Egyéb

A Horthy-kori arisztokrata nő

Online nézhető ONLINE
2020. november 30. (hétfő) 18:00 - 20:00

Szécseyné Bittera Éva kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián

A kurzus során a magyar arisztokrácia két világháború közötti társadalmi pozícióvesztésének belső, az adott társadalmi rétegre gyakorolt hatásainak főbb jellemzőit mutatja be. Ehhez alapvetően női szerzőktől származó forrásokat hív  segítségül, a kutatás alapját a női arisztokrata szerzőktől származó emlékiratok, naplók, levelek, feljegyzések szolgálják.
Az 1918–1920 közötti esztendők eseményei, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése, az államforma kérdése körül kialakuló bizonytalan helyzet, a nemesség utánpótlását kinevezések révén biztosítható király hiánya és természetesen Trianon következményei az arisztokrácia társadalomban betöltött szerepét is formálták. A fenti változások a születési elitet szinte sokkolták, hiszen a magyarság és saját jövőbeli sorsukra vonatkozó elképzeléseiket, melyeket történelmi tapasztalataikra alapoztak, messze meghaladták.
A kurzus során az arisztokrata nők előtt álló korszakos kihívások és lehetőségek, valamint két asszony életútjának bemutatásával kívánja megismertetni a hallgatósággal eddigi kutatási eredményeit.


2020. november 30, hétfő 18:00
Egy Csáky grófné Csehszlovákiában
A kurzus záróelőadása a határon túli magyar főnemesség életviszonyainak bemutatásához kapcsolódik. A trianoni határokon kívül eső területeken birtokos magyar arisztokraták számára komoly dilemmát jelentett saját állampolgárságuk kérdése. Többen közülük a helyben maradás mellett döntöttek, vállalva ezzel, hogy az adott ország állampolgáraivá válnak. Előadásomban Csáky Mihályné, sz. Nemes Gabriella grófnő iratanyaga alapján mutatja be a Csehszlovákiában élő magyar arisztokrácia mozgásterét, valamint arra a kérdésre keresi a választ, hogy a fizikai határok megjelenése mellett a mindennapi élete és gondolkodásmódja, identitása tekintetében is hoztak-e számottevő változást Trianon őt magát közvetlenül is érintő következményei.


REGISZTRÁCIÓ, ELŐZETES BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES!
Részvételüket
BELÉPŐJEGY NINCS!
A Pesti Bölcsész Akadémia minden előadása - a nyitott egyetem szellemében - ingyenes, illetve becsületkasszával működik. a bevételből a nyitott egyetem szervezési költségeit és infrastruktúráját kívánják fedezni.