Íme a legjobb betétdalok a Stranger Things negyedik évadából!

A szóban forgó szezon befejezése ELŐTT összeszedtünk néhányat az első hét epizód legemlékezetesebb zenéi közül.

Vagyis cikkünk még az utolsó két rész premierjét megelőzően született. Ahogy az előző gyűjteményünknél, úgy ezúttal is vigyázat, spoilerek következnek!

The Beach Boys: California Dreamin’

A Mamas & the Papas 1965-ös klasszikusát a kortárs The Beach Boys dolgozta fel 1986-ban, tehát éppen akkor, amikor a sorozat játszódik. A dalt akkor hallhatjuk, amikor Mike Tizi levelét olvassa, amiben hazudik neki, ugyanis megszépítve mesél barátjának kaliforniai életéről.


Starpoint: Object of My Desire

A fekete R&B/funk csapat legnagyobb – valójában egyetlen Top 40-es – slágere akkor csendül fel, amikor Steve és Robin a suli felé kocsikáznak, majd megérkeznek, akárcsak Max, aki szintén ezt a számot hallgatja a walkmanében.

 

Kate Bush: Running Up That Hill

Az egész évad legfontosabb dala, ami szintén Maxhez köthető, és amit először akkor hallhatunk, amikor Tizi kiviharzik az osztályteremből, miután Angela megalázta. Ezután Max vonul végig a folyosón, walkmanjében a kedvenc számát hallgatva, ami a sorozatban való szereplésének köszönhetően végül az eredeti megjelenése után közel 37 évvel több országban, köztük Angliában is a slágerlisták élére került, a későbbi epizódokban pedig kulcsfontosságú szerepet kap majd.

 

The Cramps: Fever

A kultikus psychobilly banda 1980-ban megjelent debütáló lemezén kapott helyet az a dal, amit 1958-ban Peggy Lee vitt igazán nagy sikerre. A feldolgozás akkor csendül fel először, amikor megismerhetjük Eddie karakterét az iskola ebédlőjében.

 

Extreme: Play With Me

A leginkább az 1991-ben megjelent More Than Words című akusztikus balladájáról ismert bostoni hard rock banda dalának szerepeltetése egy kisebb baki a készítők részéről, ugyanis a szám csak 1989-ben, azaz három évvel később jelent meg, mint ahogy a sorozat játszódik. Ezt leszámítva remek választás, Nuno Bettencourt gitáros ujjai csak úgy füstölnek, miközben kedvenceink éppen tagokat toboroznak a Pokol Tüze Klubba.

 

KISS: Detroit Rock City

A július 14-én hazánkban koncertező legendás rockbanda egyik legikonikusabb dala egy kisebb kakukktojás, ugyanis a széria legtöbb ’80-as évekbeli betétdalával ellentétben 1976-ban látott napvilágot, vagyis amikor a sorozat játszódik, a KISS már igazi veteránnak számított. A hatalmas klasszikus akkor szólal meg, amikor felváltva lehetünk szemtanúi Lucasék kosármeccsének, illetve a srácok Dungeons & Dragons játékának.

 

Dead or Alive: You Spin Me Round (Like a Record)

A brit Hi-NRG banda hatalmas slágere 1985-ben letarolta a világ toplistáit, a sorozatban pedig akkor csendül fel, amikor először pillantjuk meg belülről a Korimánia pályáját, ahová Tizi, Mike és Will görkorizni mennek. Will itt vonja felelősségre Tizit, amiért a lány hazudik Mike-nak, és elhiteti vele, hogy jól érzi magát és vannak barátai.  

 

Falco: Rock Me Amadeus

Szintén még a Korimániában szólal meg az 1998-ban elhunyt osztrák popsztár legikonikusabb dala, ami 1985-ben az USA-ban és Angliában is a slágerlisták éléig menetelt. A dalt akkor hallhatjuk, amikor a gonosz Angela a koripályán megpillantja Tizit és Mike-ot, és ördögi tervet forral a lány ellen.

 

Baltimora: Tarzan Boy

Ezen a vonalon haladva az italo disco műfaj egyik legnagyobb alapvetése csendül fel, ami 1986-ra akkora sikert aratott, hogy még az Egyesült Államokat is meghódította. A sorozatban akkor szólal meg, amikor Angela üdvözli Tizit és Mike-ot a Korimániában, majd barátaival elrángatja a lányt a fiú mellől.


The Surfaris: Wipe Out

A kis híján 50 éves surf rock klasszikus rengeteg filmben és sorozatban felcsendült az elmúlt évtizedek során, a Stranger Thingsben pedig akkor hallhatjuk, miután Angela bekíséri Tizit a koripálya közepére, majd a DJ játszani kezdi a szóban forgó dalt, „Jane-nek, a helyi spiclinek” dedikálva. Ezután a görkorizó tinik körbeállják és együttes erővel nevetik ki Tizit, Mike pedig hiába próbálja rávenni a lemezlovast, hogy kapcsolja ki a zenét.


Talking Heads: Psycho Killer

Bár a kultikus new wave banda a legnagyobb mainstream sikereit a '80-as évek során aratta, ez a korai, 1977-es klasszikusuk akkor szólal meg, miután a kosárcsapat kapitánya, Jason hajtóvadászatra szólítja fel társait Eddie ellen, ugyanis - természetesen tévesen – meg van győződve róla, hogy a fiú felelős barátnője, Chrissy haláláért.

 

Musical Youth: Pass the Dutchie

A brit-jamaikai reggae banda 1982-es marihuána himnusza a műfaj egyik legsikeresebb dalának számít, 10 országban lett listavezető, de az USA-ban is a legjobb 10 közé került. A sorozatban a negyedik új évad egyik karakteréhez, a mindig bohókás Argyle-hez köthető, természetesen nem véletlenül. 

 

Ella Fitzgerald: Dream a Little Dream of Me

Az 1931-ben íródott standard a jazz királynőjének is nevezett énekesnő előadásában akkor hallható, amikor Victor Creel visszaemlékezéseiből megtudjuk, hogy a Hawkins fiataljait is sorra gyilkoló Vecna hogyan ölte meg a tévesen bebörtönzött férfi családját, akiknek vacsoraasztalánál ez a dal szólalt meg a rádióból.

 

Ricky Nelson: Travelin’ Man

Az ’50-es-’60-as évek egyik elsőszámú tinibálványa és a ’90-es évek elején népszerű Nelson zenekar ikreinek édesapja 1961-ben az amerikai slágerlista élére került ezzel a dallal, amit akkor hallhatunk, amikor Yuri felszáll a magánrepülőjével, hogy Joyce-t és Murray-t az oroszokhoz vigye.

 

Kíváncsian várjuk, a fennmaradó két epizód milyen dalokat tartogat még!