Ozzy Osbourne miatt lett öngyilkos egy tini a '80-as években

Közel 40 évvel ezelőtt egy szörnyű tragédia évekre beárnyékolta a heavy metal legenda karrierjét, pedig az abból kerekedett botrány csupán egy szerencsétlen félreértés sajnálatos következménye volt.

Ozzy Osbourne-ról mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy egy földreszállt angyal volna. A Sötétség hercege a több mint 50 évre visszatekintő karrierje során nem egyszer okozott közfelháborodást nem mindennapi tetteivel, gondoljunk csak a műnek hitt, de valójában nagyon is élő denevér fejének leharapására vagy épp a texasi Alamo-emlékmű illuminált állapotban történt levizelésére. A jelen cikkünkben taglalt esetben azonban kivételesen teljesen ártatlanul vádolták meg valami olyannal, amihez valójában semmi köze nem volt.

Történt ugyanis, hogy 1984. október 26-án egy 19 éves tinédzser, John Daniel McCollum a kaliforniai Indio városában fejbe lőtte magát egy .22-es kaliberű kézifegyverrel, miközben ágyában fekve az énekes albumait hallgatta. Mivel a rendőrség a helyszínre érve a lemezjátszón megtalálta Ozzy még mindig pörgő „Blizzard Of Ozz” című korongját, a fiú szülei 1985 novemberében polgári pert indítottak Osbourne és kiadói, a Jet és a CBS Records ellen, arra hivatkozva, hogy gyermekük az énekes 1980-ban megjelent debütáló albumán szereplő „Suicide Solution” című dal hatására követte el tragikus tettét. A szóban forgó szerzeményben ráadásul Mr. és Mrs. McCollum még erre felszólító üzeneteket is hallani véltek.


Az édesapa elmondása szerint fia egy

„tökéletesen normális, boldog gyerek volt, aki semmilyen jelét nem mutatta a depressziónak, ezért senki nem tudja megmagyarázni, hogy miért követte el tettét. Az egyetlen dolog, amit biztosan tudunk, hogy a halála előtt ezt a zenét hallgatta..”


Édesanyja is értetlenül állt az eset előtt:

„Mi oka volt rá? Hiszen minden rendben volt vele.. A lányomtól is azt kérdeztem: mondd, miért ölte meg magát? Ő pedig azt válaszolta: a zene miatt, amit hallgatott.”

A dal, pontosabban annak egy szövegrészlete („Made your bed, rest your head / But you lie there and moan / Where to hide? / Suicide is the only way out”) amely a felperesek szerint a tragédia okozója volt, a vád szerint azt sugallta McCollumnak, hogy az öngyilkosság  az egyetlen kiút számára. Pedig ebben az esetben pont, hogy nem erről volt szó, ugyanis a „solution” szó itt nem a megoldás, hanem az oldat jelentésében értelmezendő, a szám pedig éppen hogy az alkoholfogyasztás veszélyeire hívja fel a hallgatóság figyelmét.

Évekkel később Ozzy azt nyilatkozta, hogy a dal szövegének témáját barátja, az AC/DC tragikusan elhunyt énekese, Bon Scott és az ő alkoholmérgezés okozta halála, a szövegíró/basszusgitáros Bob Daisley szerint azonban maga Ozzy és az önpusztító életmódja inspirálta. Vagyis a dal a tévhittel ellentétben nem megoldásként kínálja fel az öngyilkosságot, hanem az alkoholra, mint lassú, öngyilkos keverékre utal figyelmeztetően.


A rocker és a CBS ügyvédje emellett azzal érvelt, hogy

„ha ügyfeleim jogi felelősséggel tartoznának egy ilyen ügyben, akkor Shakespeare is büntethető lehetett volna Hamlet monológja miatt és Tolsztoj is elmarasztalható lett volna azért, mert Anna Karenina egy vonat elé vetette magát. De hogy egy időben közelebbi példával éljek, a “M.A.S.H.” című mozi alkotói is támadhatóak lennének a film “Suicide Is Painless” című betétdalának szövege miatt.”

Habár az eset hatalmas médiafigyelmet kapott és óriási botrány kerekedett belőle, végül nem került tárgyalási szakaszba, ugyanis az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése gyakorlatilag korlátlan sajtó- és szólásszabadságot állapít meg, és az eljáró bíróság azon az alapon utasította el a keresetet, hogy Ozzy dala is ezen kiegészítés védelme alatt áll. Vagyis ha a szöveg még sugall is olyat, hogy az öngyilkosság egy elfogadható alternatíva az élet problémáira, Osbourne-nak alkotmányos joga ezen véleményét kifejteni.

A CBS később egy másik előadója, a Judas Priest kapcsán ismét hasonló helyzetbe került: 1985-ben két tinédzser fiú lőtte fejbe magát, miután erre buzdító, rejtett üzeneteket véltek kihallani a heavy metal banda egyik dalából. A zenekart - akárcsak Ozzyt - természetesen minden vádpontban ártatlannak találták.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.