Egyéb

Csillagkapu! Star Wars, Csillagok háborúja az égen!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. július 27. (szombat) 17:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

"Ma este az erő velünk lesz!" A sziporkázó nyári Tejút és a Csillagok háborúja csillagközi utazásra hív! Életre kelnek a Star Wars sorozat szereplői! Megvizsgálják, hogy valóban létezhet-e kettős naplemente a Tatooine bolygón, és mit látna Han Solo a hiperűrugráskor a Millenium Falcon ablakában. Távcsöveikkel valódi galaktikus utazást tesznek Tejútrendszerünk legszebb gázködei között, és még Skywalkerénél is hosszabb, égig érő zöld jedi fénykarddal harcolnak a csillagképek szörnyetegei között!
Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeik mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet. 
Lássuk, mi mindennel készülnek a mai délutánra és estére:
17:00-19:00 Nappali csillagászat
A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A csillagkapu kezdetén a Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon a Napé lesz a főszerep! Napészlelő távcsöveikkel megcsodálhatják a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövükkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhetnek! A Budapest kupolában 17 és 18 óra között a telivénuszt fogják felkeresni, a Naphoz igen közel járó, 97%-os teli korongjában ragyogó bolygó igazi észlelési különlegesség!
17:00-21:00 Interaktív programok:
Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülnek:
Csillagok háborúja: Fantázia vagy valóság? Izgalmas oknyomozó vizsgálatba kezdenek a tudomány és a sci-fi határterületén! Vajon a Csillagok háborújában látott futurisztikus technikai megoldások valóban létrehozhatók, vagy csak a fantázia szüleményei? Mit mond erről a mai tudomány?
Meteoritvizsgálat programon mikroszkópjaikkal megvizsgálják az égből hullott kövek szivárvány színben pompázó kristályait. Sőt, meteorit gyűjteményük számos darabját is a kezükbe vehetik.
Bolygószimatoló Labor lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát! Egyedülálló élmény, ezt garantálják!
Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezik a bolygók és a csillagok mozgását.
Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.?
Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedhetnek az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építik a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.
Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőrétükön elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítanak a gyerekek szorgos közreműködésére! 
Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados multú kutatóintézetük legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetnek meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?
21:30-23:00 Esti csillagvizsgálás
A csillagvizsgálás négy helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőterasz, a Távcsőműhely és az Észlelőrét számos teleszkópjával zajlik majd.
21:00 után a sötétedő nyári égbolt legszebb kettőscsillagait kapják távcsővégre. Az Albireo a Hattyú csillagkép fejét kirajzoló csillag, mely távcsőben egy színpompás, gyönyörű csillagpáros narancssárga főkomponenssel, és kékes kísérővel! Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel! A Skorpió ollóját kirajzoló Acrab pedig két, eltérő fényességű, kékesfehér csillagból álló megkapó páros.
22:00-től nekifognak a nyári Tejút legszebb csillaghalmazainak és gázködeinek felfedezéséhez!
A Hattyú-köd (M17), más néven Lópatkó-köd vagy Ómega-köd a déli tejút egyik legcsodálatosabb csillagközi gázköde. Az úszó hattyú alakú köd nyakát egy lópatkóhoz hasonlító sötét porköd beharapása rajzolja ki.
A Kepler-16 csillag: felkeressük a tudományos és a fantasztikus irodalomban egyaránt népszerű csillagot. A valójában kettő központi csillagot is magába rejtő rendszer körül kering a Kepler-16b bolygó. Ezen exobolygó a sokat sejtető Tatuin névvel is dicsekedhet.
A Hook-kapitány halmaz (NGC 6633) a Kígyótartó csillagkép fejénél található megnyúlt nyílthalmaz, melynek csillagíve a kalóz kampós kezére emlékeztet.
Az esti égen, lézeres csillagképtúránkon égig érő zöld jedi fénykarddal merülhetnek el a csillagképek mitológiai szörnyeinek és lényeinek csatái között. Sőt, "lézerkardunkkal" megmutatják azt is, hol lakik a Hattyú csillagképben a Kepler-16b. A Tatuinként is ismert planéta a legelsőnek felfedezett olyan exobolygó, ami bizonyosan két csillag körül kering. A Csillagok Háborújából jól ismert, lakott bolygóval való névegyezés nem a véletlen műve. A csillagászokra is hatott a Csillagok Háborújának tudományos-fantasztikus világa.