30 éves lesz a Fonó, 25 éves az Utolsó Óra

A 30. jubileum alkalmából ünnepi évadát kezdi a Fonó. A 2024/2025-ös évadban a Fonó30 sorozatban a szcéna számos neves előadója áll színpadra a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával.

A ház egy további jubileumot is ünnepel, az Utolsó Óra gyűjtés 25. évfordulóját, amelynek nyomán a Hagyományok Háza és a Fonó közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel változatos táncházakkal és adatközlő mesterekkel, műhelybeszélgetésekkel és műhelykoncertekkel, amelyek közül több tartalmat élőben is közvetítenek a két intézmény felületein. A WOMEX Top Label díjas Fonó a jubileumi évben is több meghatározó alkotó lemezét adja ki, így többek között Lajkó Félix és a Dresch Vonós Quartet albumát.

Fonó Budai Zeneház

Lukács József alapító bátor vállalása kellett, hogy 1995-ben elindulhasson a Fonó, amely ékes példája
a mecenatúra, a művészi szabadság, a kulturális párbeszéd szükségszerűségének. Mivel az alapításkor minta nemigen volt, nem volt mihez mérni, igazítani a küldetést, azt az élet maga alakította. Az itt megforduló művészek, az itt alkotók és dolgozók tették a Fonót olyanná az elmúlt három évtizedben, amilyen. Mint anno a falvak fonóiba, mindenki elhozta a legjobbnak vélt dolgait, ügyeit, tudását: így lett a táncházi kultúra legmeghatározóbb, legnépszerűbb színtere, így lett a hazai világzenei mozgalom alakítója, így lett a világ egyik legjobb nép- és világzenei kiadója, így lett Magyar brand és Prima Primissima-díjas, így lett egy biztos pont a művészeink és közönségünk számára.

A Fonó30 sorozatból fontos kiemelni a XIII. Wine and Violin Hegedű- és Vonókészítők Szalonját, amelynek a kezdetek óta helyet ad a Fonó és amely bemutatja a hazai vonós hangszerkészítők legjavát nemzetközi kitekintéssel kiváló koncertek, előadók és remek borok társaságában. Olyan kivételes művészek és zenekarok szerepelnek továbbá a sorozatban, minta Felvidéki Banda, a Kerekes Band, akik Berecz Istvánnal lépnek színpadra, vagy a Dresch Vonós Quartet, akik a Cannaroval együtt adnak koncertet. Bartók 1914 lemezét mutatja be a Magos zenekar a Kacaj és a Zoord pedig egy este szórakoztatja majd a közönséget. Decemberben érkezik a számos nemzetközi toplistás eredményt visszatérően elnyerő Besh o droM, majd a Napfonat adventi koncertjével vezetik be az ünnepeket.
Karácsony és Újév között a szokásosan gazdag programmal várja közönségét a Fonó, így többek között ismét lesz Jazz Előszilveszter és Fonó Folk Szilveszter is. A sorozat 2025-ben tovább folytatódik és 2025 szeptemberében háromnapos mini fesztivállal zárul majd.

Forrás: Fonó Budai Zeneház


Néhány dátum a Fonó30 sorozatból:

szeptember 28. Felvidéki Banda koncert és táncház
október 12-13. XIII. Wine and Violin Hegedű- és Vonókészítők Szalonja
október 19. Kerekes band - akusztik koncert vendég: Berecz István
október 25. Dűvő 45 jubileumi koncert és táncház
november 2. Dresch Vonós Quartet és a Canarro
november 8. Kacaj és Zoord
november 30. Magos: Bartók 1914 - lemezbemutató
december 7. Besh o droM koncert
december 19. Napfonat - adventi koncert

"Nem kell félnünk a mindennapoktól, mert olyan alkotók és energiák jönnek be a Fonóba, amelyek páratlanná teszik az intézményt. Az intézmény a táncházas kultúra Kárpát-medencei fellegvára, harminc éve minden szerdán jönnek" – mondta Horváth László, a Fonó ügyvezető igazgatója

Forrás: Fonó Budai Zeneház

„A kultúrateremtés minél nagyobb százalékát nyugodtan át lehet engedni a magán mecenatúra szereplőinek, hiszen olyan alapítók bizonyítottak már, mint a Gőz László (BMC), Bognár Attila (A38) és hazabeszélünk, mert az alapításunk óta eltelt évek számát tekintve rangidősek vagyunk a Fonóval. Ezek az intézmények precízen mérték- és értékadóan tálalják az adott kulturális szegmens programjait. Mindezt erősíti a Pajtakult által felfedezett legalább 100 magán alapítású pajta és közösség.”

A Fonó az egyetlen hazai és az egyetlen kelet-közép-európai kiadó, amelyik sorozatosan elnyerte a WOMEX Top Label minősítését, vagyis felkerült a nemzetközi, a legjobb világzenei kiadókat felsoroló listára. A Fonó jubileumi lemezkiadása is az ünnepi évadhoz kapcsolódik. A házhoz közel álló művészek életmű-sorozatait jelentetik meg elsősorban nagy presztízsű bakelitsorozat formájában: Megemlítendő itt a Dresch Mihály Vonós Quartet, Lajkó Félix GisL lemeze, vagy a Fonó live limitált sorozata.

Forrás: Fonó Budai Zeneház

„A Fonó tevékenysége a kevés olyan kulturális sejtek egyike, amelyek az egész magyar
szellemi életet életben tartják.” (Both Miklós, zenész, alkotó (2013) - jelenleg a Hagyományok
Háza főigazgatója)

A Fonó támogatói: MOL ÚJ Európa Alapítvány, MFB Bank, 77 Elektronika, NKA Partnerek: Hagyományok Háza, Táncház Egyesület, Muharay Elemér Népművészeti Szövetség