Egyéb

A bírák este hazatérnek - Kissvábhegyi villák, jogászok perei és mindennapjai - Gyülekezésmentes séta

Nagyenyed u. - Böszörményi út sarok
2022. április 24. (vasárnap) 10:00
Ár: 3900, 4500 Ft

Helyszín:

Nagyenyed u. - Böszörményi út sarok
1026 Budapest, Nagyenyed u. - Böszörményi út sarka

Gyülekezés és indulás/Végállomás, kiszállás:
a Nagyenyed utca - Németvölgyi út sarkán a turulszobor háta mögött


Akadálymentes, zöld séta


Egy gyönyörű szecessziós lakótelep a budai hegyek között. Korábban épült, mint a Wekerle, könnyebben elérhető, mégis kevésbé ismert. Igen, ez a Bírák és Ügyészek Lakótelepe!


A főváros legszebb és legrégebbi lakótelepét a Kissvábhegyen déli lejtőjére álmodta meg Árkay Aladár. Az egész telep egyetlen építész műve, akinek másik fő alkotása a közelben lévő Városmajori Jézus Szíve Templom is. Itt zárják a sétát.


Az Országos Bírói és Ügyészi Egyesület elnöke, Grecsák Károly 1910-ben kezdeményezte, hogy tagjainak önálló lakótelepe legyen. De hogyan teltek később itt a mindennapok? A kor leghíresebb jogászai családjukkal megpihentek a hosszú munkanap után? Miről beszélgettek a szomszédok, akik egyben kollégák is voltak? Ki volt Tóth Lőrinc és Ráth György, akikről utcákat is elneveztek a telepen?


Mi mindent fogtok látni:
Budapest első lakótelepét, közel 40 késő szecessziós villával
a Magyar Igazságügyi Akadémia díjnyertes kortárs épületét
az egyik legszebb budai modernista templomot

Miért érdemes eljönni erre a sétára:
mert a legszebb budai utcákban sétálnak rózsabokrok, vadszőlő és gyönyörű épületek között mert a jó levegőjű Kissvábhegyen alig van forgalom, így teljesen biztonságos járvány idején itt sétálni mert bepillantást nyerhetsz a századelő jogi bugyraiba: bűnügyekbe, polgárjogi perekbel és még sok más érdekességbe
Milyen túrákat tartunk járvány idején?

A jelenleg zárva tartó intézményeket nem érinti a séta, így most kutyával és babakocsival járható a program, ráadásul még akadálymentes is.
Mindenkinek biztosított a fülbemondó, ami távolságot tartva is sokkal jobb hangminőséget biztosít.