föld számos pontján. Földrengések, szökőárak, tornádók fenyegetik a világot, majd beköszönt az új jégkorszak, Amerika pedig egycsapásra megbénul a sarkvidéki hidegtől és a rázúduló hótömegtől.

Néhányan már azzal viccelődnek, milyen jó, hogy Trump elnök nem építette meg a beígért falat a mexikói határon, mert így majd el tudnak menekülni az amerikaiak az ítéletidő elől – pont, ahogyan a filmben. Az elnök egyébként valószínűleg nem látta a Holnaputánt, és nincs tisztában azzal sem, hogy a hirtelen támadt szibériai hideg pont a globális felmelegedés miatt radikálisan megváltozó éghajlati viszonyoknak köszönhető. Szerencsére néhányan pont a Holnapután plakátjaival figyelmeztették a nyíltan felmelegedéstagadó Trumpot, hogy (ismét) hülyeségeket írt a Twitterére: