Egyéb

A Hold sztárkráterei. Holdfotózással!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. június 11. (szombat) 21:15
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A Hold minden alakzatának egyedi története van. A távcsöveikkel megcsodált krátereket, rianásokat és vibráló sugársávokat hatalmas becsapódások és izgalmas lávafolyások formálták mai képükre. 
⦁ Izar kettőscsillag: Bemelegítésnek megnézhetitek az Ökörhajcsár csillagkép színes és híres kettőscsillagát. A több százszoros nagyításon felbomló, rendkívül szoros kettős 2,8 ívmásodperc szögtávolságban látható. A kettős narancs és kék színben pompázik.
⦁ Hold, Aristarchus és Herodotus kráter: A rendkívül fényes, suvadásos falú Aristarchus kráter, és a lávával feltöltött Herodotus kráter kontrasztos párost alkotnak. Közülük ered egy sötét, mély, kanyargózó rianás, a Schröter-völgy, ami egy régi, kiürült lávacsatorna a Holdon.
⦁ Schickard kráter: Igazi ínyencség! A 212 km-es óriáskráter alja lávával feltöltött, sötét és világos foltok adnak neki terepmintás színezetet. A lávaömlés azonban érintetlenül hagyta a délkeleti kráterfeneket, ahol rögös talajt és sok kis mellékkrátert láthattok benne.
⦁ Tycho kráter: Végül a déli féltekére kalandozva a mindössze 85 km átmérőjű Tycho becsapódásos kráterhez érhettek. Viszonylag kis mérete ellenére rendkívül feltűnő jelenség! Több ezer kilométer hosszú, vibrálóan szép sugársáv rendszer veszi körbe.
A Hold túráról saját emlékfotóval térhettek vissza, amit a mobiltelefon adapter segítségével készíthettek majd el.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz!