Egyéb

Családi Programok a Múzeumok Majálisán

Magyar Nemzeti Múzeum
2022. május 21. (szombat) 10:00 - 2022. május 22. (vasárnap) 21:00

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.

Akarod tudni, mit mesélnek a történelem életre kelt karakterei? Kincset keresnél vagy készítenél korabeli kalapot kreatív, játékos foglalkozásainkon? Érdekel, milyen titkokat rejtenek a múzeum legeldugottabb raktárai? Kalandoznál a múzeumban zárás után?
Hétvégén megelevenednek a magyar történelem alakjai a Múzeumban, ahol ingyenes tárlatvezetések, izgalmas játékok és kalandok sora várja kicsiket és nagyokat!


2022. MÁJUS 21. SZOMBAT
12:00 Audiencián Erzsébet királynénál. Élő múzeum


Megelevenedő történelem! Mi lenne, ha találkozhatnánk Erzsébettel? Milyen is volt ő? Hogyan hatottak rá a nagy történelmi személyiségek? Mit láthattak ebből kortársai? Élő múzeummal egybekötött tárlatvezetésünkön feltárulnak a múlt titkai.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár


14:00 Mit rejtenek a raktárak? Kurátori tárlatvezetés a látványraktárban


Egészen mostanáig múzeumi kollégák is csak ritkán láthatták azt a bámulatos raktárat, ahol olyan rejtett szépségek sorakoznak, mint az uránüvegek vagy habán kerámiák. Most azonban a látogatók elé tárjuk az eddig titkosan őrzött szépségeket, Ridovics Anna kurátor segítségével.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár


14:00 Csak egy pillanat volt – Tárlatvezetés Simon Boglárkával


A kislányok sokszor álmodoznak csillogó bálokról, meseszép estélyi ruhákról és a nagy találkozásról. A Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó tárlatvezetésének vendége, a Madách Színház művésze, Simon Boglárka néhány estére maga is részese lehet ennek a jól ismert, álomszerű eseménynek. Tárlatvezetéseinken nemcsak a bálok és szerelmek világába pillanthatnak be, hanem az azon kívüli életbe is. Milyen élet várt egy arisztokrata kisasszonyra és hogyan lehetett nőként a szabadságharcban helytállni?


15:00 A Herzog-ezüstök rejtett élete. Kurátori tárlatvezetés


Kurátori tárlatvezetés a Herzog-ezüstök ötvösművészeti kamarakiállításban. Ahol a vezetés után más fényben fogjuk látni az ezüstöket.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár


16:00 A nemzet múzeuma. Élő múzeum


Utazás időn és téren át az első magyar múzeum klasszicista épületében: mesélő falak, izgalmas történetek nemcsak az évszázados terekről, hanem a benne megfordult híres történelmi személyekről, a történelemben és a múzeum történetében betöltött szerepükről élő múzeummal fűszerezve. Vigyázzanak, a vezetés során bármikor megjelenhet egy személy a múltból!


16:00 Audiencián Erzsébet királynénál. Élő múzeum


Megelevenedik a történelem: mi lenne, ha lehetőségünk lenne találkozni Erzsébettel? Milyen volt a személyisége? Hogyan hatottak rá a nagy történelmi személyiségek? Mit láthattak ebből kortársai? Élő múzeummal egybekötött tárlatvezetésünk során feltárulnak a múlt titkai.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár


18:00: 100/100 – 100 év100 percben. Kalandozunk a múzeumban zárás után


100 perces, idő- és térbeli utazásunk során megismerkedünk az épület történetével, a hozzá kötődő jelesebb személyiségekkel és a magyar történelemben betöltött szerepükkel. Megnyílnak a közönség elől egyébként elzárt terek, ahol megszólalnak az elmúlt kétszáz évben itt megfordult személyek, a titkok tudói.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár


2022. MÁJUS 22. VASÁRNAP
10:00 Zenés bölcsőde – Babával a múzeumban


A program során a résztvevők magyar gyermekjátékokat és egyszerű mozgással kísért ölbeli játékokat játszhatnak, mondókákat, népdalokat tanulnak és különböző népi hangszerekkel (koboz, tilinkó, doromb, furulya és ritmushangszerek) ismerkedhetnek meg.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár


11:00 Magyarok és környezetük


A magyarok a 9. században érkeztek a Kárpát-medencébe. Itt, az évszázadok során, a környezettel harmóniában városokat és falvakat alapítottak, épületeket és hidakat építettek, munkaeszközöket készítettek és kifinomult műtárgyakat alkottak. Hogyan használta ki a középkori ember a természet erőforrásait? Hogyan nézett ki Pest-Buda a török kiűzése idején? Hogyan igazította az ember a városi környezetét fokozatosan saját igényeihez? A program során megcsodáljuk a különleges aquamaniléket, az ikonikus szirént ábrázoló kályhacsempéket és közösen megfejtjük a festmények rejtett jeleit.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár


12:00 Audiencián Erzsébet királynénál. Élő múzeum


Megelevenedő történelem! Mi lenne, ha találkozhatnánk Erzsébettel? Milyen is volt ő? Hogyan hatottak rá a nagy történelmi személyiségek? Mit láthattak ebből kortársai? Élő múzeummal egybekötött tárlatvezetésünkön feltárulnak a múlt titkai.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár


14:00 Egy fiatal tiszt karrierje – Tárlatvezetés Borbély Richárddal


A Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó tárlatvezetésének vendége a Madách Színház művésze, Borbély Richárd. Nagy feladat áll Richárd előtt. A színpadon egy olyan fiatalembert kell életre keltenie, akinek nemcsak „családi örökségét”, de a magyar szabadságharc súlyát is hordoznia kellett a legnehezebb időkben. Kazinczy Lajost tizenötödikként végezték ki Aradon. Vajon milyen lehetőségek álltak 170 évvel ezelőtt egy fiatal, életerős katonatiszt előtt? Dicső karrier és rajongó hölgyek koszorúja? Jöjjenek el, és minderre választ kaphatnak!


17:00 A fényességes Padisah árnyékában


Mesék a múltból: a török világ mindennapjainak titkai. Mesél a patikárius felesége, a pékné és Brandenburgi Katalin frauzimmere, kobzos énekmondó kíséri lépteiket. A Magyar Nemzeti Múzeumban életre kel a török hódoltság idejének magyar történelme.
Az élő interpretációs programon megelevenedett korabeli személyek és tárlatvezetők kalauzolják végig a látogatókat a három részre szakadt ország mindennapjain: beavatnak a városi élet titkaiba, mesélnek a hadi események küzdelmeiről, bemutatják a korabeli divatot és zenét.
Találkozási pont: MNM Jegypénztár