Egyéb

Digitális detox | Álarcok mögött

Ludwig Múzeum
2022. október 22. (szombat) 16:00

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

A Nem vagyok robot című kiállításhoz kapcsolódó Digitális detox sorozatban a technológiai méregtelenítés jegyében különleges, offline élményekkel várják az érdeklődőket. A művészetterápiás foglalkozáson alkotó és befogadó gyakorlatok segítségével önismereti tapasztalattal gazdagodhatnak a múzeum tereiben.


Álarcok mögött
Az életünkben folyamatosan álarcok mögé bújunk úgy a mindennapok során mint a közösségi médiában. Viszont ha tükörbe nézünk, szembesülhetünk a kendőzetlen valósággal. De hogy milyennek látjuk magunkat és mások mit gondolnak rólunk, az már koránt sem egyértelmű. A művészetterápia eszköztárával kísérletet tehetünk megszabadulni álarcainktól, majd önmagunk szemrevételezésére és egy abból kibontakozó mélyebb látásmód elsajátítására helyezzük a hangsúlyt, amely egy önreflexív szemléletmód lehetőségét is magában rejti.


A foglalkozást vezeti Varga Zita múzeumpedagógus, képződő művészetterapeuta


A nyugalom tengere: Digitális detox
A digitalizáció terjedésének újabb hullámaival, a technológia fejlődésével természetes módon felerősödnek a folyamat civilizációs ártalmai is. A nyilvánvaló előnyök mellett hamar megjelentek a negatív tapasztalatok, kevéssé várt következmények. A posztdigitális világban természetesnek vesszük, hogy a technika nem csak megkönnyíti életünket, hanem szinte uralkodni képes a felhasználón, addiktív befolyást gyakorol, sok szempontból meghatározza mindennapjainkat. Képes tehát toxikus hatással lenni az emberre, így olykor szükségesnek látszik a digitális méregtelenítés. Ennek ellenhatásaként napjainkra önálló iparági tényezőként számolhatunk azokkal a szolgáltatásokkal, amelyek segítségével a digitalizáció hatásai alól vonhatjuk ki magunkat.
A Digitális detox szekció a kiállításhoz kapcsolódó programokban folytatódik, ahol különleges offline élmények (biblioterápia, mozgásterápia, meditáció, művészetterápia) várják a detoxikálódni, kikapcsolódni vágyókat.



Létszám: max. 10 fő A részvétel regisztrációhoz kötött.