Meghalt Török Ádám, a Mini alapító-frontembere

A Máté Péter-díjas, legendás fuvolista, énekes és dalszövegíró 75 éves volt.

75 éves korában elhunyt Török Ádám fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini, a R.A.B.B. és a Török Ádám és a Mini együttesek alapító-frontembere. A halálhírről Török Ádám fia  Facebook-bejegyzéséből értesültünk, melyben elbúcsúzott az apjától. A Blikk úgy tudja, a zenészt álmában érte a halál.

 

 

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Gyerekkorában kezdett el fuvolázni, majd elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakának előkészítőjét. 1968-ban a Dogs együttes énekese lett, majd ugyanebben az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Minit. 1974-ben Závodi János kilépett a zenekarból, és helyére Tátrai Tibor került a Syriusból. Ettől kezdve a Mini jazz-rockot játszott, számtalan hazai és külföldi helyszínen, de közben folyamatosan cserélődtek a tagok.

1976-tól rendszeresen felléptek az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal. A Mini első lemeze 1978-ban jelent meg Vissza a városba címmel, amelyet 1979-ben követett az Úton a Föld felé, majd 1983-ban a Dzsungel. Az utóbbi album azonban nem érte el a kívánt sikert, ezért nem sokkal a megjelenés után feloszlott az a klasszikus Mini (a '90-es években már csak válogatáslemezek jelentek meg tőlük).

 

 

1987 és 1990 között Török Ádám szólókarrierbe kezdett, fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1990-ben fellépett a philadelphiai Freedom fesztiválon a svájci Jammin együttessel, majd egy évre rá megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart Závodi Jánossal.

1998. január 31-én Török Ádám jubileumi koncertet adott a Petőfi Csarnokban, ahol 30 éves zenei pályafutását és 50. születésnapját ünnepelte, majd még ugyanebben az évben újraalakult az addig szünetelő Mini együttes, ezúttal már Török Ádám és a Mini néven. 1998 és 2009 között összesen 11 albumuk jelent meg.

Forrás: Wikipedia (a kép készítője: Solymári - a feltöltő saját munkája, CC)

 

Török Ádám 2021-ben agyérgörcsöt kapott, de fél évvel később sikeresen felépült belőle.