Meghalt Jane Birkin, Charlotte Gainsbourg édesanyja

A színész- és énekesnő 76 éves volt.

A londoni születésű énekesnő Franciaországban lett híres. Elsősorban Serge Gainsbourggal való zenei és romantikus kapcsolatáról ismert, akivel 1969-ben felvették a Je T'aime ... Moi Non Plus című slágert, ami egyszerre volt népszerű és botrányos. A színész- és énekesnő, valamint stíluslegenda halálhíre kapcsán a Francia Kulturális Minisztérium „időtlen frankofón ikonnak” nevezte őt a Twitteren.

Birkin még 2021-ben enyhe agyvérzést kapott, tavaly márciusban pedig válltörés miatt kénytelen volt lemondani a fellépéseit. A visszatérését eredetileg májusra tűzték ki, ám végül elhalasztották, hogy az énekesnő több időt szánhasson a felépülésre.

„Mindig is nagy optimista voltam – nyilatkozta akkoriban –, de tisztában vagyok azzal, hogy még időbe telik mire ismét színpadra léphetek, és veletek lehetek. Nagyon szerek veletek lenni.”

Birkin 1946. december 14-én született Londonban, ám Franciaországban vált híressé. Serge Gainsbourg francia énekes-dalszerzőt az 1969-es Szlogen című film forgatásán ismerte meg: ekkor kezdődött szakmai és magánéleti kapcsolatuk is, ami a Franciaország egyik leghíresebb párjává tette őket.

Legemlékezetesebb együttműködésük Gainsbourg egyik dalának, a Je T'aime... Moi Non Plus-nak az új verziója volt. A számot explicit szexuális szövege miatt a Vatikán betiltotta a rádiókban, ám így is nagy sikert aratott: Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában a slágerlisták élére került. Birkin egy 2019-es interjúban így emlékszik vissza a dal születésére:

„Egy hatalmas stúdióban találkoztunk Marbellában, és összesen két felvétel készült, mire kész lett a dal. Visszatérve Párizsba elmentünk vacsorázni a Hôtel des Beaux Arts borospincéjébe. Volt ott egy lemezjátszó, és anélkül, hogy egy szót is szólt volna, Serge feltette a dalt, és hirtelen az összes körülöttünk lévő pár elnémult, aaz evőeszközök megálltak a levegőben. Serge megcsípett, és azt mondta: »Azt hiszem, van egy slágerlemezünk.«”

Ugyanakkor arra nem számítottak, hogy a dal a szabadság ilyen mértékű szimbólumává válik.

Gainsbourg és Birkin 12 évig volt együtt, de soha nem házasodott össze. 1971-ben született egy lányuk, Charlotte Gainsbourg, aki népszerű színésznő lett.

 Charlotte Gainsbourg és Jane Birkin
Forrás: Marc Piasecki/WireImage

 

Birkin közel 70 filmben játszott, melyek közül a legismertebb két Agatha Christie adaptáció: az 1978-as Halál a Níluson és az 1982-es Nyaraló gyilkosok, melyekben Peter Ustinov alakítja Hercules Poirot-t.

Birkin volt az ihletője a Hermès Birkin táskájának, ami exkluzivitása és magas ára miatt a kilencvenes évek státuszszimbóluma lett.

Állítólag az ötlet onnan származik, hogy Hermès korábbi ügyvezető elnöke, Jean-Louis Dumas és Birkin egy repülőn utaztak, és a férfi meghallotta, amikor az énekesnő arról panaszkodott, hogy olyan táskát szeretne, ami megfelel egy fiatal anya igényeinek. A Hermès nem csak elkészítette, de végül róla is nevezte el a táskát.

(via Entertainment)