Íme a 45 éves Kanye West 10 legbotrányosabb pillanata

1977. június 8-án született minden idők egyik legmegosztóbb zeneipari figurája. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb és leghírhedtebb incidenseket vele kapcsolatban.

Élő adásban kritizálta George Bush elnököt

2005-ben, miközben egy televíziós műsorban adományokat gyűjtöttek a Katrina hurrikán áldozatai számára, Kanye mindenki - köztük a mellette álló Mike Myers - megdöbbenésére élő egyenesben illette kritikával a hivatalban lévő ifjabbik Busht, mondván az amerikai elnök „nem törődik a feketékkel”.

 

Jézusként pózolt a Rolling Stone címlapján

2006-ban töviskoszorúban, az arcán sérülésekkel szerepelt a legendás magazin címlapján, amivel meglehetősen nagy felháborodást keltett számtalan vallásos emberben. Erre rákontrázva, évekkel később, 2013-ban Yeezus címen adta ki hatodik stúdióalbumát, amin egy I Am a God (Egy isten vagyok) című dal is helyet kapott.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rolling Stone (@rollingstone) által megosztott bejegyzés

 

Kikelt magából az MTV EMA-gálán

Még azelőtt, hogy Taylor Swift estéjét tönkretette volna, 2006-ban szintén felment a színpadra, hogy kikérje magának, miért nem ő került ki győztesként a Legjobb videóklip kategória jelötjei közül.

Ha nem én nyerek, a díjátadó elveszti a hitelességét.”

– kiabálta a mikrofonba.

 

A Taylor Swift-incidens

És az eset, amit talán senkinek nem kell bemutatni. A 2009-es MTV VMA díjátadó gálán Taylor Swift éppen a köszönőbeszédét mondta, miután győzedelmeskedni tudott a Legjobb női videóklip kategóriában, amikor Kanye a színpadon termett, kikapta a kezéből a mikrofont és közölte, hogy Beyoncé-nak kellett volna nyernie, hiszen ő csinálta minden idők legjobb videóklipjét. Maga az énekesnő sem hitt a fülének, szegény Taylor pedig totálisan megsemmisült.


A sztori azonban itt nem ért véget, ugyanis a Famous című dalában egyenesen azt állította, hogy Swift népszerűsége neki tulajdonítható.

Úgy érzem, nekem és Taylornak szexelnünk kéne. Hogy miért? Mert én tettem híressé a ribancot.”

Az énekesnő a 2016-os Grammy-díjátadó gálán vágott vissza neki, miután átvette az Év albumáért járó elismerést:

"Mint az első nő, aki kétszer is nyerni tudott ebben a kategóriában, szeretném elmondani az összes fiatal nőnek, hogy az utatok során mindig lesznek olyan emberek, akik megpróbálják aláásni a sikereiteket vagy a magukénak akarják tudni az eredményeiteket vagy a hírneveteket.”


Videóklipjével sokkolta a publikumot

2016-ban hatalmas botrányt kavart a már említett Famous című dala kisfilmjével, amiben meztelen viaszfigurákként egymás mellé fektetett többek közt olyan hírességeket, mint a szövegben is ekézett Taylor Swift, a későbbi amerikai elnök, Donald Trump, a szexuális zaklatási botrányokba keveredett humorista legenda, Bill Cosby, a Chris Brown-Rihanna páros, egykori barátnője, Amber Rose vagy - az akkor még - tulajdon felesége, Kim Kardashian, illetve az ő egykori barátja, Ray J, valamint nevelőapja, Caitlyn Jenner.

 

Lelkesen támogatta Donald Trumpot

Először akkor találkozott az elnökjelölttel, miután az üzletember megnyerte a 2016-os választásokat, a meetingről készült fotók pedig bejárták a világsajtót. Senki nem értette, hogy a feketék jogaiért kiálló rapper miért és hogyan képes azonosulni a milliomos sok esetben rasszista táborával, ráadásul olyan nyíltan, hogy 2018-ban még a Trump-féle „Make America Great Again” feliratú baseball sapkát is viselni kezdte. Sőt, a Twitteren is kiállt az elnök mellett, mondván „a maffia” nem tudja elérni, hogy ne szeresse Trumpot, mert mindkettejüknek „sárkány energiája van”. Itt már sejteni lehetett, hogy Ye valamiféle mentális betegséggel küzd.


Szerinte a rabszolgaság egy döntés volt

Az pedig már tényleg mindenkinél kivágta a biztosítékot, amikor 2018-ban a bulvároldal, a TMZ főhadiszállásán közölte, hogy a feketék 400 éven át tartó rabszolgasága számára úgy tűnik, hogy inkább választás kérdése volt. Később persze igyekezett megmagyarázni a kijelentését, - mondván a feketék mentálisan börtönbe voltak zárva - de nem sok sikerrel. 

 

Bejelentette, hogy elindul az elnökválasztáson

Már a 2015-ös MTV VMA-gálán is elhintette, hogy tervei közt szerepel az elnökség, 2020. július 4-én a Twitteren „hivatalosan” is közölte szándékát. Törekvéseit többek közt olyan hírességek támogatták, mint Pamela Anderson, Rose McGowan, Elon Musk, Dennis Rodman, vagy a Kardashian család több tagja.

Most meg kell valósítanunk Amerika ígéretét azáltal, hogy bízunk Istenben, egyesítjük látásmódunkat és építjük a jövőnket. Indulok az Egyesült Államok elnöki tisztségéért! #2020 VISION”

Kampánya első beszédében pedig - borzasztó hangosítással - elárulta, hogy feleségével elgondolkodtak az abortuszon, amikor Kim terhes lett North Westtel, majd sírógörcsöt kapott.  Itt már egyértelműen látszott, amit később diagnosztizáltak is nála, miszerint bipoláris zavara van.

 

Elszabadult a Twitteren

A kampányt követően ámokfutásba kezdett a Twitteren, fehér felsőbbrendűséggel (?) vádolva feleségét és anyósát, akik elmondása szerint be akarták záratni és pszichiátriai kezelésnek akarták alávetni. Anyósát Kris Jong-Unnak nevezte, de arról is beszélt, hogy el akart válni Kimtől, mert úgy gondolta, összeszűrte a levet a rapper Meek Millel. Később törölte tweetjeinek nagy részét és nyilvánosan kért elnézést feleségétől, azonban mint tudjuk, ami egyszer felkerült az internetre, az örökre ott is marad.

 

Válásuk után is zaklatja ex-feleségét és annak új barátját

Kim 2021 februárjában, 7 év házasság után adta be a válókeresetet, majd az év végén pletykák kezdtek szárnyra kelni arról, hogy meg is találta az új szerelmet a humorista Pete Davidson oldalán. Természetesen erről Kanyenek is meglett a véleménye, amit az Eazy című dalában ki is fejtett:

Isten azért mentett meg ettől az összeomlástól, hogy jól seggberúghassam Pete Davidsont”

A számhoz készült videoklipben pedig élve eltemet egy gyurmafigurát, ami egyértelműen a komikust hivatott szimbolizálni.


Bár Davidson sokáig tűrte West kirohanásait, végül megosztotta chatbeszélgetését a rapperrel, amiben felszólította, hogy most már hagyjon fel a gyerekes viselkedésével, mert fogytán a türelme és inkább forduljon orvoshoz, mert láthatóan segítségre van szüksége.