Négy év után itt van az első Arctic Monkeys kislemez

A brit indie rockbanda 2018 óta először dobott piacra új dalt, a videóklippel együtt érkező szám ráadásul a hamarosan megjelenő stúdióalbumuk előfutára is egyben.

A nemrég a Sziget Fesztivál zárónapján is fellépő Arctic Monkeys négy év után először jelentkezett friss dallal a 2018-as Tranquility Base Hotel & Casino című stúdióalbumuk megjelenése óta.

A sheffieldi csapat a múlt héten jelentette be, hogy

október 21-én kerül a boltok polcaira hetedik stúdióalbumuk, The Car címmel,


ennek felvezető kislemeze a megjelenéssel együtt videoklipet is kapó There'd Better Be A Mirrorball című szerzemény.

A zongoraközpontú, Burt Bacharach munkásságát idéző balladához egy retro stílusú kisfilm készült, melynek rendezője ráadásul nem más, mint a zenekar frontembere, Alex Turner.


Az énekes/gitáros szerint új albumuk „visszatérés a Földre” legutóbbi nagylemezük futurisztikus hangzása után:

Azt hiszem, ezzel a lemezzel közelebb jutottunk egy összességében sokkal dinamikusabb megszólaláshoz. A vonósok ki-és bekerülnek a fókuszból, ami egy szándékos lépés volt, mindennek megvan a maga tere. Van, amikor a zenekar kerül előtérbe, és van, amikor a vonósok.”

Az albumon a már megszokott producerével, James Forddal dolgozott együtt a csapat, a felvételi munkálatok pedig egy Butley Priory nevű, átalakított kolostorban zajlottak a vidéki Suffolkban. Alex elárulta, hogy azon döntésüket, hogy ezúttal ne egy tipikus stúdióban rögzítsék dalaikat, a rockzene legnagyobb legendái inspirálták.

Egy csomó Led Zeppelin- és Stones-lemez van, amit egy házban rögzítettek valahol az országban, aztán mentek és más helyeken fejezték be, illetve utómunkázták az egészet. Mi is bementünk oda nyáron az összes cuccunkkal, felvettük a nyersanyagot, aztán vittük tovább máshová.”

A The Car című album kereken 20 évvel az Arctic Monkeys megalakulása után kerül a boltok polcaira – és a streaming szolgáltatók kínálatába -, Alex pedig szeretné, ha a banda hű maradna a gyökereihez:

Ugyanúgy kell követned az ösztöneidet, mint az első alkalommal. Ugyanis így az egész olyan érzés, mint 20 éve a garázsban, amikor még minden teljesen ösztönös volt.”

Címlapkép: Alex Turner - Arctic Monkeys; Fotó: Santiago Bluguermann/Getty Images