Egyéb

Csányi Vilmos - A kutyák szőrös gyerekek: a kutyalélek rejtelmei

Elmarad
Csányi Vilmos előadó
Lurdy Ház
2020. június 22. (hétfő) 18:30
Ár: 2990 Ft, 3500 Ft

Helyszín:

Lurdy Ház
1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az ember több tízezer éve él együtt egy különös, szociális ragadozóval, a farkasból lett kutyával. Az együttélés hosszú ideje alatt nagyon sok ismeretet halmoztunk fel a kutyákról. Ezek egy részét jól megírt gyakorlati kutyakönyvekben olvashatjuk, más részét a szájról szájra terjedő elbeszélések, anekdoták, hiedelmek őrzik, és csak egészen kicsi hányaduk került be a tudományos szakirodalomba. Ha az ember belenéz a kutyákról szóló gyakorlati vagy elméleti munkákba, azt látja, hogy nagyon sokat írnak a kutya tenyésztéséről, tartásáról, kiképzéséről, az egyes fajták tulajdonságairól, de a viselkedésükről, a kutyaelme működéséről alig tudhatunk meg valamit.


Az ELTE Etológiai Tanszéke közel 20 éve folytatja a kutyaelme kutatásait Prof. dr. Csányi Vilmos vezetésével. Előadása nemcsak a kutyákkal barátkozó embereknek érdekes; válaszokat adhat számos az ember saját viselkedésének evolúciójával kapcsolatos kérdésre is. Amikor az ember közösségekben kezdett élni, sajátos ökológiai fülkét alakított ki, amelyben a legfontosabb szereplők az embertársak voltak. Együtt számtalan feladatot képesek voltak megoldani és ez vezetett a modern technológiai társadalmakhoz. A farkas néhány tízezer éve csatlakozott az emberhez, átalakult, kutya lett belőle és értékes tagja az ember által kialakított ökológiai fülkének. Az emberi viselkedés korai evoluciójáról semmiféle adatunk nincsen, de a kutyák hasonló utat jártak be és ennek tanulmányozásával következtethetünk arra, hogy maga az ember hogyan alakult ki. A kutyák képesek hozzánk erősen kötődni, kifejlődött a szociális megértésük, utánoznak bennünket, segítenek közös feladatokban és nagyjából egy 2-3 éves embergyerek szintjén gondolkodnak. Tehát a „kutyák szőrös gyerekek” nem csak egy hangzatos cím – kutatási eredmények támasztják alá.


Ezen a különleges estén Prof. dr. Csányi Vilmos akadémikus, biológus, etológus professzor mesél nekünk közérthető nyelven, érdekes anekdotákkal tarkítva a kutyalélek rejtelmeiről, hogy jobban megismerhessük szőrös kis kedvenceinket!


Belépő: 2990 Ft, helyszínen (a szabad jegyek függvényében): 3500 Ft


A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik! A jegyeket nem szükséges kinyomtatni, elég telefonon bemutatni őket.

Be Smart Klub és kitárul a világ!