Flexelés full gizda módon - 5 hazai klip, melyben a pénz hitvány fogyóeszköz

Következzék öt magyar előadó, aki a hiperinfláció és a gazdasági világválság idején is Elon Musk önfeledségével lóbálja bankkártyáját.

Ogli G: Szerelmes leszel

Vannak ún. ivós játékok, melyek nemhogy nem vezetnek lerészegedéshez, de a benne résztvevő egyedek még májcirrózisukat is visszafordíthatják általuk. Például: valahányszor Ogli G turkálós ruhapróbákról vagy részletfizetési kérelmekről rappel (netán elsüt egy-egy valóban összecsengő sorvéget), a játékosok kötelesek bedobni egy fél cigánymeggy-pálinkát. A legtermetesebb magyar rapper személyes univerzumának államformája fullgizda királyság, ahová nem ér el a végrehajtók keze – vagy ha mégis, egy Kleofás nevű rottweiler-pitbull keverékkel érkeznek. A Szerelmes leszel című dal klipje azt is felfedi, kinek is köszönhető mindez: az Ogli G-féle Tesz-Vesz város megteremtője a titokzatos menedzser, Big Money, akiről vajmi keveset tudni. Meg nem erősített hírek szerint egykor tengerisün-biztos vízipapucsokkal csencselt, majd nyuszimintás mágneses gyerekzárakból kaszált vagyonokat, az ő jóvoltából hősünk még az XXL-boltba is partilimuzinnal farol be. Itt pedig már várja a kigördített vörös szőnyeg, és indokolatlan breaktánc-performanszok gyűrűjében maga az ifjú Jaden Smith (lásd 2.13-nál) emlékezteti kultúrmissziójára.

 

AK26: Blöff

Bár Zámbó Jimmy már csak a magyar néplélekben él (igaz, ott Hegylakó-státuszban leledzik), lakberendezője a valóságban is. És nem elég, hogy szabadlábon van, kreatív energiáit minden eddiginél szabadabban kamatoztatja – többek közt az AK26 jóvoltából. És aligha létezhet számára ideálisabb ügyfél egy olyan rapduónál, mely számára státuszkérdés, hogy az autotune szoftver is aranyból legyen. Hiro és Giajjenno a Wish-gengsztereknek beszólogató Blöffben Tony Montanát nevezi meg hivatkozási alapként, noha a hupikék ülőgarnitúra és az aranykeretes tükör kombinációja láttán a hírhedt Pacino-karakter inkább venné fel a Sebhelyesretinájú becenevet. Mindemellett az aranyláncok alapján nincs kétségünk afelől sem, hogy a nyitójelenetben látható franciaágy alatt ott lapult Klapka György is egy Vámház krt. 9 feliratú tábla társaságában.

 

Filius Dei: Exodus

Az tiszta sor, hogy magyar hiphopkörökben a „raj” kifejezés réges-rég elvesztette Herman Ottó-i értelmét, mint ahogy a „flexelés” sem a vidéki Magyarország közkedvelt vasárnap délutáni hobbiját takarja. Ez utóbbit a legenda szerint a Filius Dei formáció látta el az „anyagi javakkal, eredményekkel való büszkélkedés” másodjelentéssel. Ám még mielőtt bárki pálcát törne felettük: jelen dal refrénje korántsem utal feltétlen nagyzolásra, ugyanis a Salétrom utcai Bögöly vegyesbolt árufeltöltőjével is megesik, hogy folyton elszórja a pénzét, sőt, vélhetőleg jóval gyakrabban éli át ezt, mint egy bankigazgató. Azt pedig józan ésszel is beláthatjuk, hogy a játékpénzzel való verejtéktörlés és madárhegyi ingatlanok előtti táncikálás eleve nem tartozik a világ legköltségesebb hobbijai közé. A „szarom a lóvét folyton, a piát magamba fojtom” kezdősor után a duó azonban joggal szolgálna rá, hogy az állam megtriplázza diákhitel-tartozásuk összegét.

 

Kis Grófo: Elmegyek én mulatni

Nem lennénk meglepve, ha kiderülne: a No Roxa Áj és a Nézését meg a járását már sutyiban valamely eldugott eurázsiai féldiktatúra hivatalos himnusza. (Hogy melyiké, arról csak találgathatunk, azt azonban megkockáztathatjuk, hogy az ominózus ország címerében egy pecsétgyűrűs oroszlán feszít hátrazselézett sörénnyel.) No, de utazzunk vissza azokba az időkbe, amikor Kis Grófo még oldalkerekes BMW-vel járta a bulikat, a textilöblítő színű koktélokat pedig csak alkoholmentes verzióban nyakalhatta legálisan. Bár ekkoriban még szerényebb esély volt rá, hogy egyszer kultuszminiszteri pozíciót ajánlanak fel neki, a koronát már ekkor megelőlegezte magának. Némileg joggal, mint minden énekes, akinek csajozási sikerrátáját nem gátolja az orrpolip általi hangképzés ténye.

 

DJ Miki: Armani Gucci

Jelek, melyekből arra következtethetsz, hogy a romapop műfaj előadója vagy: 1.: a cipőd alapanyaga pár napja még kafferbivalyokból lakmározott; 2.: Jézus a vállán cipelte a négyméteres keresztet, te a nyakadban hordod; 3.: kényszerképzeted, hogy olasz felmenőkkel rendelkezel (noha olasztanárodat már az első óra alatt bombatalálat érte), ezért előszeretettel reklámozod a talján luxusmárkákat. Nincs ez másként DJ Miki esetében sem, aki az Armani és a Gucci Skála Kópéjaként tűnik fel a csillagászati költségvetésű videóban. És bár rosszmájúságunk határtalan, élnénk a gyanúperrel, hogy az általa viselt cuccok és az általa kibocsátott hangok hamissága között egyenes arányosság van. Ugyanakkor nem kizárt, hogy művészünk személyében egy inverz reklámszakembert tisztelhetünk, aki annak fejében zsebel be vagyonokat divatcégektől, hogy mielőbb felhagy népszerűsítésükkel.