William Shatner, J.J. Abrams és más sztárok is Nichelle Nichols halálára emlékeznek

A klasszikus Star Trek Uhuráját alakító színésznő 89 évesen hunyt el. Ő volt Whoopi Goldberg példaképe, és ő volt az első fekete színésznő, aki nem szolgát játszott egy hollywoodi produkcióban, sőt, egy fehér férfival is csókolózott.

 

Július 30-án, szombaton 89 éves korában elhunyt Nichelle Nichols, a klasszikus Star Trek-tévésorozat és a korai mozifilmek Uhura hadnagya. A tragikus halálhírt a színésznő ügynöke, Gilbert Bell erősítette meg hivatalosan a sajtónak, aki 15 éven át volt Nichols üzlettársa.

 

Nichelle Nichols egy 2018-as Star Trek-találkozón (forrás: Gabe Ginsberg/Getty Images)

 

Az 1932-ben született Nichelle Nichols több szempontból is igazi hollywoodi úttörőnek és a fekete közösség szuperhősének számított a klasszikus Star Trek tévésorozat 1966-os elindulását követően. Ő volt ugyanis az első olyan fekete színésznő, aki egy kiemelten fontos karaktert alakított egy népszerű, amerikai gyártású történetben (az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztjét, Nyota Uhura hadnagyot), és nem a szolgálólány szerepére volt kárhoztatva, mint idősebb hollywoodi kolléganői.

Ráadásul ő volt az első fekete színész a tévétörténelemben, aki fehér főszereplővel csókolózott – egészen konkrétan Kirk kapitánnyal, akit William Shatner alakított a klasszikus sorozatban és a régi mozifilmekben. A legendásan nehéz természetű Shatnerrel egyébként Nichols több kollégájához hasonlóan sem nagyon jött ki a forgatásokon, és egy ponton túl már úgy volt vele a színésznő, hogy otthagyja az egész hóbelevancot. Ám végül maga Martin Luther King győzte meg arról, hogy maradjon, mert egy fekete űrhajósnő a világ akkori legnépszerűbb sci-fi sorozatában egy nagyon fontos szerep, amit nem dobhat csak úgy félre néhány vita miatt.

 

Uhura hadnagy és Kirk kapitány, azaz Nichelle Nichols és William Shatner tévétörténelmi csókja a Star Trek 3. évadának 1968-ban bemutatott 10. epizódjában (forrás: CBS via Getty Images)

 

Whoopi Goldberg is rendszeresen elmeséli az interjúiban, hogy a Star Trek-tévésorozat hatására döntött úgy, hogy ő is a színészmesterséget választja, mert saját bevallása szerint óriási hatással volt rá kislány korában, hogy a tévében egy csillaghajó hadnagyaként láthatott egy fekete színésznőt. Nichols és Goldberg később személyesen is találkoztak, és nagyon jó barátok lettek (sőt, Whoopi Goldberg később maga is Star Trek-kánon része lett: ő játszotta a Star Trek – Az új nemzedék sorozatban valamint két mozifilmben Guinant, az Enterprise-D csillaghajó kantinosnőjét).

 

Nichelle Nichols és Whoopi Goldberg 2016-ban Las Vegasban, a Star Trek-franchise 50. születésnapját ünneplő rendezvényen (Photo by Albert L. Ortega / Getty Images)

 

A színésznő halálhírére számos hollywoodi híresség kedves szavakkal emlékezve reagált. Így tett többek között William Shatner is a Twitteren:

Nagyon szomorúan értesültem Nichelle halálhíréről. Gyönyörű nő volt, és csodálatra méltó karaktert játszott, aki oly sokat tett a társadalmi kérdések újradefiniálásáért itt az Egyesült Államokban és az egész világon. Nagyon fog hiányozni. Szeretetemet és részvétemet küldöm a családjának. Bill

Szintén a Twitteren nyilvánította ki részvétét George Takei, aki a klasszikus Star Trek sorozatban és a mozifilmekben a Csilalgflotta másik tisztjét, Hikaru Sulut alakította.

Később még többet is fogok mesélni az úttörő, páratlan Nichelle Nicholsról, aki a USS Enterprise hadnagyaként szolgált velünk a parancsnoki hídon, és aki ma, 89 éves korában elhunyt. Ma nehéz a szívem, és a szemem úgy csillog, mint a csillagok, amelyek között most pihensz, drága barátom.

Takei később egy közös képüket is megosztotta a közösségi oldalán, Spock legendás köszönésére, a Hosszú és eredményes életet!-re utalva:

Hosszú és eredményes életet éltünk le együtt.

J.J. Abrams, aki a 2009-es Star Trek rebootot és annak folytatását, a 2013-as Star Trek: Mindenen túlt rendezte, szintén kedves szavakkal emlékezett az elhunyt színésznőre:

Egy figyelemre méltó nő egy figyelemre méltó szerepben. Nichelle, nagyon fogsz hiányozni. Szeretetemet és tiszteletemet küldöm.

(via Variety)