A zenetörténet legfelkavaróbb Jimmy-tátorai

2001 óta megannyi előadó próbált a Király nyomdokaiba lépni, lássunk néhány próbálkozást, melyet nem övezett osztatlan siker.

Zámbó Árpy

A művészvilágból számos példát tudunk felhozni arra, amikor egy-egy családban többen is kiemelkedő tehetségről tettek tanúbizonyságot. Nos, a csepeli Addams család az üde kivételt képviselte e téren: születésük során a Zámbó testvérek kb. 4,6 oktávos hangterjedelemből gazdálkodhattak, melyből a természet 4,5-öt Imrének ítélt oda. Mindenesetre Tihamér és Marietta becsületére váljék, hogy Árpáddal ellentétben ők meg sem kísérelték betölteni a Jimmy után keletkezett űrt. Az élő WU2-reklám, Árpy azonban az önkritika erényét kósza hóbortnak titulálva lépett a mulatósműsorok pódiumára, sőt, lemezt is megjelentetett. Ennek ellenére még a Facebookon muskátlis nagymama-filtert használó Jimmy-rajongók is érezték a zavart az erőben, ami nem csoda: bár nem tudjuk, hogy Jimmy mely felmenője tüdejét és hangszálait örökölte, Árpy esetében joggal gyanakodhatunk egy légiósbetegségben szenvedő gyöngytyúkra.

 

Sanci

A Budapest TV titkos kazamatáiban folyamatosan kísérleteztek a Király klónjainak legyártásaval, ám a „kis pénz, kis foci”-elv törvényszerűségeiből adódóan aligha várhattuk, hogy csúcsmodellek hagyják el a futószalagot. Sőt, egyik-másikuk arra sem lett volna alkalmas, hogy hozzácelluxozzák egy Zámbó Jimmy-s szuvenírbögréhez, és bónuszajándékként sózzák el. Ami azt illeti, Sanci sem tartozott a potenciális trónfosztók közé, ám a nyugdíjas vasutasok vasárnap délutáni nosztalgiabálján tökéletesen megállta volna a helyét kvázi Jimmy-hologramként. Mindemellett nem lehetett eléggé méltatni háttértáncosait, akik mesterien ötvözték a kistérségi tai chi elemeit első cirkuszlátogatásuk emlékképeivel.

 

Fekete Dzsoni

Mikor Zámbó Jimmy a legendás miskolci balhé után elhagyta a Dáridót, úgy tűnt, távozása befoltozhatatlan lyukat éget a kockás abroszba. Ezért Lagzi Lajcsi mielőbb igyekezett megtalálni azt az utódot, akinek hangfrekvenciájától decemberben is kivirulnak az orgonabokrok, az agyhúgykővel sújtott denevérek pedig sorra zuhannak le a templomtornyokból. (És további negatív hozadékként sorozatosan záródnak el a női rajongói szívek koszorúerei.) Fekete Dzsonit anno – némi túlzással – úgy konferálták be, mint a legnagyobb magyar világsztárt Tony Curtis, Harry Houdini és Matuska Szilveszter óta, ám művészünk a Király árnyékában folyamatos D-vitamin hiányban szenvedett, majd el is tűnt.

 

Luigi

Bár a Wish és a Temu csak az utóbbi években vált népszerűvé, bizonyos szolgáltatásai már a 2000-es években is működtek, erre pedig Luigi az élő bizonyíték. Miután ugyanis a bulvárműsorok már jobb híján azt tálalták hírként, hogy valójában a kakas lőtt rá Jimmyre, a nézettség megtartása érdekében kénytelenek voltak felkutatni 2.0-ás modelleket is. Így aztán őket kapták mikrofonvégre, hogy elmondhassák, semmilyen formában nem akarnak a Király babérjaira törni, bőven megelégszenek azzal, ha a hölgyrajongók egy tálca lúdlábbal várják őket, miután levonultak a Taktaharkányi Slambucfesztivál színpadáról.

 

Varga Irén

A Diridáré barátok közt is hiánypótló volt a magyarországi freakshow-k történetében. Pikács Violetta műsora nélkül ugyanis sosem tudhattuk volna meg, hogyan énekelné egy tubába szorult siketfajd Zámbó Jimmy egyik leghíresebb slágerét. A frissen felfedezett Varga Irén azonban drámai hitelességgel idézte meg a pórul járt élőlényt, még ha a műsorvezetőnő minden gesztusával igyekezett is megakadályozni mindezt. Végül a performansz egy kollektív szellemidézésbe csapott át, melynek következtében a Király vélhetőleg még a túlvilágon is eldugaszolta hallójáratait.