Mucsi Zoltán bosszút áll a Tankcsapdán a BAZ+ miatt

Lukácsék legújabb videóklipjének forgatókönyve kifejezetten a 65. születésnapját ünneplő színész karakterére íródott.

Nyár elején valósággal sokkolta rajongóit az ország egyik legnépszerűbb rockzenekara, az 1989-ben alakult Tankcsapda. Bár a csapat régivonalas rajongói gyakorlatilag a zenekar mainstream áttörését meghozó Mennyország Tourist című dal 1999-es megjelenése óta évről évre kijelentik, hogy a zenekar eladta magát, Lukácsék ezúttal tényleg kiverték a biztosítékot az őket kedvelők körében.

Egy kollaboráció erejéig ugyanis összeálltak a BSW nevű rapduóval, és megalkották a meglehetősen mélyértelműre sikeredett BAZ+ (Túl vagyok rajtad) című dalt, amihez ráadásul még egy videóklipet is készítettek.


Habár a szám és a klip is iszonyatosan sok negatív kritikát kapott, különösen a Tankcsapda rajongóitól, az együttműködés kétségtelenül hatalmasat durrant:

a dalhoz forgatott kisfilmet két nap alatt 1 millióan nézték meg a YouTube-on,


amivel a legfelkapottabb hazai zeneszámnak számított a legnagyobb videómegosztó portálon. Ez a szám mára már 6,4 millióra nőtt.

Az persze más kérdés, hogy a rá leadott 78 ezer lájkkal szembeni 114 ezer diszlájk elég egyértelműen arról árulkodik, hogy a dolog nem annyira jött be az embereknek - legalábbis a rockereknek biztosan -, és a nagy nézettség sokkal inkább a vírusként terjedő döbbenet és hüledezés eredménye, mintsem egy olyan elismerés, amire igazán büszke lehet egy 32 éve működő, közkedvelt rockzenekar.

De úgy tűnik, mindezt a Tankcsapda is akceptálta, és ezt a legújabb, Carpe Diem (A mának élek) című dalukhoz készült videóklipben adják mindenki tudtára. A mindig zseniális Mucsi Zoltán főszereplésével készült kisfilm kezdőjelenetében ugyanis az egyik katalizátort a szóban forgó duett jelenti a színész karakterének ámokfutásához. A Jászai Mari-díjas művész ugyanis természetesen hozza azt a karaktert, amit mindannyian imádunk tőle: ideges, dühöng, sőt, ezúttal még baseball ütőt is ragad.

A klip története teljes mértékben Mucsi Zoltánra lett írva. Ha ő nem vállalja el, akkor egy teljesen más történetet és mondanivalót kellett volna kitalálni.

– árulta el Görögh Attila, a videó rendezője és forgatókönyvírója. Majd így folytatta:

A klip egy ’90-es évekbeli kultfilm, az Összeomlás egyfajta remake-je, de átültettük a mai korba, magyarosítottuk, és mindössze csak 4 percünk volt átadni az üzenetet. A klipműfaj sajátossága, hogy kevés idő alatt kell ugyanolyan érzelmeket kiváltani a nézőből, mint egy mozifilm esetében. Számos olyan jelenségről szól, ami megmérgezi az emberek mindennapjait, illetve káros a kapcsolatainkra. Már a forgatókönyv írásakor tudtuk, hogy rengeteg lehetőség van benne, és ha nem lenne megkötve az időkorlát, akkor Mucsi Zoltán karakterére egy egész estés mozit lehetne írni ebből. A klipben koncepció volt, hogy a humor, a mondanivaló és az erőszak vagy düh egyformán jelenjen meg, ne legyen egyik sem túlsúlyban.”

Magáról a dalról pedig Lukács Laci, a csapat frontembere a következőt mondta el:

Nincs benne se szerelem, se romantika, semmi aranyos sztorizgatás, sokkal inkább a világ aktuális dolgaira reagál, persze a saját szemüvegemen keresztül. Ilyen szempontból – a két dal születése között eltelt 30 év ellenére - A legjobb méreg című számunkkal is párhuzamba állítható.”

A kisfilmben egy cameo erejéig feltűnik Bunyós Pityu is, akit egy partvissal intéz el Mucsi, illetve Miskovits Marci műsorvezető is, akit csak szimplán fellök a magyar Michael Douglas, a Tankcsapda tagjait azonban már egy baseball ütővel viszi földre a Jancsó-filmek Kapája, aki a videó premierjének napján töltötte be a 65. életévét.

Utólag is nagyon boldog születésnapot kívánunk neki!